ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Απολαυστική συνταγή με 3αλφα ρεβίθια με μελιτζάνες σε πήλινη γάστρα

Η 3αλφα μας μαθαίνει να μαγειρεύουμε τα όσπρια αλλιώς!

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απολαυστική συνταγή για ρεβίθια με μελιτζάνες σε πήλινη γάστρα

Τη Σαρακοστή η γιαγιά μου η Κατίνα την έπαιρνε πολύ στα σοβαρά. Δεν υπήρχε περίπτωση να μαγειρέψει ψάρι ή κρέας, ενώ ακόμη και το λάδι το έσταζε μετρημένο. Για όσο κρατούσε η περίοδος της νηστείας τα όσπρια έπαιρναν πρωταγωνιστικό ρόλο στα οικογενειακά τραπέζια μας. Τα μαγείρευε όμως η άτιμη τόσο νόστιμα που κανένας, ούτε μικρός, ούτε μεγάλος δεν παραπονιόταν. Μία από τις συνταγές που θυμάμαι ακόμα και σήμερα είναι τα τρομερά της ρεβίθια. Τα άφηνε να μελώνουν στον φούρνο, πρόσθετε μελιτζάνες και φρέσκο μαϊντανό και όλο το σπίτι μοσχοβολούσε από αυτό το γήινο, ασύγκριτο άρωμα των ρεβιθιών. Προτιμούσε πάντα τα ρεβίθια της 3αλφα, «είναι τα πιο βραστερά!» έλεγε και μου έκλεινε το μάτι.

Δυστυχώς, τη συνταγή της δεν πρόλαβε να την καταγράψει κανείς. Να, που όμως, από ένα θεόσταλτο γύρισμα της τύχης βρήκα μια αρκετά παρόμοια συνταγή για ρεβίθια με μελιτζάνες και μάλιστα από την αγαπημένη της εταιρεία! Σας τη δίνω παρακάτω μαζί με τη συμβουλή να την κρατήσετε στα κιτάπια σας.

Λίγα λόγια για την 3αλφα

Η ιστορία της 3αλφα μετρά πια περισσότερα από 50 χρόνια στα οποία η ελληνική εταιρεία επιλέγει, επεξεργάζεται και συσκευάζει πάντα τα καλύτερα όσπρια και ρύζια. Θέλοντας να φέρει στην κουζίνα μας προϊόντα αποκλειστικά από την ελληνική γη στην πιο αγνή τους μορφή, έχει δημιουργήσει από το 2009 την Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα που μετρά περισσότερους από 330 παραγωγούς. Όλα τα προϊόντα της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα καλλιεργούνται σε διαλεκτούς ελληνικούς αγρούς με τη φροντίδα των Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι καθοδηγούνται από έμπειρους γεωπόνους ώστε να εφαρμόζουν Ορθές Πρακτικές Βιώσιμης Γεωργίας, συμβάλλοντας έτσι και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε κάθε συσκευασία αναγράφεται ο τόπος παραγωγής και το όνομα της συγκεκριμένης καλλιεργήτριας ή του καλλιεργητή. Έτσι, μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς από πού προέρχονται τα αγαπημένα μας όσπρια.

Ρεβίθια με μελιτζάνες σε πήλινη γάστρα

Υλικά για 4 άτομα:
  • 500 γρ. Ρεβίθια της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα
  • 3 μελιτζάνες
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2-3 σκελ. σκόρδο σπασμένες
  • 1 συσκ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • Αποξηραμένη πιπεριά τσίλι (ή φρέσκες καυτερές πιπεριές)
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
  • Easy
  • 120+
  • All
  • Κυρίως πιάτο
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 8-10 ώρες σε κρύο νερό.
  2. Τα πλένουμε καλά και τα βράζουμε σε νερό μέχρι να μαλακώσουν προσθέτοντας αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος.
  3. Μόλις είναι έτοιμα τα ρεβίθια μας, κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες, τις βάζουμε σε μπολ και τις αλατίζουμε.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά με το κουτάλι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδα, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την πιπεριά, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
  5. Σε μία πήλινη μικρή γάστρα, βάζουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Βάζουμε μία στρώση από τα ανάμεικτα λαχανικά, απλώνουμε τις μισές μελιτζάνες και τη μισή ποσότητα από τα ρεβίθια. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις και στο τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών.
  6. Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν το τέλος, ξεσκεπάζουμε το φαγητό και δυναμώνουμε τον φούρνο. Ανακατεύουμε ελαφριά ώστε να μελώσει η σάλτσα.
  7. Καλή απόλαυση!

Ανακαλύψτε τις νέες συσκευασίες 3αλφα, που ξεχωρίζουν για τη διαφάνειά τους που μας επιτρέπει να δούμε στο εσωτερικό τους τα αγαπημένα μας όσπρια. σαν να βρίσκονται ήδη μέσα στο πιάτο μας!

www.3alfa.gr
Facebook: @3alfagr 
Instagram: @3alfa_gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ