ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή για τζεβρεμέδες με γλυκιά μυζήθρα

Με αγάπη από την Κρήτη

mama5_1.jpg
Εύα Παρακεντάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνταγή για τζεβρεμέδες με γλυκιά μυζήθρα

Ο τζεβρεμές είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Κρήτης που γίνεται με μυζήθρα. Οι νοικοκυρές συνηθίζουν να το φτιάχνουν μέσα στις Απόκριες, μια που αυτή την περίοδο βρίσκεις ολόφρεσκη μυζήθρα. Είναι εύκολο, νοστιμότατο, και ιδανικό για να το σερβίρεις την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα, γνωστή και ως «τυρινή» μια που είναι η τελευταία Κυριακή κατά την οποία επιτρέπεται να καταναλώσουμε τυρί πριν τη Σαρακοστή.

  • 500 γρ. φύλλα κρούστας
  • 1200 γρ. ανθότυρο νωπό (μυζήθρα γλυκιά)
  • 1 1/2  φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κ.σ. κανέλλα
  • 250 γρ. βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Για το σιρόπι:

  • 2 φλ. τσαγιού νερού
  • 3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • χυμός από 1/2 λεμόνι και τη φλούδα του
  • 1 ξυλάκι κανέλλας
  • Easy
  • 70
  • All
  • Γλυκά - Επιδόρπια
  • κρητική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και 5-6 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσουν να βράζουν, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  2. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ.
  3. Όπως είναι τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, τα χαράζουμε σε λωρίδες πάχους περίπου 10 cm από την πλατιά πλευρά του φύλου.
  4. Λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινελάκι πιτσιλάμε ένα-ένα τα φύλλα πριν τοποθετήσουμε τη γέμιση. Με αυτόν τον τρόπο οι τζεβρεμέδες μας, γίνονται τραγανοί.
  5. Απλώνουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό, αφού πρώτα πιάσουμε τα πλάγια του φύλλου και τα κλείσουμε μέσα στο ρολάρισμα μας, έτσι ώστε να μην αδειάσει από τα πλάγια.
  6. Τοποθετούμε τους τζεβρεμέδες σε ένα ταψί που έχουμε βουτυρώσει πολύ καλά και τους περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά για να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
  8. Ρίχνουμε το σιρόπι πάνω στους τζβρεμέδες και τους αφήνουμε να ρουφήξουν το σιρόπι.
  9. Σερβίρονται χλιαροί!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ