- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Όλα ξεκίνησαν στο τέλος του γεύματος μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: για επιδόρπιο σερβιρίστηκε χαλβάς με στραγάλια, συνταγή της γυναίκας του Ερντογάν, Εμινέ Ερντογάν. Ο συγκεκριμένος χαλβάς έγινε πρωτοσέλιδο στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ και μετά από πρόκληση της Μαρίας Αναστασοπούλου και του Δημήτρη Οικονόμου στην εκπομπή «Σήμερα», ο Άκης Πετρετζίκης ανέλαβε να τη φτιάξει. Στο θέμα της παρασκευής του χαλβά από τον Άκη Πετρετζίκη μπλέχτηκε μέχρι και η τούρκικη Προεδρία γιατί απ΄ ό, τι φαίνεται από τη συνταγή που δημοσίευσε χθες η τουρκική εφημερίδα έλειπε κάποιο σημαντικό υλικό. Για να μην τα πολυλογούμε, η Τούρκικη Προεδρία έστειλε βίντεο με την Εμινέ Ερντογάν να φτιάχνει τον παινεμένο της χαλβά στην ομάδα του Άκη Πετρετζίκη ώστε ο σεφ να φτιάξει σωστά τη συνταγή. Ο Άκης Πετρετζίκης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη συνταγή την οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά παρακάτω και στο site του Άκη Πετρετζίκη:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αλείφουμε με λίγο βούτυρο το εσωτερικό από 9 ατομικές στρογγυλές μεταλλικές φόρμες διαμέτρου 8 εκ. και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.
- Τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δημιουργηθεί ένα σιρόπι.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χρειαστούμε το σιρόπι.
- Τοποθετούμε ξανά μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει.
- Βάζουμε στον πολυκόφτη τα στραγάλια και χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν αλεύρι.
- Μεταφέρουμε το αλεύρι από τα στραγάλια στην κατσαρόλα με το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά το μείγμα.
- Προσθέτουμε το σιρόπι που φτιάξαμε, και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει ο χαλβάς και να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μοιράζουμε το μείγμα στις ατομικές φόρμες, πατώντας το καλά με ένα κουτάλι.
- Αφήνουμε τις φόρμες στην άκρη για 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει καλά το μείγμα.
- Ξεφορμάρουμε τον χαλβά και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα.
- Σερβίρουμε.