Συνταγή για σουπιές με σπανάκι και το μελάνι τους
Και ο σωστός τρόπος να καθαρίσεις τις σουπιές!
Οι σουπιές με σπανάκι είναι από τα νοστιμότερα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Αυτή είναι η παραδοσιακή συνταγή τους. Φτιάξτε τη για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και θα με θυμηθείτε… Καλή Σαρακοστή!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε τις σουπιές ολόκληρες και σπάμε τα σακουλάκια με το μελάνι μέσα στην κατσαρόλα μας*. Σε 15 λεπτά σβήνουμε με το κρασί.
- Μαγειρεύουμε τις σουπιές σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να είναι κατά 80% έτοιμες. Έπειτα, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες και τον άνηθο και βράζουμε για 5 λεπτά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σπανάκι και το αλάτι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα για να βγάλει τα υγρά του το σπανάκι. Σε 10 περίπου λεπτά θα είναι έτοιμο.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να σιγοβράσει όσο χρειάζεται ώστε να γίνει μια μελωμένη σάλτσα.
*Καθάρισμα σουπιάς
Καθαρίζουμε τις σουπιές από τις εξωτερικές μεμβράνες, το κεντρικό λευκό κόκαλο, τα μάτια και το «στόμα» τους. Βγάζουμε τα εντόσθια προσέχοντας να απομονώσουμε – χωρίς να σπάσουμε - τα σακουλάκια με το μελάνι και κρατάμε 2-3 σε ένα πιάτο. Σπάμε τα σακουλάκια με ένα μαχαίρι, τα αδειάζουμε σε μια φλιτζάνα με νερό και τα ανακατεύουμε να διαλυθούν. Αυτό το διάλυμα το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις σουπιές και συνεχίσουμε το βράσιμο σε μέτρια θερμοκρασία.