ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η γαλοπούλα και τα κόλπα της

Τα μυστικά της τέλειας γαλοπούλας

300525-222855_copy.jpg
Mr. Chef
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315833-623217.jpg
  • 300525-222855_copy.jpg
    Mr. Chef
  • 1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπερηφανεύομαι γιατί κάθε χρόνο ακούω «εγώ δεν τη τρώω τη γαλοπούλα, αλλά η δικιά σου…» Έτσι σκέφτηκα να σας περιγράψω, όσο γίνεται πιο απλά, τα μυστικά που απογειώνουν το χριστουγεννιάτικο πουλερικό.

*Καλό είναι να πάρετε φρέσκια, από χασάπη που εμπιστεύεστε ή από φάρμα. Αν αγοράσετε κατεψυγμένη, πρέπει να την αφήσετε να ξεπαγώσει ΕΝΤΕΛΩΣ, στη συντήρηση του ψυγείου για τουλάχιστον δυο μέρες.

Υλικά συνταγής
  • 1 γαλοπούλα
  • 2 λεμόνια
  • 2 μανιτάρια
  • 2 πορτοκάλια
  • 1 πλάκα βούτυρο αγελάδας
  • Hard
  • €€
  • 120more
  • Winter
  • Κυρίως πιάτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βυθίζετε τη γαλοπούλα σε καυτό νερό, τη στραγγίζετε και την τρίβετε μέσα έξω με λεμόνια.
  2. Φτιάχνετε ένα μείγμα με χυμό δυο λεμονιών, 2 μανταρινιών, δυο πορτοκαλιών και ζεσταίνετε μια πλάκα βούτυρο αγελάδας που αναμειγνύετε με τους χυμούς και κάνετε μασάζ στη γαλοπούλα μέσα έξω και κάτω από το δέρμα της, κυρίως στο «πέτο» που θα βάλετε και τη γέμιση. Μετά τη γεμίζετε ανάλογα με τη συνταγή που προτιμάτε. Μην ράψετε τα μέρη που θα γεμίσετε, στο πέτο βάλτε οδοντογλυφίδες, και την κοιλιά καλύψτε την με ένα ολόκληρο μήλο που θα σφηνώσετε στην είσοδο. Το υπόλοιπο του μείγματος το ρίχνετε στο ταψί.
  3. Η μεγάλη μαγκιά στη γαλοπούλα είναι το ψήσιμο. Ο καλύτερος τρόπος είναι μέσα σε γάστρα, αν δεν έχετε ή αν δεν χωράει τη στρώνετε με τις φτερούγες διπλωμένες πίσω σαν στρωματάκι, μέσα σε μεγάλο ταψί. Μετά βρέχετε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα, που στύβετε ελαφρώς και σκεπάζετε τη γαλοπούλα. Από πάνω βάζετε κι ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο.
  4. Σε τακτά διαστήματα, περίπου εικοσάλεπτα, ανοίγετε τα αλουμινόχαρτα και τις λαδόκολλες και βρέχετε με πινέλο το δέρμα με τα ζουμιά του ταψιού.
  5. Στην αρχή θα βάλετε φουλ θερμοκρασία να ζεσταθεί ο φούρνος και μετά από μισή ώρα χαμηλώνετε στους 150 βαθμούς. Η γαλοπούλα χρειάζεται περίπου τρία τέταρτα για κάθε κιλό, αυτό όμως είναι πολύ σχετικό, γιατί κάθε φούρνος έχει τα μυαλά του. Δεν θα τρυπήσετε για κανένα λόγο τη σάρκα να δείτε αν έχει γίνει. Θα σιγουρευτείτε ότι είναι έτοιμη όταν στρίψετε το κόκαλο του μπουτιού και ξεκολλάει με άνεση το κόκαλο από τη σάρκα. Αν φτάσετε σ´ αυτό το σημείο και λείπει χρώμα από την τέλεια εμφάνιση ανοίγετε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και δυναμώνετε το φούρνο για πέντε λεπτά. Merry Christmas!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ