- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Γλυκιά κολοκυθόπιτα με πετιμέζι
Με τη συνταγή που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της Νέας Αρτάκης
Ελένη Ψυχούλη
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων που φτιάχνεται με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στη Θεσσαλία, το Πήλιο και σχεδόν όλη την Ελλάδα. Αυτή η συνταγή που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της Νέας Αρτάκης, είναι η καλύτερη που έχω δοκιμάσει.
Συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα με πετιμέζι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες όπως το πεπόνι, αφαιρούμε τα κουκούτσια, τη βάζουμε σε ταψί και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς, περίπου μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
- Την καθαρίζουμε, τη βάζουμε σε σουρωτήρι, πιέζουμε και την αφήνουμε 15 λεπτά να στραγγίσει τα υγρά της.
- Σε μια λεκάνη, ανακατεύουμε την κολοκύθα, το δυόσμο, τη σταφίδα, τη μυζήθρα, το πετιμέζι, τη φρυγανιά και τα κανελογαρύφαλα.
- Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί, στρώνουμε 4 φύλλα, αφού τα λαδώσουμε το καθένα ξεχωριστά και το πασπαλίσουμε με τριμμένο καρύδι.
- Απλώνουμε τη μισή γέμιση, σκεπάζουμε με δυό λαδωμένα φύλλα και πασπαλισμένα με καρύδια.
- Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση, σκεπάζουμε με 4 φύλλα, επίσης λαδωμένα χωριστά και πασπαλισμένα με καρύδι.
- Λαδώνουμε την επιφάνεια, χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το φύλλο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει.
*Στην παραδοσιακή συνταγή βάζουν και ένα κρεμμύδι, αφού το σοτάρουν με ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Δοκιμάστε το: ακούγεται περίεργο αλλά δεν το καταλαβαίνεις στη γεύση και δίνει απίθανη νοστιμιά.