ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τουρλού στο τηγάνι

Μια συνταγή του σεφ Δημήτρη Τζιοβάρα

32014-72458.jpg
A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνταγή για τουρλού στο τηγάνι από τον σεφ Δημήτρη Τζιοβάρα

Ο Δημήτρης Τζιοβάρας είναι sous chef στο Salonika Restaurant του Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στον executive chef Σωτήρη Ευαγγέλου. Μας έστειλε την παρακάτω συνταγή για τουρλού που μπορείς έυκολα να φτιάξεις στο τηγάνι. Τον ευχαριστούμε πολύ.

Συνταγή για τουρλού στο τηγάνι από τον σεφ Δημήτρη Τζιοβάρα

Συνταγή για τουρλού στο τηγάνι από τον σεφ Δημήτρη Τζιοβάρα
Υλικά για 4 άτομα:
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες ή τσακώνικες
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 4-5 ώριμες ντομάτες (ή 400 γρ. τριμμένη ντομάτα)
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι (προαιρετικά)
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη (προαιρετικά)
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ρίγανη ή θυμάρι
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός, για το σερβίρισμα
  • Easy
  • 120+
  • 4 Μερίδες
  • Summer
  • Κυρίως πιάτο
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προετοιμασία λαχανικών: Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές μπουκιές. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε 20-30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί.
  2. Κόβουμε τις πιπεριές σε χοντρές λωρίδες ή κομμάτια.
  3. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και, αν βάλουμε, το κρεμμύδι.
  4. Σοτάρισμα ντομάτας & σκόρδου: Σε μικρό κατσαρολάκι ή σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο από το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο (και το κρεμμύδι αν χρησιμοποιούμε) και το αφήνουμε να αχνιστεί ελαφρώς (όχι να πάρει χρώμα).
  5. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, λίγη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα και να βγάλει τα αρώματά του το σκόρδο.
  6. Στήσιμο στο ταψί: Σε μεγάλο ταψί βάζουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές. Περιχύνουμε με τη μαγειρεμένη σάλτσα ντομάτας.
  7. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγη ρίγανη ή θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια να πάει παντού.
  8. Ψήσιμο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για 1 ώρα με 1 ώρα και 15 λεπτά.
  9. Στη μέση του ψησίματος, ανακατεύουμε ελαφρώς να πάρουν όλα τα λαχανικά χρώμα και να μελώσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή ελαιόλαδο.
  10. Σερβίρισμα: Αφήνουμε λίγο το φαγητό να σταθεί, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και το σερβίρουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδεύεται ιδανικά με φέτα και φρέσκο ψωμί.

Συμβουλή: Αν μας περισσέψει τουρλού, την άλλη μέρα γίνεται τέλειο μεζεδάκι πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με λίγο ξύδι ή ξινομυζήθρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ