ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιουβέτσι με μοσχαρίσια ουρά

Μια συνταγή του σεφ Δημήτρη Τζιοβάρα

32014-72458.jpg
A.V. Guest
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιουβέτσι με μοσχαρίσια ουρά

Ο Δημήτρης Τζιοβάρας είναι sous chef στο Salonika Restaurant του Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στον executive chef Σωτήρη Ευαγγέλου. Μας έστειλε την παρακάτω συνταγή για γιουβέτσι με μοσχαρίσια ουρά – ό,τι πρέπει για τα γιορτινά τραπέζια που έρχονται!

Συνταγή για γιουβέτσι με μοσχαρίσια ουρά από τον σεφ Δημήτρη Τζιοβάρα

Συνταγή για γιουβέτσι με μοσχαρίσια ουρά από τον σεφ Δημήτρη Τζιοβάρα
Υλικά για 4 άτομα:
  • 1 κιλό ουρά μοσχαρίσια, κομμένη σε κομμάτια
  • 500 γρ. κριθαράκι (μέτριο)
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 400 γρ. ντομάτα τριμμένη ή πασάτα
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 ποτήρι κρασί κόκκινο (200 ml)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.γλ. μπαχάρι (2-3 κόκκοι)
  • Αλάτι – πιπέρι
  • 1,5 λίτρο ζωμός μοσχαρίσιος (ή νερό)
  • Τριμμένο κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα
  • Medium
  • €€
  • 120' +
  • 4 Μερίδες
  • All
  • Κυρίως πιάτο
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σοτάρισμα – σφράγισμα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο.
  2. Ρίχνουμε τα κομμάτια της ουράς μέσα στην κατσαρόλα και τα θωρακίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
  3. Βγάζουμε τα κομμάτια της ουράς και τα αφήνουμε στην άκρη.
  4. Η βάση της σάλτσας: Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει.
  5. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο μαζί με τον πελτέ και σοτάρουμε για ακόμη 1 λεπτό.
  6. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε στην κατσαρόλα την τριμμένη ντομάτα, τη δάφνη, τα μπαχάρια, το αλάτι και το πιπέρι.
  7. Βάζουμε την ουρά ξανά μέσα στην κατσαρόλα.
  8. Βράσιμο: Ρίχνουμε στην κατσαρόλα αρκετό ζωμό ώστε να σκεπάζει άνετα το κρέας.
  9. Σιγοβράζουμε για 2,5-3 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας (σ.σ. η ουρά θέλει τον χρόνο της). Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας. Στη χύτρα το κρέας θα χρειαστεί 45-50 λεπτά για να γίνει.
  10. Φούρνισμα με το κριθαράκι: Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μία γάστρα.
  11. Προσθέτουμε το κριθαράκι και λίγο ακόμη ζεστό ζωμό (να το καλύπτει ελαφρώς).
  12. Ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25–30 λεπτά, ανακατεύοντας 1–2 φορές. Αν το γιουβέτσι απορροφήσει γρήγορα τα υγρά του, συμπληρώνουμε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό.
  13. Σερβίρισμα: Βγάζουμε το γιουβέτσι από τον φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά να «σταθεί». Ύστερα σερβίρουμε με μπόλικο κεφαλοτύρι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ