Visual Browsing
Τα τυροπιτάκια της μαμάς

Τα τυροπιτάκια της μαμάς

Η πανεύκολη συνταγή

Είναι τα τυροπιτάκια που φτιάχνει σχεδόν κάθε μαμά. Με μπόλικο τυρί και τραγανή ζύμη. Εύκολα, γρήγορα, νόστιμα. Δεν είναι τα τέλεια τυροπιτάκια, ούτε τα πιο περίτεχνα. Έχουν κάτι όμως που κανένα άλλο τυροπιτάκι δεν μπορεί να συναγωνιστεί: σε όλους μας θυμίζουν ανέμελα παιδικά απογεύματα και χαρούμενα οικογενειακά τραπέζια.

Για τη ζύμη:

  • 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι 
  • 800 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 200 ml περίπου χλιαρό νερό
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν 
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • πιπέρι 

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. τριμμένα τυριά  της αρεσκείας μας (π.χ. φέτα, ρεγκάτο, παρμεζάνα, ανθότυρο)
  • 2 αυγά
  • Λίγο φρέσκο γάλα

1 χτυπημένο αυγό για το άλειμμα

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μαζί και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη μαζί και πλάθουμε (αλεύρι «όσο πάρει» για να γίνει μια αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια)
  3. Σκεπάζουμε τη ζύμη για να ξεκουραστεί και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
  4. Ανοίγουμε φύλλο μέχρι η ζύμη να αποκτήσει πάχος περίπου 2εκ.
  5. Με τη βοήθεια ενός ποτηριού κόβουμε τη ζύμη σε κύκλους.
  6. Σε κάθε κύκλο βάζουμε μια κουταλιά γέμιση.
  7. Κλείνουμε τα τυροπιτάκια σε σχήμα μισοφέγγαρου, πιέζοντας τις άκρες τους με ένα πιρούνι.
  8. Πριν τα ψήσουμε τα αλείφουμε με το αυγό για να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180°C) για 20’ περίπου.
  10. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, πριν τα σερβίρουμε.
  • Βασικό υλικό Γαλακτοκομικά
  • Κουζίνα ελληνική κουζίνα
  • Χρόνος 30'
  • Δυσκολία Εύκολο
  • Εποχή Όλες οι εποχές
  • Κόστος
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5