- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μάθε ιστορία: Η αναζήτηση της καταγωγής της τάρτας βρίσκει τους ιστορικούς της γαστρονομίας χωρισμένους σε δυο στρατόπεδα. Στο ένα στρατόπεδο συνδέουν την τάρτα με τη συνήθεια των αρχαίων λαών να τρώνε παρασκευάσματα σε μορφή...... «πυραμίδας». Σύμφωνα με αυτή την άποψη, οι άνθρωποι, αιώνες πριν, συνήθιζαν να βάζουν πάνω σε μια βάση ψωμιού διάφορα φαγητά το ένα πάνω στο άλλο. Αυτά τα πιάτα τα θεωρούν πρόγονους της τάρτας . Η άλλη πλευρά πάλι, θεωρεί ότι οι τάρτες εμφανίστηκαν τον Μεσαίωνα. Ήταν μια ‘μεσαιωνική’ παραλλαγή της πίτας χωρίς όμως το επάνω φύλο που κάλυπτε τη γέμιση. Με τις τάρτες, οι μάγειροι βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν επίδειξη της τέχνης τους παρουσιάζοντας περίτεχνα χρωματιστά πιάτα. Έτσι οι τάρτες έγιναν αμέσως δημοφιλείς ιδιαίτερα στα τραπέζια των βασιλιάδων και των ευγενών. Ο όρος τάρτα παρουσιάστηκε, μάλλον για πρώτη φορά, σε ένα βιβλίο συνταγών του 14ου αι.
Σκονάκι! Το βούτυρο πρέπει να είναι λίγο κρύο αλλά όχι παγωμένο, πρέπει να το δουλέψετε γρήγορα με τα δάκτυλα για να ανακατευτεί με το αλεύρι πριν ζεσταθεί και αρχίζει να λιώνει. Όσο ζυμώνετε φροντίστε να κρατάτε τα χέρια σας κρύα, καλύτερα να έχετε δίπλα σας μία λεκάνη με κρύο νερό και παγάκια για να τα βουτάτε. Για να μην κολλήσει η ζύμη στο ταψί αφού το βουτυρώσετε και το αλευρώσετε βάλτε το για λίγο στο ψυγείο. Προσέξτε το φύλο της ζύμης να μην είναι χοντρό, πρέπει έχει μέτριο πάχος.Αν σας περισσέψει ζύμη διατηρήστε την στην κατάψυξη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι, σχηματίζουμε μια τρύπα στο κέντρο, προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε ελαφρά με τα δάκτυλα ώστε να σχηματιστεί μια ζύμη που μοιάζει με ψίχουλα ψωμιού. Ρίχνουμε το αυγό, το νερό και ζυμώνουμε (προσοχή: χρειάζεται ελάχιστο και πολύ απαλό ζύμωμα), μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
- Σχηματίζουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και με το μπλάστρι την πιέζουμε ώστε να γίνει επίπεδη. Την αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον. Στο μεταξύ ρίχνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο, το θυμάρι και τα λεπτοκομμένα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε να ψηθούν σε πολύ σιγανή φωτιά. Τα ανακατεύουμε μερικές φορές και προσέχουμε να μην τσιγαριστούν ή καούν, πρέπει να μαγειρευτούν αργά, περίπου για 1 ώρα ώστε να καραμελώσουν. Στο μπλέντερ ρίχνουμε τα τυριά, τα 2 αυγά (ελαφρά χτυπημένα), αλάτι, πιπέρι, και ανακατώνουμε ώστε να γίνουν μια κρέμα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190C. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, χρησιμοποιούμε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε φύλλο. Βάζουμε το φύλλο σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί (28cm), τρυπάμε πολλές φορές τη βάση με ένα πιρούνι, βάζουμε μια μεμβράνη γεμίζουμε με ρύζι ή φασόλια και ψήνουμε τη βάση για 8’- 10’ περίπου. Αφαιρούμε την μεμβράνη με το ρύζι, ψήνουμε για 5΄ακομα και βγάζουμε το ταψί από το φούρνο. Αφαιρούμε το θυμάρι από τα κρεμμύδια, τα απλώνουμε στη βάση της τάρτας και ρίχνουμε επάνω την κρέμα τυριών. Με ένα πινέλο αλείφουμε την τάρτα με τον κρόκο αυγού, ώστε να πάρει χρώμα και ψήνουμε στους 180C για 30’ περίπου. Σερβίρεται ελαφρά ζεστή.