ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πηλιορίτικα χόρτα με αβγά

Η συνταγή που κλείνει μέσα της όλα τα αρώματα του χειμώνα

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πηλιορίτικα χόρτα με αβγά

Συνταγή σουξέ σε κάθε σπιτικό και σε κάθε ταβέρνα του Πηλίου, τα χόρτα με τ'αβγά είναι η συνταγή που κλείνει μέσα της όλα τα αρώματα της φύσης του χειμώνα και τη θαλπωρή της πιο λαχταριστής soul food.

  • 1 κιλό χόρτα (μείγμα από σπανάκι, σέσκουλα, ζωχούς)
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • αβγά ανάλογα με το πόσα άτομα θα καθίσουν στο τραπέζι
  • αλάτι-πιπέρι
  • Easy
  • 60
  • Winter
  • Ορεκτικά - Μεζέδες
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεματάμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τα χόρτα, μέχρι να βράσουν αλ ντέντε. Τα στραγγίζουμε.
  2. Σε ρηχή κατσαρόλα ή σε μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι, το πράσο και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν.
  3. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  4. Ρίχνουμε τα χόρτα και τον μαϊντανό μαζί με μισό φλ. νερό, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με κλειστό το καπάκι για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνουν τα χόρτα με τη σάλτσα τους.
  5. Προσθέτουμε τον άνηθο και το λεμόνι, ανακατεύουμε.
  6. Με το πιρούνι, κάνουμε φωλίτσες ανάμεσα στα χόρτα και σπάμε προσεχτικά τα αβγά. Τα αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να ψηθούν. Σερβίρουμε αμέσως με φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι.

*Τα αβγά τα θέλουμε ζουμερά. Για να είμαστε σίγουροι για το ψήσιμό τους, είναι πιο εύκολο να τα τηγανίσουμε στο τηγάνι και να τα προσθέσουμε στα χόρτα στο σερβίρισμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ