Cosmic Telegram

Παρθένος - 2010

Δίας (η ΜΙΑ ευκαιρία, 18/1-6/6 + 9/9-23/1/11). «Αγάπη μου, σε ό,τι αποφασίσεις θα είμαι δίπλα σου. Αν στραβοπατήσεις δεν θα σε αφήσω να πέσεις. Θα είμαι όσο μακριά θέλεις ώστε να μην αισθάνεσαι ότι σε εγκατέλειψα και όσο κοντά θέλεις ώστε να μη νιώθεις ότι σε πνίγω».

Γιώργος Πανόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 285
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δίας (η ΜΙΑ ευκαιρία, 18/1-6/6 + 9/9-23/1/11). «Αγάπη μου, σε ό,τι αποφασίσεις θα είμαι δίπλα σου. Αν στραβοπατήσεις δεν θα σε αφήσω να πέσεις. Θα είμαι όσο μακριά θέλεις ώστε να μην αισθάνεσαι ότι σε εγκατέλειψα και όσο κοντά θέλεις ώστε να μη νιώθεις ότι σε πνίγω». Μπορείς να φανταστείς το πρόσωπο ενός Παρθένου απέναντι σ’ αυτόν/ή που του κάνει μια τέτοια δήλωση. Αστράφτει από ευτυχία και ευγνωμοσύνη. Ένας τέτοιος σύντροφος είναι το δώρο του Δία στους Παρθένους γι’ αυτή τη χρονιά – σύμφωνα με την αστρολογική μυθολογία.

Μακάρι να ήταν τόσο ειδυλλιακή αυτή η διέλευση. Είναι αδικαιολόγητη η ευκολία με την οποία πολλοί αστρολόγοι χαρακτηρίζουν τη διέλευση του Δία στον 7ο οίκο ως απόδειξη ενός ευτυχισμένου, υπέροχου γάμου, ως απόδειξη μιας επερχόμενης υπέροχης σχέσης ή ως ατέλειωτη λιακάδα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Καλό θα ήταν να μη χαρακτηρίσουμε ούτε αρνητική ούτε θετική τη διέλευση του Δία στον 7ο οίκο, καθώς έχουμε πολλά παραδείγματα της δισυπόστατης και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς του. Για παράδειγμα, αν είσαι μόνος/η, δεν έχεις συναισθηματικές δεσμεύσεις και προσπαθείς να βρεις ένα σταθερό σύντροφο, ο Δίας σε ευνοεί – τα σενάρια της αρχής μπορεί να έχουν αληθοφάνεια. Όμως, μπορεί να ισχύσει και το αντίστροφο: να διαλυθεί ένας γάμος ή μια σχέση επειδή κάποιος ή κάποια που εμφανίστηκε σε έναν από τους δύο του ζευγαριού έχει την αύρα του καινούργιου και δημιουργεί ενθουσιασμό. Ακόμα κι αν δεν υπάρξει ο ιππότης ή η δεσποσύνη που θα διαλύσει τη σχέση, μπορεί να αρχίσει να δημιουργείται μια δυσφορία επειδή της λείπει φρέσκος αέρας, καινούργια ενδιαφέροντα, κινητικότητα, δράση. Αν βρίσκεσαι σε μακροχρόνια σχέση αυτή η διέλευση θα σε ξυπνήσει – είτε ως όνειρο είτε ως εφιάλτης.

Οι σχέσεις, όπως πολύ καλά ξέρεις, είναι πιο εθιστικές και από ναρκωτικό και ακόμα περισσότερο όταν συνοδεύονται από εντάσεις και ζόρια. Φυσικά και δεν είναι η εποχή να μείνεις μόνος σου. Το να είσαι σε μια σχέση σημαίνει ότι κινείσαι σε ένα χορό που όταν σε απογειώνει μοιάζει με φλαμένκο κι έχει πάθος –Δίας–, όταν όμως στραβώνει μοιάζει με κυκλικό ηπειρώτικο χορό που σε κάνει να αισθάνεσαι παγιδευμένος – Κρόνος. Τώρα επηρεάζεσαι από τον Δία. Λοιπόν;

Υ.Γ. Ευνοούνται νομικές υποθέσεις και οι μηνύσεις σας θα ευοδωθούν. Εν συντομία, αυτό το πέρασμα συνήθως σηματοδοτεί το πέρασμα σε έγγραφες συμφωνίες. Όσον αφορά το σύντροφό σας το πέρασμα σημαίνει μια ευτυχισμένη περίοδο, είτε με το να αναρρώσει από μία ασθένεια είτε με το να λάβει μια προαγωγή στη δουλειά του.

Δίας στον Κριό (7/6 μέχρι 9/9). Τι θα μπορούσε να σημαίνει ο Δίας στον Κριό; Το θετικό σενάριο: 1) αυξημένη λίμπιντο και διάθεση επιβεβαίωσης μέσα από το σεξ, 2) οικονομικές απολαβές ή γενικότερη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και 3) υπόγεια παιχνίδια μέσα στην οικογένεια με απώτερο σκοπό οικονομικά οφέλη. Το αρνητικό σενάριο: 1) ανεξέλεγκτα συναισθήματα εμμονής, ζήλιας, καχυποψίας απέναντι στο/στη σύντροφό σου, 2) βιαστικές επενδύσεις με μεγάλο ρίσκο και 3) προσπάθειες χειραγώγησης της ζωής σου από τους γονείς σου.

Υ.Γ. Φυσικά τα σενάρια μπορούν να διασταυρωθούν μεταξύ τους.

Κρόνος (το μεγάλο στοίχημα). Οι εσωτερικές πληγές επουλώνονται όταν παραδέχεται κάποιος ότι υπάρχει πρόβλημα. Με τον Κρόνο στο 2ο οίκο, η αναταραχή σου και το άγχος σου σχετίζονται με το κατά πόσο αξίζεις. Πρακτικά. Οικονομικά. Το Είμαι υποχωρεί στο Έχω. Τώρα  ανακατεύεις όλες σου τις αξίες κι αυτές κοχλάζουν. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες δεν επιλέγεις, δεν κρίνεις τους φίλους σου ή τους άλλους από τα περιουσιακά τους στοιχεία ή από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ούτε πιστεύεις ότι η επιτυχία κρίνεται αποκλειστικά από το χρηματικό της αποτέλεσμα. Δεν βάζεις τιμές στις προσωπικές σου σχέσεις, ούτε δέχεσαι να συμβιβάσεις την αξιοπρέπειά σου για χάρη της οικονομικής σου ασφάλειας. Όμως… Όμως εδώ και μήνες ξέρεις ότι η οικονομική ευημερία είναι απαραίτητη αν θέλεις να είσαι συναισθηματικά ισορροπημένος. Αρχίζεις να διαχειρίζεσαι τα οικονομικά σου θέματα με μεγαλύτερη προσοχή – έτσι τουλάχιστον συστήνει ο Κρόνος, που πολλές φορές χτυπάει το οικονομικό καμπανάκι τόσο εκκωφαντικά και σκληρά που δεν γίνεται να μην του δώσεις σημασία. Μια ανανεωμένη και νέας μορφής ωριμότητα αλλά και ευθύνη σε κάνουν να συνειδητοποιείς την αληθινή αξία του χρήματος αλλά και της αξίας σου, που συνδέονται όσο κι αν ο ιδεαλισμός σου το αρνείται. Αξίζω όσα Έχω; Αυτή τη φορά ΝΑΙ. Η οικονομική σου ευημερία αυτόματα γίνεται και βαρόμετρο της αυτοεκτίμησής σου. Από εδώ και στο εξής μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τα οικονομικά σου θέματα σαν χώρα υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Οικονομικού Ταμείου, ακόμα κι αν δεν έχεις οικονομικό πρόβλημα.

Μην ξεχνάς ούτε στιγμή ότι οι αποφάσεις σου για τα οικονομικά θέματα θα είναι μακροπρόθεσμες και θα δείχνουν πώς –αλλά και πόσο– έχεις αντιληφθεί την κρισιμότητα της εποχής. Η αποταμίευση αλλά και οι σώφρονες επενδύσεις όχι μόνο δεν αποκλείονται τώρα αλλά είναι και αναγκαίες – η αγορά σπιτιού, γης, χρυσού ή οποιουδήποτε πράγματος δεν χάνει την αξία του ενδείκνυται. Η επίδραση αυτής της διέλευσης κρατάει ένα με δυο χρόνια, κατά τα οποία απαιτείται μεγάλη προσοχή. Όχι σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις ή σε αγορές που δεν έχουν χρηστικότητα, διάρκεια ή δεν σε εξασφαλίζουν οικονομικά.

 

Υ.Γ. Τα ταλέντα, οι δεξιότητες, το πλούσιο βιογραφικό, η εξέλιξή μας με καινούργια προσόντα είναι η περιουσία μας. Γίνε δελεαστικός στην αγορά εργασίας. Αν βλέπεις ότι δεν έχεις μέλλον στη δουλειά που κάνεις, ανακάτεψε την επαγγελματική τράπουλα και ξαναμπές στο παιχνίδι.  

Ουρανός (αλλάζω άρα είμαι άνθρωπος, 28/5-14/8). Είναι περίεργο το πώς μπορεί ο Ουρανός να εκδηλωθεί στον 8ο οίκο. Για παράδειγμα, ένας από τους γεννημένους τις πρώτες δυο-τρεις μέρες του ζωδίου σου συγκλονίζεται όταν μαθαίνει ότι είναι αποδέκτης μιας κληρονομιάς που δεν ήξερε ότι υπάρχει. Ένας άλλος που η σεξουαλική του ζωή ήταν πιο βαρετή κι από του Πάπα βρίσκει έναν παρτενέρ-sex machine κι ανακαλύπτει μεταξύ απόλαυσης και έκστασης ότι το seven is a lucky number κι ότι ένας οργασμός είναι κανένας. Με διάφορους τρόπους οι Παρθένοι αναζητάνε την ελευθερία να αισθάνονται ό,τι θέλουν για όποιους θέλουν και κάνουν πραγματικότητα μια σεξουαλική ζωή  που δεν θα τολμούσε ούτε πορνοστάρ.

Αν το σεξ δεν σε ενδιαφέρει, ακολουθώντας το κλισέ που μιλάει για μειωμένη σεξουαλικότητα των Παρθένων και άλλες τέτοιες ανοησίες, ίσως θα ’θελες να ξέρεις ότι το χρήμα έρχεται αναπάντεχα ή εξαφανίζεται επίσης ξαφνικά. Αυτό σημαίνει ότι εάν βρίσκεσαι σε γάμο τα κοινά σας οικονομικά υπόκεινται σε ξαφνικές αλλαγές, ή αν βρίσκεσαι σε οικονομικό συνεταιρισμό (οποιουδήποτε είδους) επίσης υπάρχουν εκπλήξεις, αναταράξεις, ανακατατάξεις, ξαφνικά κέρδη ή ξαφνικές απώλειες. Το είδος των εκπλήξεων και των ξαφνικών αλλαγών είναι άδηλο με τον Ουρανό –τον πλανήτη του σοκ– στην εικόνα. Αν οι αλλαγές δεν είναι προσωπικές μπορούν να έχουν ως αντικείμενό τους το σύντροφό σου, που υπόκειται σε έντονα ψυχολογικές, οικονομικές ή συναισθηματικές αλλαγές, με αποτέλεσμα να σε επηρεάζουν βαθύτατα.

Η δυνατότητα για ψυχική αναγέννηση δεν πρέπει να υποτιμηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της διέλευσης – οι σχέσεις με τους άλλους, ή μάλλον εδικά με σύντροφο/γονείς/οικονομικούς συνεταίρους ή με πολύ σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σου ίσως φέρουν στην επιφάνεια πατρόν συμπεριφοράς που πηγάζουν από προβλήματα και τραύματα που έχουν ρίζες στα πρώτα σου χρόνια, με αποτέλεσμα να αισθανθείς ότι δεν αξίζεις ούτε αγάπη ούτε εκτίμηση ή να συνειδητοποιήσεις το πατρόν συμπεριφοράς σου που σε οδηγεί σε σχέσεις που καταλήγουν σε προδοσία, απογοήτευση ή εγκατάλειψη. Είναι μια εποχή που μπορείς να ξεπεράσεις αντιδράσεις, παγίδες και πόνο, προχωρώντας στο επόμενο στάδιο της ζωής σου χωρίς τα βάρη του παρελθόντος.   

Πλούτωνας στον Αιγόκερω (η κρίση οδηγεί στη μεταμόρφωση). Τέρμα τα καλά παιδιά! Αυτό είναι το μήνυμα που ήρθε να παραδώσει ο Πλούτωνας στους γεννημένους τις πρώτες πέντε μέρες του ζωδίου, που αρχίζουν να καταλαβαίνουν επιτέλους μερικά πράγματα: α) ότι με το να είναι πάντα έτοιμοι να προσφέρουν βοήθεια απλά ελπίζουν σε μια ανταπόδοση που τις περισσότερες φορές δεν έρχεται ποτέ, β) ότι η υποχωρητική φύση τους γίνεται συστηματικά αντιληπτή σαν αδυναμία και οι ίδιοι γίνονται στις σχέσεις τους (επαγγελματικές και προσωπικές) αντικείμενα χειραγώγησης και γ) έχουν φιλοδοξίες όπως όλοι οι άλλοι και δεν θα τις επιτύχουν αν δεν τρίξουν τα δόντια.

 

Εκλείψεις (πάμε, ήρθε ο καιρός…).

 

Έκλειψη Ηλίου στις 15/1 στις 25°,01΄ του Αιγόκερου: Ο 5ος οίκος συμβολίζει τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να χαρούμε τη ζωή. Είναι εκεί που συναντάμε το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Μια ηλιακή έκλειψη λοιπόν σε αυτό το νευραλγικό τομέα της προσωπικότητάς σου έχει σαν απαίτηση να γίνεις περισσότερο εγωιστής/στρια (με την καλή έννοια), να εμπλακείς με νέα χόμπι και δραστηριότητες και να ερωτευτείς ξανά! Με άλλα λόγια να αφήσεις πίσω σου την υπευθυνότητα που αισθάνεσαι πως πρέπει να αναλαμβάνεις για τους άλλους και να πεις: «Βαρέθηκα να χάνω τον εαυτό μου στα προβλήματά σας. Εγώ για μένα και ο καθένας για τον εαυτό του».

Μερική έκλειψη Σελήνης στις 26/6 στις 4°,46΄ του Αιγόκερου: Διάβασες παραπάνω τι πρέπει να κάνεις για την ηλιακή έκλειψη; Αν έδρασες προς εκείνη την κατεύθυνση, τότε η σεληνιακή έκλειψη θα μπορούσε να πάρει τη μορφή μιας νέας ερωτικής σχέσης, μιας αίσθησης καθαρισμού και εξαγνισμού από τη συμπεριφορά του παρελθόντος. Αν δεν έδρασες, όμως, τότε μην περιμένεις κι άλλη ευκαιρία. Σε περιμένει αγωνία, άγχος, πεσμένη ζωτικότητα και μια αίσθηση πως είσαι εγκλωβισμένος/η χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Έλα, μην παραπονιέσαι. Η ζωή θέλει και τόλμη, εκτός από αντοχή.

Έκλειψη Ηλίου στις 11/7 στις 19°,23΄ του Καρκίνου: Ο κόσμος δεν είναι τόσο απειλητικός, ασταθής ή ατελής όσο φαίνεται μέσα από τα μάτια σου. Για να λέμε την αλήθεια, η τελειότητα που αναζητάς στις ανθρώπινες σχέσεις είναι σαν το ελιξίριο της νεότητας: όλοι θα θέλαμε να υπάρχει, αλλά δυστυχώς δεν… Γι’ αυτό με την ηλιακή έκλειψη στον 11o οίκο σου προσπάθησε να μη φοβηθείς τους δεσμούς που θα αναπτύξεις με τους ανθρώπους που θα εμφανιστούν στη ζωή σου σαν νέοι φίλοι. Στο τέλος της ημέρας αυτοί θα είναι δίπλα σου να σε στηρίξουν, κι ας λες πως δεν χρειάζεσαι στήριξη.

Ολική έκλειψη Σελήνης στις 21/12 στις 29°,21΄ των Διδύμων: Μια σεληνιακή έκλειψη στον 4ο οίκο σου δεν είναι και ό,τι καλύτερο μπορεί να τύχει. Σου δείχνει πως όσες φιλοδοξίες κι αν έχεις εκπληρώσει στον κόσμο εκεί έξω, όση φήμη, χρήματα και αυτοπεποίθησηκι αν έχεις κερδίσει, η οικογένεια πάντα κρατάει ένα μαχαίρι έτοιμο να σε τραυματίσει. Είτε η λάμα γράφει οικογενειακές διαμάχες, αντίδραση στον πατέρα, συναισθηματικές αλυσίδες με το παρελθόν ή αναμνήσεις των παιδικών χρόνων που δεν ξανάρχονται (ή δεν θες να ξαναζήσεις), είναι συνεχώς εκεί και καμία πανοπλία δεν σε προστατεύει. Ένα είναι βέβαιο: αφού επιβίωσες ως τώρα, θα επιβιώσεις ξανά.

(Διαβάστε οπωσδήποτε και τον ωροσκόπο για μια πιο πλήρη εικόνα της χρονιάς. Επίσης, όπου οι προβλέψεις αφορούν κυρίως τους γεννημένους τις πρώτες μέρες των ζωδίων αφορούν επίσης και τις πρώτες μοίρες των ωροσκόπων).