ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βοτανάτο, μία παραδοσιακή συνταγή από την Κρήτη

Κρέας που γίνεται λουκούμι και πολύ αρωματικό χάρη στα κρητικά βότανα

mama5_1.jpg
Εύα Παρακεντάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνταγή για κρητικό βοτανάτο

Αυτό το πιάτο μοσχοβολάει Κρήτη. Είναι τα βότανα της συνταγής, η ρίγανη, η ματζουράνα και το αρωματικό θυμάρι, που κάνουν όλη τη διαφορά. Οπότε, μην τα παραλείψεις όταν τη φτιάξεις.

Συνταγή για κρητικό βοτανάτο

Υλικά για 6 άτομα:
  • 1 κιλό χοιρινό λαιμό
  • 2 ποτήρια κρασί λευκό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ κ.γλ. ρίγανη ξερή και 2-3 φρέσκα κλαδάκια
  • 1 κ. σ. ματζουράνα ξερή και 2 κλαδάκια φρέσκια
  • 5-6 κλαδάκια μαλοτήρα ξερή
  • 1 κ. γλ. ξερό θυμάρι και 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 ποτήρι ζωμό κρέατος
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Πατάτες για τηγάνισμα
  • Medium
  • €€
  • 120+
  • 6 Μερίδες
  • All
  • Κυρίως πιάτο
  • κρητική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε βαθύ σκεύος ρίχνουμε ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε το κρέας, το σκόρδο, γυρίζουμε για να πάρουν χρώμα και σβήνουμε με ένα ποτήρι κρασί. Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά. Ελέγχουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε ζωμό.
  2. Αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε τα βοτάνια μας και το δεύτερο ποτήρι κρασί.
  3. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το κρέας να ψηθεί με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες.
  4. Σερβίρουμε με συνοδευτικό τηγανιτές πατάτες.

Tip: Κόψε τις πατάτες κυδωνάτες, βράσε τις για 10 λεπτά και μετά τηγάνισε καυτό ελαιόλαδο.

*Την παραπάνω συνταγή μαζί με πολλές ακόμη, θα τη βρείτε στο βιβλίο της Εύας Παρακεντάκη «100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Creamy W Books.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ