- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Sweetly / Ιωάννα Σταμούλου
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο χασλαμάς είναι ένα πανεύκολο γλυκό που συνηθίζεται στη Βόρεια Ελλάδα, σε Μακεδονία και Θράκη. Εγώ το έμαθα πριν πολλά πολλά χρόνια από τον κύριο Θανάση Σκούρα, τον πρώην σεφ της Προεδρίας της Δημοκρατίας, όταν είχα επιμεληθεί το βιβλίο του κι από τότε το έχω φτιάξει πολλές φορές και με πολλές παραλλαγές. Μου είχε πει πως το έφτιαχναν στην πατρίδα του, ένα χωριό του νομού Σερρών. Εγώ το έχω βαφτίσει «μελομακάρονο ταψιού» ποιητική αδεία, αφού φτιάχνεται με τα ίδια ακριβώς υλικά του μελομακάρονου, άρα έχει την ίδια ακριβώς γεύση, τα ίδια αρώματα και την ίδια υφή. Να το δοκιμάσετε κι εσείς, είναι πανεύκολο και πεντανόστιμο!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
- Ανακατεύουμε σε μια λεκανίτσα όλα τα υλικά εκτός από τα δύο τελευταία και στο τέλος διαλύουμε στο χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα και προσθέτουμε το αφρίζον μείγμα στη λεκανίτσα. Ανακατεύουμε με κουτάλα ξύλινη τα υλικά μας μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη που θα κολλάει λίγο στο χέρι.
- Λαδώνουμε το ταψάκι μας και απλώνουμε μέσα το μείγμα. Το πιέζουμε λίγο με την παλάμη μας να ισιώσει και το πάχος του να μην ξεπερνά κατά πολύ το ένα εκατοστό στο ταψί.
- Χαράζουμε την επιφάνεια του χασλαμά σε ρόμβους, αν θέλουμε τοποθετετούμε στο κέντρο του καθενός από ένα κομμάτι αμύγδαλο ή καρύδι ή άλλο ξηρό καρπό της επιλογής μας και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα μικρή το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα τα γαρίφαλα, το χυμό του λεμονιού και τη φλούδα του την οποία κόβουμε επιφανειακά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε στην αρχή να διαλυθεί η ζάχαρη και στη συνέχεια αφήνουμε να βράσει το σιρόπι για 5 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και διαλύουμε στο σιρόπι το μέλι. Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό.
- Ξεφουρνίζουμε τον χασλαμά και αφού περάσουν 10 λεπτά τον σιροπιάζουμε με το σιρόπι ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα. Αφήνουμε να το απορροφήσει όλο και να κρυώσει πριν τον κόψουμε και τον σερβίρουμε.