ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ο Άκης Πετρετζίκης δίνει τη συνταγή για χαλβά της Εμινέ Ερντογάν

Η Τούρκικη Προεδρία έστειλε τη συνταγή της Εμινέ Ερντογάν στον διάσημο σεφ

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Άκης Πετρετζίκης δίνει τη συνταγή για χαλβά της Εμινέ Ερντογάν
Φωτογραφία: www.akispetretzikis.com/

Όλα ξεκίνησαν στο τέλος του γεύματος μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: για επιδόρπιο σερβιρίστηκε χαλβάς με στραγάλια, συνταγή της γυναίκας του Ερντογάν, Εμινέ Ερντογάν. Ο συγκεκριμένος χαλβάς έγινε πρωτοσέλιδο στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ και μετά από πρόκληση της Μαρίας Αναστασοπούλου και του Δημήτρη Οικονόμου στην εκπομπή «Σήμερα», ο Άκης Πετρετζίκης ανέλαβε να τη φτιάξει. Στο θέμα της παρασκευής του χαλβά από τον Άκη Πετρετζίκη μπλέχτηκε μέχρι και η τούρκικη Προεδρία γιατί απ΄ ό, τι φαίνεται από τη συνταγή που δημοσίευσε χθες η τουρκική εφημερίδα έλειπε κάποιο σημαντικό υλικό. Για να μην τα πολυλογούμε, η Τούρκικη Προεδρία έστειλε βίντεο με την Εμινέ Ερντογάν να φτιάχνει τον παινεμένο της χαλβά στην ομάδα του Άκη Πετρετζίκη ώστε ο σεφ να φτιάξει σωστά τη συνταγή. Ο Άκης Πετρετζίκης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη συνταγή την οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά παρακάτω και στο site του Άκη Πετρετζίκη:

 

Υλικά για 9 μερίδες:
  • 500 γρ. νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γρ. βούτυρο, + έξτρα για το άλειμμα
  • 250 γρ. στραγάλια, σκληρά, ανάλατα

Για το σερβίρισμα:

  • ζάχαρη άχνη
  • κανέλα
  • Easy
  • 20
  • All
  • Γλυκά - Επιδόρπια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο το εσωτερικό από 9 ατομικές στρογγυλές μεταλλικές φόρμες διαμέτρου 8 εκ. και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.
  2. Τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  3. Ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δημιουργηθεί ένα σιρόπι.
  4. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χρειαστούμε το σιρόπι.
  5. Τοποθετούμε ξανά μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  6. Ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει. 
  7. Βάζουμε στον πολυκόφτη τα στραγάλια και χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν αλεύρι.
  8. Μεταφέρουμε το αλεύρι από τα στραγάλια στην κατσαρόλα με το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά το μείγμα.
  9. Προσθέτουμε το σιρόπι που φτιάξαμε, και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει ο χαλβάς και να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. 
  10. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μοιράζουμε το μείγμα στις ατομικές φόρμες, πατώντας το καλά με ένα κουτάλι.
  11. Αφήνουμε τις φόρμες στην άκρη για 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει καλά το μείγμα.
  12. Ξεφορμάρουμε τον χαλβά και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα.
  13. Σερβίρουμε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ