Εύα Παρακεντάκη
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα λυχναράκια είναι ίσως το πιο δημοφιλές γλύκισμα της κρητικής κουζίνας. Τραγανά και μαλακά ταυτόχρονα, με εκείνη την πλούσια γέμιση που μοσχοβολά κανέλα, είναι απολύτως αδύνατον να τους αντισταθείς! Γίνονται πολύ εύκολα και εξαφανίζονται ακόμη… ευκολότερα! Η συνταγή που ακολουθεί είναι για λυχναράκια Γεραπετρίτικα. Η διαφορά τους με τα καστρινά είναι το ανθόνερο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη:
- Ρίχνουμε το λάδι, το αυγό, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι και το γιαούρτι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το μπέικιν και σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι.
- Αφού δημιουργήσουμε μία μαλακή, εύπλαστη ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Για τη γέμιση:
- Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και μαλάσουμε με τα χέρια ή με ένα πιρούνι μέχρι να δημιουργηθεί μια κρέμα.
- Με τη ζύμη ανοίγουμε φύλλο περίπου 3 χιλιοστών.
- Παίρνουμε ένα πιατάκι του ελληνικού καφέ ή ένα στρογγυλό κουπάτ και κόβουμε στρογγυλά φυλλαράκια.
- Βάζουμε μία κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο τους και ύστερα τσιμπητά κλείνουμε το λυχναράκι. Τα τσιμπήματα πρέπει να είναι 9-11.
- Αλείφουμε με αυγό όλο το λυχναράκι και τη γέμιση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 περίπου λεπτά.