ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπακαλιάρος με τραγανό και αφράτο κουρκούτι μπίρας

Συνταγή για την τέλεια, χρυσαφένια κρούστα!

ioanna-stamoulou.jpg
Sweetly / Ιωάννα Σταμούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνταγή για κουρκούτι μπακαλιάρου

Ένα ψάρι που θα το λέγαμε και …Βαγγέλη είναι ο μπακαλιάρος, αφού τον αγαπάμε όλο το χρόνο αλλά τον γιορτάζουμε τη μέρα του Ευαγγελισμού μαζί με τις Βαγγελίτσες, τους Βαγγέληδες και την επανάσταση του 1821. Φέτος το πιθανότερο είναι να τον φάμε στο σπίτι οπότε πρέπει να έχουμε κατά νου πως τον παστό μπακαλιάρο για να τον φέρουμε στα νερά μας, θα χρειαστεί να τον προετοιμάσουμε μιάμιση μέρα πριν. Λένε πως αυτός με το κόκαλο είναι πιο νόστιμος από το φιλέτο, αλλά περί ορέξεως… Πάρτε λοιπόν όποιον σας αρέσει. Σε κάθε περίπτωση ζητάμε να μας τον κόψουν σε κομμάτια και να αφαιρέσουν τα πτερύγια. Στο σπίτι θα τον ξεβγάλουμε από το αλάτι κάτω από τρεχούμενο νερό και θα βάλουμε τα κομμάτια σε λεκανίτσα με κρύο νερό το οποίο θα αλλάζουμε κάθε έξι ώρες περίπου. Όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο. Με αυτό το ρυθμό χρειάζεται τουλάχιστον 30 ώρες ξαρμύρισμα. Εάν δεν έχουμε όμως τόσο χρόνο στη διάθεσή μας τότε φροντίζουμε να του αλλάξουμε το νερό καμιά 10ριά φορές μέσα σε μία μέρα. Στο τέλος αφαιρούμε το δέρμα και τον αφήνουμε να στραγγίσει καλά.

Υλικά για 2 άτομα
  • 1 φύλλο μπακαλιάρου παστού ξαρμυρισμένου και κομμένου σε κομμάτια
  • λίγο αλεύρι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι:

  • 250γρ. μπίρα κρύα από το ψυγείο
  • 185γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • λίγο αλατοπίπερο
  • Easy
  • 120+
  • All
  • Κυρίως πιάτο
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Για το κουρκούτι: Βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ και προσθέτουμε σταδιακά την μπίρα, ανακατεύοντας με αβγοδάρτη. Στο τέλος ανακατεύουμε μέσα τη μουστάρδα και αφήνουμε τον χυλό στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον.
  • Βάζουμε άφθονο λάδι σε ευρύχωρο τηγάνι να ζεσταθεί καλά. Πρέπει η στάθμη να είναι δύο-δυόμιση δάχτυλα περίπου.
  • Όταν ζεσταθεί καλά το λάδι, περνάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από ένα ελαφρύ αλεύρωμα και μετά τα βουτάμε στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε λίγα κάθε φορά στο καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη πλευρά.
  • Δεν πρέπει να βάζουμε πολλά κομμάτια μαζί στο τηγάνι, γιατί αφενός θα κολλήσουν μεταξύ τους αφετέρου δεν θα τηγανιστούν καλά καθώς θα πέσει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού και το κουρκούτι θα ρουφήξει λάδι. Ποιος αλήθεια θέλει λαδοπιωμένο τον μπακαλιάρο του;
  • Βγάζουμε τα τηγανισμένα κομμάτια μπακαλιάρου να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια.
  • Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο συνοδεύοντας με σκορδαλιά και παντζαροσαλάτα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ