Της Κορίνας Καραδήμου
Τον χαλβά τον εκτιμώ όχι μόνο για τη φοβερή του γεύση αλλά γιατί είναι από τις μεγαλύτερες ενδείξεις της ελληνικής φιλοξενίας: δεν υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο που με το που ζητήσεις τον λογαριασμό σε περιμένει ένα ζεστό κομμάτι σιμιγδαλένιας απόλαυσης για το ευχαριστώ που μας τιμήσατε. Μιας και δεν έχει κρέμες και σοκολάτες, είναι φαινομενικά αθώος, και αυτό που λέμε «ελαφρύ γλυκάκι», μέχρι να τον φτιάξεις στο σπίτι και να συνειδητοποίησεις τους τόνους ζάχαρης που μπαίνουν στο σιρόπι. Αν λοιπόν αγαπάς κι εσύ πολύ τον χαλβά και θέλεις μια πιο υγιεινή και διατροφικά πλούσια εκδοχή του, η συνταγή αυτή είναι για σένα. Αντικαθιστάς τη ζάχαρη με μέλι, το ηλιέλαιο με λάδι καρύδας και πρόσθέτεις σπόρους κολοκύθας, που είναι πλούσιοι σε Zinc και διάφορες μορφές της βιταμίνης Ε, καθώς και αποξηραμένα γκότζι μπέρι, για βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε με το σιρόπι: σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε το νερό και προσθέτουμε το μέλι και τα αρωματικά.
- Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και μετά από 2-3 λεπτά κλείνουμε το μάτι.
- Σε μεγαλύτερη κατσαρόλα λιώνουμε το λάδι καρύδας και προσθέτουμε το σιμιγδάλι.
- Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι και να πάρει χρώμα.
- Μόλις έχει αρχίσει ελαφρά να ροδίζει, αφαιρούμε από το σιρόπι το γαρίφαλο και την κανέλα και σιγά σιγά ρίχνουμε το σιρόπι στο σιμιγδάλι (αυτό είναι το σημείο που θα αρχίσει να βγάζει καπνούς).
- Ανακατεύεις μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι και στο τέλος προσθέτεις τους σπόρους κολοκύθας και τα γκότζι μπέρι.
- Αφήνεις να κρυώσει λίγο και βάζεις σε φόρμα!
Θα βρεις κι άλλες συνταγές και συμβουλές υγιεινής διατροφής στο blog www.thesauchalife.com και στη σελίδα μου στο facebook www.facebook.com/thesauchalife