ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Χοχλιοί μπουμπουριστοί, η αυθεντική συνταγή μιας Κρητικιάς
Με τσικουδιά, με κρασί, με παρέα
Εύα Παρακεντάκη
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι να πούμε γι’ αυτό το εμβληματικό πιάτο της Κρήτης; Ακόμη και αυτοί που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ στη ζωή τους σαλιγκάρια όταν βρεθούν στην Κρήτη θα τους φάνε τους μπουμπουριστούς χοχλιούς τους. Το όνομά τους το πήραν από τη λέξη μπούμπουρα, που στην κρητική διάλεκτο σημαίνει μπρούμυτα. Δεν υπάρχει κρητικό τραπέζι που δεν έχει επάνω χοχλιούς σαν ορεκτικό δίπλα στην τσικουδιά και στη γραβιέρα με τα κριθαρένια παξιμάδια. Έτσι απλά και όμορφα στήνονται τα τσιμπόυσια γύρω από ένα χοχλιό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε τους χοχλιούς σε μπόλικο αλατισμένο νερό με λίγο ξίδι για 10 λεπτά. Τους ξεπλένουμε καλά και τους καθαρίζουμε. Πρέπει να βγάλουμε τις μεμβράνες και να είναι απόλυτα καθαροί.
- Γυρνάμε τους χοχλιούς μπούμπουρα (μπρούμυτα) μέσα στο μείγμα που έχουμε φτιάξει με το αλεύρι, το πιπέρι και το αλάτι και σπρώχνουμε με τον αντίχειρα λίγο από το μείγμα να μπει μέσα στο χοχλιό, ίσα-ίσα.
- Τους τοποθετούμε στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο πριν βράσει το λάδι. Αφού τους τοποθετήσουμε όλους ανάβουμε τη φωτιά. Σε τρία λεπτά ρίχνουμε το δεντρολίβανο και το ξίδι και καπακώνουμε για άλλα δύο λεπτά. Τόσο απλά!
Tip-άκι:
- Αγόρασε μεγαλύτερη ποσότητα χοχλιών.
- Κάνε την αρχική διαδικασία «Βράζουμε τους χοχλιούς σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 10 λεπτά και λίγο ξίδι. Τους ξεπλένουμε καλά και τους καθαρίζουμε. Πρέπει να βγάλουμε τις μεμβράνες και να είναι απόλυτα καθαροί.»
- Στη συνέχεια άσε τους να κρυώσουν, αποθήκευσε τους σε σακουλάκια στην κατάψυξη μισού κιλού. Με αυτόν τον τρόπο τσιμπάς από την κατάψυξη τα χοχλιδάκια σου και στήνεις τσικάλι στο λεπτό. Απλώς στην τελική φάση καπακώνουμε το τηγάνι για 4 λεπτά.