ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πίτα με ξινομυζήθρα

Μια συνταγή από το περιοδικό Μίξερ με τον Στέλιο Παρλιάρο

Στέλιος Παρλιάρος
Στέλιος Παρλιάρος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνταγή για πίτα με ξινομυζήθρα
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης

Το ολοκαίνουργιο περιοδικό Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο κυκλοφορεί μια φορά το μήνα μαζί με την ATHENS VOICE, και είναι συλλεκτικό. Κάθε τεύχος θα είναι αφιερωμένο και σε ένα διαφορετικό υλικό. Για αυτό το μήνα ο Στέλιος Παρλιάρος εμπνέεται από το βούτυρο, παρουσιάζοντάς μας αλμυρές και γλυκές συνταγές, ανάμεσά τους και αυτή η συνταγή για πίτα με ξινομυζήθρα. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλο το τεύχος πατώντας εδώ.

Συνταγή για πίτα με ξινομυζήθρα
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Υλικά για 8-10 άτομα:

Υλικά για τη ζύμη:

  • 240 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 190 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 90 γρ. κρύο νερό
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Υλικά για τη γέμιση:

  • 300 γρ. φρέσκια ξινομυζήθρα
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά
  • 200 γρ. γάλα
  • 4 μικρά αυγά
  • 50 γρ. πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 200 γρ. ντοματίνια κομμένα στα δύο
  • λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Medium
  • €€
  • 120+
  • 10 Μερίδες
  • All
  • Πίτες - Τάρτες
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη:

  1. Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε όλα τα υλικά της ζύμης και τα χτυπάμε, έως ότου δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμάρι.
  2. Αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα ώστε να «ξεκουραστεί».

Γέμιση:

  1. Σε ένα μπολ τοποθετούμε το τυρί και το γάλα και ανακατεύουμε ώστε να μαλακώσει το τυρί και να γίνει λείο.
  2. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ένα ένα τα αυγά, τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.

Σύνθεση:

  1. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χιλ. και τοποθετούμε σε ταψί ή τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. και ύψους 4-5 εκ. έτσι ώστε να εξέχει.
  2. Καθαρίζουμε το στεφάνι από την περίσσια ζύμη και αδειάζουμε τη γέμιση.
  3. Με τη ζύμη που περίσσεψε δημιουργούμε λωρίδες τις οποίες τοποθετούμε σταυρωτά πάνω από τη γέμιση.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170οC για μία ώρα τουλάχιστον.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ