- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Τον παστό μπακαλιάρο τον λέμε «ψάρι του βουνού» μια και από παλιά ήταν το μόνο ψάρι που μπορούσε να βρεθεί αλλά και να «στοκαριστεί» στις ορεινές περιοχές, αλλά και «ψάρι του φτωχού» επειδή είναι μια καλή θαλασσινή πρωτεΐνη σε προσιτή τιμή. Οπωσδήποτε είναι ένας έξοχος μεζές που αγαπούν οι περισσότεροι, από τους μερακλήδες -παρέα με κρασιά και τσίπουρα- μέχρι τα μικρά παιδιά επειδή δεν έχει κόκαλα. Την 25η Μαρτίου οι περισσότεροι τον φτιάχνουν τηγανητό με κουρκούτι και στο πλάι σκορδαλιά, εμείς τον προτείνουμε σε μια χορταστική, πεντανόστιμη, comfort εκδοχή.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Το μόνο πρόβλημα για όλα τα φαγητά με παστό μπακαλιάρο είναι το ξαλμύρισμά του. Όχι γιατί είναι δύσκολη διαδικασία αλλά γιατί θέλει να έχουμε μεριμνήσει πολλές ώρες πριν! Βάζουμε λοιπόν τα κομμάτια του παστού μπακαλιάρου που έχουμε πάρει από το σούπερ μάρκετ έτοιμα και κομμένα (ή σε «φύλλο» παστού μπακαλιάρου το οποίο θα κόψουμε εμείς σε κομμάτια με καλό μαχαίρι ή με ψαλίδι της κουζίνας) σε βαθύ σκεύος για 48 ώρες σε κρύο νερό. Το βάζουμε στη συντήρηση του ψυγείου και το αλλάζουμε κάθε 8 ώρες. Όταν είναι έτοιμο ξεκινάμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα.
- Βάζουμε στο ταψί τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τον περισσότερο μαϊντανό, τις ντομάτες, το λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε και λίγο νεράκι, θέλει για να ψηθούν οι πατάτες.
- Το βάζουμε στον φούρνο για μισή ώρα να γίνουν οι πατάτες.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε και τον μπακαλιάρο, χώνοντας τα κομμάτια μέσα στη σάλτσα, προσθέτουμε το κρασί και λίγο νεράκι -αν χρειαστεί- και ψήνουμε περίπου 20 λεπτά ακόμα.
- Αφήνουμε κανένα δεκάλεπτο να ξεκουραστεί και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο φρέσκο μαϊντανό.