Cosmic Telegram

Stardust 386

Κριέ, γίνε μάνατζερ του εαυτού σου

Γιώργος Πανόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 386
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κριός (21 Μαρτίου - 19 Απριλίου)

Πάμε. Με έναν ανάδρομο λιγότερο (τον Ερμή) σε ευθεία πορεία, ένα κομμάτι εργασιακής φρίκης και προσωπικών εμποδίων άρεται. Το γεγονός της εβδομάδας, ωστόσο, βρίσκεται στην Πανσέληνο στον Ζυγό (6/4): οι σχέσεις σου, είτε επαγγελματικές είτε προσωπικές, σε απασχολούν ή πρόκειται να σε απασχολήσουν προσπαθώντας με το βάρος τους να κάμψουν το ηθικό σου και να δοκιμάσουν την αντοχή και την ψυχραιμία σου – σιγά το νέο. Μην ανησυχείς, θα ανταπεξέλθεις το σκόπελο με ευγενική συγκατάβαση και ελεγχόμενο θυμό. Οι σκληροί κριτικοί σου και αυτοί που σε έχουν πουλήσει στο παρελθόν πιθανόν να αποδώσουν την υποχωρητικότητά σου στην αδιαφορία και πιθανόν στη λογική σου, που μερικές φορές σε κάνει τόσο αποστασιοποιημένο που μπορείς να μιλήσεις για έρωτα κρατώντας μια καρδιά στο χέρι σου. Οι πιο αντικειμενικοί θα μιλήσουν για την Αφροδίτη στους Διδύμους που σε κάνει απλώς φοβερά γοητευτικό/ή.   

Ταύρος (20 Απριλίου - 20 Μαΐου)

Ακόμα και οι πιο σκληροπυρηνικοί Ταύροι έχουν μάθει ότι οτιδήποτε και να κάνουν πάντα θα υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δεν θα ικανοποιούνται. Είτε γιατί οι άλλοι έχουν φαντασιώσεις που ούτε ο Ντίσνεϊ δεν μπορεί να τις ικανοποιήσει είτε γιατί είναι τόσο εγωιστές και απορροφημένοι από τον εαυτό τους που δεν μπορούν να δεχθούν την καλή σου διάθεση και τη γενναιοδωρία σου. Όποια κι αν είναι η αιτία, εσύ έχεις να αντιμετωπίσεις τα δικά σου προβλήματα καρδιάς. Με τον Άρη ανάδρομο εδώ και μήνες στην Παρθένο χρειάζεται να δείξεις σε όλους ότι η μοναδική αντίδραση στην απόρριψη, στο αναπάντεχο τέλος –που αν το καλοσκεφθείς δεν ήταν και τόσο αναπάντεχο– ή στη ρήξη και την αναστάτωση που βιώνεις στις σχέσεις είναι να επανεξετάσεις την ποιότητά τους, τις επιλογές σου και να καλλιεργήσεις το προσωπικό σου σύστημα αξιών, που θα είναι ανοιχτό στον πειραματισμό. Κι όλα αυτά χωρίς να γκρινιάζεις.  Υ.Γ. Α, και το να πας να αγοράζεις ό,τι να ’ναι για να ξεχαστείς από τα άγχη των σχέσεων είναι μια πεντάλεπτη απόλαυση που απλά σου αδειάζει την τσέπη από τα λεφτά που δεν έχεις.    

Δίδυμοι (21 Μαΐου - 21 Ιουνίου)

Τα πράγματα αλλάζουν. Μετά από μήνες ο αέρας αλλάζει, αφού καταρχάς ο Ερμής γυρίζει σε ορθή πορεία (4/4) και επιπλέον η Αφροδίτη βρίσκεται στο ζώδιό σου. Μπορείς να υπολογίζεις σ’ αυτή. Δύο ερωτήσεις: 1. Ποιος είναι το αφεντικό; Εάν κάνεις το καλύτερο που μπορείς και αντιμετωπίσεις με ενθουσιασμό και εργατικότητα τα καθήκοντά σου, τότε το όνειρο που περιμένεις επαγγελματικά να πραγματοποιηθεί θα αρχίσει να πραγματοποιείται. Το μόνο εμπόδιο θα είναι η ανυπομονησία σου – θυμήσου ότι τα πράγματα θα ξεμπλοκάρουν σε όλους τους τομείς εντελώς από τα τέλη Ιουνίου. 2. Πώς είναι το ηθικό σου στο συναισθηματικό κομμάτι; Είσαι σε διάθεση να μιλήσεις για έρωτα, σχέσεις, επιθυμίες; Και κυρίως είσαι σε κατάσταση να μπεις σε μια ερωτική ιστορία; Η Πανσέληνος στον Ζυγό (6/4) δείχνει ότι αν μη τι άλλο το σκέφτεσαι και η Αφροδίτη εδώ σε δελεάζει. Ναι, μπορείς να ακούσεις για έρωτες και ερωτική παραζάλη χωρίς να αγριοκοιτάξεις – έτσι αρχίζει πάντα.

Καρκίνος (22 Ιουνίου - 22 Ιουλίου)

Με τον κυβερνήτη του 10ου οίκου σου (της καριέρας και της δημόσιας ζωής σου) ανάδρομο στην Παρθένο, τα πράγματα επαγγελματικά (κι όχι μόνο) κυλάνε με μια περίεργη αναβλητικότητα, μετ’ εμποδίων, με ξαφνικές ανατροπές, με την αίσθηση ότι είναι κολλημένα, με μια αίσθηση ματαιότητας. Πάντως κάποιες στιγμές είναι αξιοθαύμαστη η ικανότητά σου να κάθεσαι πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα και όλοι οι γύρω σου να πιστεύουν ότι κάθεσαι σε σεζλόνγκ. Είσαι εξπέρ όταν θέλεις να περάσεις προς τα έξω τη γεμάτη κατανόηση, συναισθηματική, δοτική εικόνα που θέλεις οι άλλοι να προβάλλουν πάνω σου, και ο Ερμής σε ευθεία πλέον πορεία στους Ιχθείς σε βοηθάει να βγεις λίγο λίγο έξω από το καβούκι σου ώστε να αρχίσει η ζωή σου να παίρνει πάλι μπρος. Ωστόσο Πλούτωνας και Ουρανός σε πολιορκούν, ο πρώτος με την ακατάσχετη παρόρμηση να διαπράξεις και τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα στις ερωτικές σου σχέσεις και ο δεύτερος με την ανεξέλεγκτη διάθεση να μηδενίσεις το κοντέρ και να αρχίσεις πάλι από την αρχή, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει η ξαφνική επαναστατικότητά σου στους άλλους.

 

Λέων (23 Ιουλίου - 22 Αυγούστου)

Η Αφροδίτη στους Διδύμους ξαναφέρνει στο προσκήνιο ένα all time classic δίλημμα: Μπορεί ο φίλος να γίνει ερωτικό αντικείμενο ή το ερωτικό αντικείμενο φίλος; Η μόνη δυνατότητα να απαντηθεί είναι να μην τεθεί καν. Κατά τα άλλα, η περίοδος της Αφροδίτης στον 11ο ηλιακό σου οίκο δημιουργεί εξωστρέφεια, κοινωνικότητα, συναντήσεις με φίλους, ομαδικές προσπάθειες, επιθυμία να σε αγαπάνε –αν είσαι μόνος/η η ένδειξη «Ερωτευθείτε με» έχει ανάψει–, σύνδεση ή ανακάλυψη επαγγελματικών συμμάχων, καινούργια όνειρα, νέες επιδιώξεις. Και για να μην ξεχνιέσαι, από την άλλη πλευρά υπάρχει το γνωστό βάσανο: με ενεργοποιημένο το 2ο ηλιακό σου οίκο, το φάντασμα της ανέχειας σέρνει τις αλυσίδες του στο διπλανό δωμάτιο κάνοντας ανατριχιαστικό θόρυβο. Δεν πρόκειται να ησυχάσεις… αν δεν προβλέψεις, δεν προνοήσεις, δεν καβατζωθείς. Λένε ότι δεν είναι καλό να αλλάξεις άλογο στη μέση της κούρσας, αλλά αν διαπιστώσεις ότι το άλογο που έχεις ποντάρει είναι κουτσό, τότε δεν έχεις άλλη επιλογή από το να το αλλάξεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Παρθένος (23 Αυγούστου - 22 Σεπτεμβρίου)

Εάν είσαι τυχερός κι έχεις δουλειά το πιθανότερο είναι να θέλεις να την εγκαταλείψεις, αλλά δεν τολμάς γιατί σκέφτεσαι ότι σου δίνει ασφάλεια. Εάν είσαι άνεργος κοντεύεις να τρελαθείς και σκέφτεσαι ότι θα μπορούσες να κάνεις τα πάντα, να δουλέψεις παντού, ακόμα κι αν οι προτάσεις είναι κατώτερες των δυνατοτήτων και των προσόντων σου. Περνάς μια περίοδο που όπου και να βρίσκεσαι, με όποιους και να είσαι, όπως και να αισθάνεσαι, ΘΕΛΕΙΣ κάτι άλλο γιατί δεν είσαι ικανοποιημένος. Ρίξε το φταίξιμο στον Άρη, που είναι ανάδρομος, ή στους Δεσμούς της Σελήνης, οπουδήποτε. Όμως δεν μπορείς να παραβλέψεις το γεγονός ότι βρίσκεσαι σε ένα κομβικό σημείο της ζωής σου και χρειάζεσαι χρόνο για να ξεκαθαρίσεις το πού πας. Η επιστροφή του κυβερνήτη σου Ερμή σε ορθή πορεία στους Ιχθείς και η Αφροδίτη στους Διδύμους ξεκαθαρίζουν κάπως τα επαγγελματικά σου και αναζωογονούν την κοινωνική σου ζωή. Ωστόσο, δεν ξεμπέρδεψες ούτε με τα εργασιακά ούτε με τα ερωτικά. Πάντως αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι όντως είναι άνοιξη.

Ζυγός (23 Σεπτεμβρίου - 23 Οκτωβρίου)

Υπάρχουν εποχές που καταπιέζεις τις ανάγκες σου, που σκέφτεσαι ότι για αλλού ξεκίνησες και αλλού η ζωή σε πάει, που τα αισθήματα είναι μπλοκαρισμένα και η σκέψη σκοτεινή, που σχέσεις και δουλειά περνάνε από σαράντα κύματα. Και πάλι με την Πανσέληνο εδώ στον Ζυγό (6/4) χρειάζεται να δεις πού βρίσκεσαι, με ποιους είσαι και με ποιους δεν είσαι. Πού βρίσκεται η επαγγελματική σου ζωή και τις προοπτικές που έχει. Τι προσδοκάς από το μέλλον και ποιοι είναι οι στόχοι σου. Παντρεύεσαι, χωρίζεις, απολύεσαι, ξεκινάς δική σου δουλειά, προχωράς. Αυτό έχει σημασία, να προχωράς. Τώρα είναι ώρα για ένα από τα φωτεινά διαλείμματα: με την Αφροδίτη στους Διδύμους μπορείς να λάμψεις ανάμεσα στους ανθρώπους, να επικοινωνήσεις, να ακουστείς, να βγεις ή να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν επαγγελματικά, να μετακινηθείς, να ταξιδέψεις. Αν και τον τελευταίο καιρό, εδώ και μήνες είσαι ιδιαίτερα σοβαρός και μελαγχολικός, εντούτοις παραμένεις πάντα υπέρμαχος των Σχέσεων. Ένας άνθρωπος των Ανθρώπων.

Σκορπιός (24 Οκτωβρίου - 21 Νοεμβρίου)

Με τον Ερμή σε ορθή πορεία πια στους Ιχθείς, οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις, το έξω, οι συναναστροφές, η κίνηση (μακάρι και ταξίδι αν ήταν δυνατόν, ή ακόμα και μια βόλτα μέχρι τη θάλασσα) σαφώς και μπορούν να σε κάνουν να ξεχάσεις ή να σου απαλύνουν τη σύγχυση, τη ρευστότητα ή το άγχος που μερικές φορές γίνονται έντονα, αλλά με τον Κρόνο στον 12ο οίκο σου (στον Ζυγό) χρειάζεται ΚΑΙ να περάσεις πολλές ώρες μόνος σου προσπαθώντας να αποφασίσεις εάν είσαι συνεπής με τον (καλό) εαυτό σου ή αν πληρώνεις μια σειρά από λανθασμένες, ξεροκέφαλες επιλογές. Αυτή η αργή, διαλυτική, εσωτερική δράση σηματοδοτεί το τέλος μιας πολύχρονης εποχής και την αγωνία για το πώς θα είναι η επόμενη. Αυτή τη στιγμή, πάντως, είσαι έτοιμος/η να ακολουθήσεις το πρόσωπο εκείνο που θα σε οδηγήσει είτε προς τη συντροφικότητα είτε προς το ερωτικό πυροτέχνημα. Εννοείται ότι μπορείς πάντα να ακολουθήσεις τον παλιό φθαρμένο δρόμο και να ξαναφάς τα μούτρα σου, αλλά δεν έχεις βαρεθεί το ίδιο έργο;

Τοξότης (22 Νοεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου)

Όσο ο Χείρων (ο πλανητοειδής που συμβολίζει το μυθολογικό Κένταυρο Χείρωνα, τον «πληγωμένο θεραπευτή») προχωράει στον 4ο οίκο σου –μαζί με τον Ποσειδώνα κάπου κοντά–, το γεγονός ότι σε πολλούς Τοξότες αναμοχλεύει οικογενειακά τραύματα δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Ούτε το γεγονός ότι παρίστανται ως άβουλοι θεατές στην απομυθοποίηση της οικογένειας ή την αναγκαστική βοήθεια που πρέπει να της προσφέρουν ή τις διαψεύσεις που παίρνουν από αυτήν ή τις απογοητεύσεις που τους δημιουργούν όσοι θεωρούν δικούς τους ανθρώπους. Σαν αντίδραση πολλοί Τοξότες αυταπατώνται υπερασπίζοντας ή ξεκινώντας σχέσεις που κατά βάθος ξέρουν ότι είναι εντελώς ακατάλληλες. Είναι φυσικό. Όπως είναι λογικό να προσπαθείς να διακριθείς επαγγελματικά με την ενδόμυχη σκέψη ότι «αφού δεν με αγαπάνε αυτοί που θέλω, ε, τουλάχιστον ας με εκτιμάει ο κόσμος για ό,τι καταφέρνω επαγγελματικά». Φυσικά και είναι οι ελλείψεις που μας προχωράνε, αν και με την Αφροδίτη στους Διδύμους μετράει και η κατανόηση των άλλων που μας κάνει να συνεχίζουμε να μένουμε μαζί τους ή να ελπίζουμε ότι θα βρούμε ή βρήκαμε το άλλο μας μισό.

Αιγόκερως (22 Δεκεμβρίου - 19 Ιανουαρίου)

Όταν κάποιος έχει ταλέντο, φιλοδοξία και κίνητρα είναι φυσικό να θέλει να αναγνωριστεί σαν εξαιρετικός επαγγελματίας, να αποκτήσει οικονομική άνεση και να εξελιχθεί στον τομέα του. Για να φτάσεις κάπου ξέρουμε όμως ότι χρειάζονται κι άλλα προσόντα, όπως ευελιξία, συμμαχίες, διπλωματία. Θέλεις-δεν θέλεις, στην ελεύθερη αγορά, στις εταιρείες, τις επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές υπάρχουν πολιτικές και ισορροπίες που χρωματίζουν τις επαγγελματικές σχέσεις και τις οποίες πρέπει να έχεις υπόψη σου στο δρόμο προς την κορυφή ή αν θέλεις να διακριθείς. Αυτές είναι σκέψεις που φέρνει η Πανσέληνος στον Ζυγό (6/4) τονίζοντας εκείνο το σημείο του ηλιακού σου χάρτη που σχετίζεται με την επαγγελματική σου ζωή, τις εξελίξεις σε αυτήν, το πού έχεις φτάσεις και το πώς σκέφτεσαι να προχωρήσεις. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ή να έχεις κατά νου επίσης ότι η Φιλοδοξία έχει το τίμημά της, που αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος της επιτυχίας.

Υδροχόος (20 Ιανουαρίου - 18 Φεβρουαρίου)

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιος βρίσκεται πίσω από όλα αυτά τα self help σιντί που προτείνουν ως υπέρτατη λύση το θάνατο του εγώ, που καταδικάζουν τη φιλοδοξία, που ξορκίζουν οτιδήποτε υλικό και μας θέλουν να κοιτάμε τους άλλους από τον ουρανό έχοντας μόνο αγάπη στην καρδιά μας; Όποιος κι αν είναι δεν έζησε έντονες διελεύσεις στο 2ο οίκο του, όπως εσύ τώρα, ενώ ταυτόχρονα πάλευε με έναν ανάδρομο Άρη στην Παρθένο και τον Ερμή στους Ιχθείς. Ξέρεις ότι έτσι και κλείσεις τα μάτια για ένα λεπτό κάποιος μπορεί να σου αρπάξει τη θέση, κάποιος να σου ρίξει μια μπανανόφλουδα ή κάποιος να προσπαθεί να σου κάνει τη ζωή αβίωτη επαγγελματικά ή να σου κλείνει το δρόμο πίσω από την πλάτη την ώρα που προσπαθείς να είσαι άψογος επαγγελματίας. Ναι, η εργασιακή καθημερινότητα είναι δύσκολη, όπως και το εσωτερικό βραχυκύκλωμα που νιώθεις. Ευτυχώς που η Αφροδίτη βρίσκεται στους Διδύμους κι αισθάνεσαι ότι βγαίνεις από το τούνελ. Έτσι πριν γεμίσεις το όπλο σου, ή κατά τη διάρκεια του γεμίσματος, άκου αυτά τα σιντί.  

Ιχθύες (19 Φεβρουαρίου - 20 Μαρτίου)

Τουλάχιστον, καταρχάς γυρίζει σε ευθεία πορεία ο Ερμής που σε ταλαιπώρησε –σαν να μη σου έφτανε ο ανάδρομος εδώ και δύο μήνες Άρης στην Παρθένο– τις δύο τελευταίες εβδομάδες κι αυτό σημαίνει ότι μπορείς με περισσότερη άνεση να βγεις προς τα έξω και να διεκπεραιωθείς εργασιακά και καθημερινά χωρίς να σου σπάνε τα νεύρα: έτσι τα ραντεβού, οι σημαντικές υποθέσεις, οι εργασιακές εκκρεμότητες και ό,τι επίσης αφορά σχέδια, σπουδές, μετακινήσεις, ταξίδια, διαπραγματεύσεις, επαφές τρέχουν (όσο επιτρέπει και ο Άρης) χωρίς «άλλα σου είπα, άλλα κατάλαβες». Όσο για την Αφροδίτη στους Διδύμους βοηθάει ώστε να επουλωθούν συναισθηματικά τραύματα, αναθερμαίνει τις στενές σχέσεις που έχουν πληγεί ή έχουν παγώσει, ηρεμεί τον απαισιόδοξο εαυτό σου που βλέπει αδιέξοδα και εμπόδια, σου δημιουργεί την επιθυμία να φροντίσεις το σπίτι σου ή να το ανοίξεις σε φίλους.  Πάντως, είναι ένα διάστημα που τα πρωινά τρέχεις για δουλειά και πρακτικές υποχρεώσεις και το βράδυ μοιράζεσαι ένα μπουκάλι κρασί με όσους αγαπάς.  

✽ Για πιο ολοκληρωμένη εικόνα των αστρολογικών σου τάσεων θα πρέπει να διαβάζεις και τον ωροσκόπο σου