Cosmic Telegram

Ήλιος στον Υδροχόο: Ο Ταξιδιώτης στον Χρόνο

Αν βρεθώ με μία επιθυμία μέσα μου που τίποτε σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να ικανοποιήσει, η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι έχω φτιαχτεί για έναν άλλο κόσμο -C. S. Lewis

Ευαγγελία Τσαβδάρη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Ήλιος εκπροσωπεί στο γενέθλιο αστρολογικό χάρτη το βασικό αρχέτυπο, τις θεμελιώδεις ποιότητες που ο άνθρωπος μπορεί και οφείλει να προσπαθήσει να εκφράσει εάν επιθυμεί μία ολοκληρωμένη, χαρούμενη και δημιουργική ζωή. Είναι, επιπλέον, η συνθέτουσα αρχή για όλες τις ενέργειες που δρουν μέσω ενός ωροσκοπίου καθώς και ο σκοπός προς τον οποίο αυτές τείνουν. Είναι τελικά η πεμπτουσία της ατομικότητας. Έτσι, λοιπόν, στο σαφώς συλλογικό και ομαδικό ζώδιο του Υδροχόου, η παραδοσιακή αστρολογία θέλει τον Ήλιο σε αδυναμία. Είναι δύσκολο για τον Ήλιο στον Υδροχόο να εκφράσει σαφώς και αναντίρρητα την ατομικότητά του. Δεν του είναι καθόλου δύσκολο, όμως, να εκφράσει την άποψή του επί παντός του επιστητού με ευστροφία, ευγλωττία και σαφήνεια ενώπιον των πολλών, ανεξαρτήτως στάθμης και αξιώματος.

Ο κυβερνήτης του ζωδίου, Ουρανός, προικίζει τον Ήλιο στον Υδροχόο με ένα εξαιρετικό μυαλό, τόσο εξαιρετικό που αναζητά διαρκώς καινούργια και μεγαλύτερα πεδία έκφρασης και βαριέται μέχρι θανάτου μικρές κι επαναληπτικές δραστηριότητες και την επιβεβαίωση ή αναμάσημα γνωστών θέσεων και παρωχημένης γνώσης. Όλα αυτά, ωστόσο, μπορεί να τα ανεχτεί και να τα διεκπεραιώσει με όλο του το χάρισμα και την αυταπάρνηση για το καλό της ομάδας, του πρότζεκτ, των συνεργατών, της παρέας, των ανθρώπων που μπορεί να επηρεάζει η δράση του. Αυτό είναι δώρο του παραδοσιακού κυβερνήτη του ζωδίου, Κρόνου, που χαρίζει στον Ήλιο αυτόν την ικανότητα να αντιλαμβάνεται με ευκολία τη λειτουργία δομών και συστημάτων είτε πρόκειται για την ίδια την ανθρωπότητα ως όλο, φανατικός ανθρωπιστής γαρ, είτε για την παρέα του. Η διπλή αυτή παρακαταθήκη καθιστά τον Υδροχόο εξαιρετικά ικανό να διακρίνει την αδυναμία στα υπάρχοντα συστήματα –και όλη η ζωή δεν είναι παρά συστήματα σχέσεων– αλλά και να συλλαμβάνει, να εφευρίσκει, να παλεύει για την εδραίωση του επόμενου μοντέλου, του επόμενου βήματος. Ο Ήλιος στον Υδροχόο είναι αληθινά ένας επισκέπτης από το μέλλον και συχνά εμφανίζεται στα μάτια του περιβάλλοντος του ως εκκεντρικός, ακατανόητος, ίσως και λίγο τρελούτσικος. Όταν βέβαια δεν αναγνωρίζεται γιατί με τη δράση και τις ιδέες του βοήθησε κάποιον κλάδο ή ομάδα ανθρώπων να προχωρήσουν λίγο ή και πολύ παρακάτω.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι σαφές ότι αυτός ο Ήλιος θα μπορούσε να καταπιαστεί με το οτιδήποτε με επιτυχία, ωστόσο τα πεδία που έχουν να κάνουν με τις ιδιαίτερες ανησυχίες του, την ομάδα και το μέλλον, είναι αγαπημένα και προτιμώμενα. Έτσι ο Υδροχόος θα είναι πολιτικοποιημένος με απόψεις που θα υποστηρίζει με αρκετό πάθος και βεβαιότητα, καλώς ενημερωμένος για τα τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα, ακόμη κι αν η εμβέλειά του είναι περιορισμένη, θα αγαπά το καινούργιο είτε αυτό λέγεται τεχνολογία, επιστημονική εφεύρεση, είτε καινούργια τάση στη μόδα και το μακιγιάζ, είτε ακόμη και καινούργια άφιξη στην παρέα. Θα έχει οικολογική συνείδηση και θα προσπαθεί, όταν το θυμάται, να κάνει κάτι γι’ αυτό, αν βέβαια δεν είναι ακτιβιστής πλήρους απασχόλησης. Η πολιτική, η επιστημονική έρευνα, η πληροφορική και ιδιαίτερα ό,τι αφορά δίκτυα, οι εφευρέσεις, η αισθητική, τα ομαδικά αθλήματα, η υποκριτική και η μουσική, οι ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις αποτελούν μόνο μερικούς από τους πρόσφορους τομείς απασχόλησης για έναν Υδροχόο.

Το άτομο του ζωδίου θα είναι σαφώς κοινωνικό και θα προτιμά γενικά να δρα σε ομάδα, αφού του είναι δυσκολότερο να προσδιορίσει με σαφήνεια τον εαυτό του όταν είναι μόνος του. Χρειάζεται τους πολλούς και το ρόλο που έχει μέσα στο σύνολο για να χαράξει το προσωπικό του μονοπάτι. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα χάνεται στο πλήθος. Θα εντάσσεται, ναι, όταν το επιθυμεί και είναι ιδεολογικά σύμφωνος με τα τεκταινόμενα. Σε κάθε περίπτωση, ο Υδροχόος δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να προκαλέσει, είτε με την εκκεντρική του εμφάνιση ή συμπεριφορά, είτε με τις ιδέες του, είτε με μία προβοκατόρικη κουβέντα, είτε με όλα τα ανωτέρω μαζί. Δεν κρίνει τους ανθρώπους από το αξίωμα, την οικονομική τους επιφάνεια, τη φυλή ή το φύλο τους και αυτό θεωρεί το φυσιολογικό. Μπορεί ωστόσο να γίνει ακραία σνομπ σε ό,τι αφορά τη νοημοσύνη των γύρω του.

Ο Ήλιος στον Υδροχόο στην αρνητική του εκδοχή μπορεί να γίνει εξαιρετικά ψυχρός και αποστασιοποιημένος και να αγγίξει τη μισανθρωπία, όσο κι αν αγαπά την Ανθρωπότητα, όταν αισθάνεται ότι δεν τον καταλαβαίνουν. Σαν αποτέλεσμα μπορεί να σαμποτάρει τις στενές φιλικές ή ερωτικές σχέσεις ή και να προβεί σε αντισυστημικές δράσεις εναντίον μιας κοινωνίας που τον απογοητεύει.

Ο Υδροχόος, περισσότερο ίσως από ό,τι καταλαβαίνει κι ο ίδιος, οδηγείται από τις ιδέες και τις πεποιθήσεις του. Αυτές θέλουν τον άνθρωπο ελεύθερο σε έναν καλύτερο κόσμο. Σαν εραστής χρειάζεται χώρο να αναπνέει και να σκέφτεται και δεν αγαπά καθόλου την προσκόλληση και την εξάρτηση. Προτιμά συντρόφους που έχουν τη δική τους φωνή και ζωή και σχέσεις που είναι βασισμένες σε αμοιβαίο σεβασμό στο ανθρώπινο επίπεδο, καλή επικοινωνία και έχουν κοινό πεδίο δράσης. Προφανώς και είναι ικανός για μεγάλες χειρονομίες και εξομολογήσεις, αλλά αυτές θα είναι σπάνιες. Πριν από κάθετι άλλο όμως θέλει μία σχέση μεταξύ ίσων, τη σχέση της καινούριας χιλιετηρίδας και θα ανταμείψει την απουσία προσπαθειών για έλεγχο με αξιοθαύμαστη σταθερότητα και μια διαρκώς ανανεωνόμενη καθημερινότητα.

Ο Υδροχόος, με όλες του τις εκκεντρικότητες κι ευφάνταστες εκδηλώσεις, επιθυμεί διακαώς να βρει τη θέση του μέσα στα πράγματα του κόσμου. Κι αν αυτή δεν υπάρχει, να τον κατεδαφίσει και να ανοίξει το δρόμο για έναν καινούργιο.

*Ο Ήλιος μπαίνει σήμερα, 19 Ιανουαρίου, στον Υδροχόο όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου οπότε και περνάει στο ζώδιο των Ιχθύων. Θερμαίνει και φωτίζει κυρίως όσους είναι γεννημένοι στο ζώδιο του Υδροχόου ή έχουν αυτόν τον ωροσκόπο. Οι ενέργειες του είναι καλύτερα συμβατές με τα ζώδια του αέρα, Διδύμους και Ζυγό, και τα ζώδια της φωτιάς, Κριό, Λέοντα και Τοξότη.