- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
A.V. Guest
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπάρχει τρόπος να φτιάξεις ελαφρύ μουσακά; Ο Δημήτρης Τζιοβάρας, sous chef στο Salonika Restaurant του Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη δίπλα στον executive chef Σωτήρη Ευαγγέλου, μας δίνει τη συνταγή μαζί και όλα του τα μυστικά.
Συνταγή για ελαφρύ μουσακά από τον σεφ Δημήτρη Τζιοβάρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμασία λαχανικών:
- Κόβουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε φέτες πάχους 0,5-1 εκ.
- Τις ψήνουμε σε ταψί με λίγο ελαιόλαδο στους 200°C για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν (ή στον αέρα με λίγο ψήσιμο στο γκριλ).
- Αν θέλουμε, ψήνουμε και κολοκύθια. Δεν τηγανίζουμε τίποτα.
Σάλτσα κιμά:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Σβήνουμε με κρασί. Ρίχνουμε τον πελτέ, την ντομάτα, τα μπαχαρικά, τη δάφνη.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να δέσει.
Ελαφριά μπεσαμέλ:
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το γάλα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνέχεια.
- Όταν πήξει η μπεσαμέλ, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, τυρί και αυγό (για ακόμη πιο ελαφρύ αποτέλεσμα μπορούμε να παραλείψουμε το αυγό).
Στήσιμο:
- Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε: μια στρώση πατάτας, μια στρώση μελιτζάνας, μια στρώση κολοκύθι (αν έχουμε).
- Από πάνω ρίχνουμε όλο τον κιμά και απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Πάνω από τον κιμά απλώνουμε την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με λίγο τυρί.
Ψήσιμο:
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Tips για πιο ελαφρύ μουσακά:
- Ψήσε τα λαχανικά, αντί να τα τηγανίσεις.
- Βάλε φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου ή βρώμης) για μπεσαμέλ χωρίς λακτόζη.
- Αντικατάστησε μέρος του κιμά με φακές ή σόγια, αν θες να φτιάξεις ένα χορτοφαγικό μουσακά.