1821 Digital Gallery
Σπαγγέτι με κεφτεδάκια

Σπαγγέτι με κεφτεδάκια

Μάθε ιστορία: Το σέλινο είναι ένα από τα πρώτα αρωματικά βότανα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ενδείξεις για την χρήση του σέλινου έχουν βρεθεί σε οικισμό της εποχής του σιδήρου. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, Έλληνες και Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν στην μαγειρική αλλά και ως φάρμακο. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα αναφέρει ότι ο Αχιλλέας γιάτρεψε με αγριοσέλινο τα υπέροχα άλογα του. Στην Οδύσσεια αναφέρεται το αγριοσέλινο ως ένα από τα φυτά που περικύκλωναν τη σπήλια της Καλυψώς. Σύμφωνα με τις πηγές οι αρχαίοι Έλληνες άνδρες το θωρούσαν αφροδισιακό και το κατανάλωναν για ευνόητους λόγους, ενώ ο Ιπποκράτης το συνιστούσε στους νευρικούς ασθενείς του.


Προσοχή στο αλεύρωμα αλλά και στο χρόνο βρασμού των μακαρονιών. Τα κεφτεδάκια απλώς πασπαλίστε τα και μετά τινάξτε τα καλά ώστε να φύγει όλο το περιττό αλεύρι, διαφορετικά η σάλτσα θα γίνει βαριά και θα χάσει σε γεύση. Τα μακαρόνια, αφού στραγγιστούν, θα μαγειρευτούν για 2’ ακόμα γι΄ αυτό όταν τα βγάζουμε πρέπει να κρατάνε λίγο διαφορετικά θα «λασπώσουν».

  • *Υλικά για 4 άτομα
  • 350γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1κ.κ. λεπτοκομμένο μαϊντανό
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
  • 1 μέτριο αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • 1 μέτριο αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 2-3 φιλαράκια φρέσκο δενδρολίβανο
  • 400ml ντομάτα πασάτα
  • 400γρ. σπαγγέτι
  • 35γρ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • λίγο αλεύρι
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Πως το φτιάχνουμε: 

  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον κιμά μαζί με το σκόρδο και τον μαϊντανό, προσθέτουμε το αβγό και αλατοπιπερώνουμε.
  2. Πλάθουμε το μίγμα σε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε ελαφρά. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαφρά το λάδι και προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι το σέλινο και το δενδρολίβανο, μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 5΄περίπου ανακατεύοντας ελαφρά.
  4. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κεφτεδάκια και δυναμώνουμε την φωτιά.
  5. Μόλις τα κεφτεδάκια αποκτήσουν ένα ελαφρύ καφέ χρώμα προσθέτουμε την πασάτα.
  6. Μειώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30΄-35΄ ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσοχή στο ανακάτεμα να μη λιώσουν τα κεφτεδάκια.
  7. Ρίχνουμε το σπαγγέτι σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, το βγάζουμε ενώ «κρατάει» ακόμα (al dente), το στραγγίζουμε και το ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι με τους κεφτέδες.
  8. Κουνάμε το τηγάνι ώστε να ανακατευτούν πολύ καλά τα υλικά και τα μαγειρεύουμε όλα μαζί για 2’ ακόμα.
  9. Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε ρίχνοντας επάνω την τριμμένη παρμεζάνα.

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5