Ταλιατέλες... Haute CoiffureΟι ταλιατέλες κατάγονται από την περιοχή της Emilia-Romagna και θεωρούνται κομψοτέχνημα στην τέχνη της χειροποίητης πάστας. Ο μύθος λέει ότι στα χρόνια της αναγέννησης, περίπου το 1847, ένας μάγειρας της αυλής, ο μαέστρο Zafirano, επινόησε τις ταλιατέλες για το γαμήλιο γεύμα της Λουκρητίας Βοργία με τον Δούκα της Φεράρα. Ο ιδιαίτερα ταλαντούχος μάγειρας εμπνεύστηκε από την κόμμωση και τα υπέροχα ξανθά μαλλιά της νύφης και παρουσίασε για πρώτη φόρα μια συνταγή που ονόμασε «tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran ». Σύμφωνα με τα κουτσομπολιά της εποχής ήταν σερβιρισμένη σε ασημένια πιάτα. Οι ιστορικοί της γαστρονομίας, όμως, που δεν είναι και τόσο ρομαντικοί, πιστεύουν ότι οι ταλιατέλες εμφανίστηκαν πολύ πιο πριν από τις ξανθές μπούκλες της Λουκρητίας. Εντοπίζουν την ύπαρξή τους περίπου από το 1338.
Side dishes tip: Συνοδεύεται υπέροχα με ένα σκορδόψωμο.
Go Green tip: Οικονομία στο νερό καθώς πλένετε τις ντομάτες και το εστραγκόν. Προτιμήστε γλαστράκια με εστραγκόν που θα βρείτε στα σουπερ μάρκετ ή στα φυτώρια
Το μυστικό για να γίνει τρυφερό και ζουμερό το κρέας που ψήνεται στο grill είναι το μαρινάρισμα. Αν έχετε χρόνο και μεράκι τότε αφήστε μερικές ώρες το κρέας του κοτόπουλου να μαριναριστεί μέσα στο λάδι και το λεμόνι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πώς το φτιάχνουμε
- Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το στήθος από τα υπόλοιπα της πέτσας και τα λιπάκια.
- Αφαιρούμε το «παραφιλέτο» από το κάτω μέρος και κόβουμε προσεκτικά τα κομμάτια του κρέατος που περισσεύουν, αν οι άκρες είναι λεπτές τις αφαιρούμε και αυτές.
- Για να ψηθεί σωστά θα πρέπει να έχουμε ένα κομμάτι στήθους με το ίδιο περίπου πάχος. Ανάβουμε το grill.
- Τοποθετούμε το στήθος του κοτόπουλου σε ένα επίπεδο σκεύος και το καλύπτουμε με το χυμό λεμονιού, ρίχνουμε το ξύσμα, το εστραγκόν, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το αλάτι και με ένα πινέλο, το αλείφουμε με λίγο από το λάδι.
- Το βάζουμε στο grill για περίπου 6 λεπτά.
- Πλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια και τα υγρά τους, τις αλείφουμε με λίγο λάδι και τις τοποθετούμε, μαζί με το κοτόπουλο, στο grill.
- Ψήνουμε για άλλα 6-8 λεπτά έως ότου οι ντομάτες μαλακώσουν και το κοτόπουλο πάρει λίγο σκούρο χρώμα.
- Στο μεταξύ βράζουμε τις ταλιατέλες ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας, τις σουρώνουμε, κρατάμε 150 ml από το νερό τους και τις ρίχνουμε πάλι πίσω στην κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι.
- Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής και το κόβουμε σε κύβους.
- Προσθέτουμε στο τηγάνι με τις ταλιατέλες το κοτόπουλο, τις τομάτες, το νερό και τα υγρά από το σκεύος του grill.
- Ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά και σερβίρουμε.