Cosmic Telegram

Stardust 366

Σκορπιός. Μακάρι στις δύσκολες στιγμές να λειτουργούσαμε σαν καρτούν...

Γιώργος Πανόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 366
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κριός (21 Μαρτίου  - 19 Απριλίου)

Η αφοσίωση είναι μια αρετή που όλοι προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε. Αλλά όταν η νέα Σελήνη στον Σκορπιό (στις 3° του Σκορπιού, στις 26/10) και ο Άρης (στον Λέοντα) σχηματίζει δύσκολη όψη με την Αφροδίτη (στον Σκορπιό) γύρω στις 27/10, βρίσκεσαι διχασμένος ανάμεσα στην ανάγκη να μείνεις προσκολλημένος στην ασφάλεια που σου προσφέρει η μονογαμία και στη φλογερή επιθυμία να απομακρυνθείς από όσους αγαπάς, για να απολαύσεις το πάρτι που φαντάζεσαι ότι γίνεται στην επόμενη γωνία. Με τόσα οικονομικά προβλήματα να σε απασχολούν, είσαι σίγουρος ότι μπορείς να παρατήσεις τα πάντα και να παραστήσεις τον μποέμ που τον εμπνέει ο έρωτας; Από την άλλη πλευρά, πόσο μπορείς να αντέξεις την καθημερινότητα χωρίς να δοθείς σε ένα στόχο (μια δουλειά, ένα πάθος, ένα ερωτικό αντικείμενο), που να σε ευχαριστεί και να σε εμπνέει;

Ταύρος (20 Απριλίου  - 20 Μαΐου)

Με τη  νέα Σελήνη στον Σκορπιό (στις 3° του Σκορπιού, στις 26/10) και το τετράγωνο Άρη (στον Λέοντα) και Αφροδίτης (στον Σκορπιό) γύρω στις 27/10 έχεις τη δυνατότητα να επιστρέψεις στην παιδική σου ηλικία, ή σαν «θύμα» στον τόπο του εγκλήματος. Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο που με σοβαρές ή ασήμαντες αφορμές επιστρέφουν ξαφνικά στη μνήμη σου εικόνες και καταπιεσμένα αισθήματα που βίωσες μικρός. Εικόνες του Πατέρα, ή άλλων ανθρώπων που για σένα υπήρξαν πατρικές φιγούρες, περνάνε από μπροστά σου σαν φλας μπακ. Φυσικά και είσαι ένας ενήλικας που μπορεί να τις αντιμετωπίσεις, να τις κρίνεις, να τις δεις από απόσταση, για να καταλάβεις πώς έγινες αυτό που είσαι και πώς θα μεταμορφωθείς σε αυτό που θέλεις να γίνεις. Αυτοί που θεωρούν πως οι Ταύροι ήταν ανέκαθεν cool και έχουν τα πράγματα υπό έλεγχο, δεν έχουν ιδέα πόσο απογοητευμένος υπήρξες πριν ο Δίας αρχίσει να διελαύνει στο ζώδιό σου. Σωστά; Πόσοι άραγε μπορούν να αντιληφθούν ότι επιθυμείς διακαώς την οικογενειακή θαλπωρή, ή μπορούν να διακρίνουν το φόβο ότι δεν σε αγαπάνε; Κανείς!

Δίδυμοι (21 Μαΐου - 21 Ιουνίου)

Κανείς δεν μπορεί να πει στα σίγουρα, αν η υπερκινητικότητα –έντονη αυτή την εποχή– και μια μόνιμη σκιά μελαγχολίας –επίσης πιο έντονη τελευταία– οφείλονται στην έλλειψη σταθερότητας και ασφάλειας των παιδικών σου χρόνων ή απλά στο ότι είσαι Δίδυμος, δηλαδή δύο άνθρωποι που σπάνια συναντιούνται. Είναι υπέροχο να στοχεύεις στην υψηλή ευφυΐα που θα σε βοηθήσει να δώσεις νόημα στον κόσμο που ζούμε και ζεις ή να ονοματίσεις ό,τι υπάρχει γύρω μας – παρόλο που πολλές φορές η ευφυΐα σου ξεπέφτει σε φτηνό κουτσομπολιό. Όμως, με έντονη δραστηριότητα στον 6ο ηλιακό σου οίκο, με Ήλιο, Ερμή, τη νέα Σελήνη στον Σκορπιό (στις 3° του Σκορπιού, στις 26/10) και το τετράγωνο Άρη (στον Λέοντα) και Αφροδίτης (στον Σκορπιό) γύρω στις 27/10, χρειάζεται να ταπεινωθείς με φτηνές ασχολίες, όπως η εφορία, τα δάνεια, οι πιστωτικές κάρτες, να αντιμετωπίσεις τη γραφειοκρατία και το χαρτομάνι που έχει σχέση με χρήματα, με το σώμα σου και με τσεκ απ, με εργασιακές εκκρεμότητες και ηλίθιους συναδέλφους, το εμβόλιο του σκύλου και φυσικά με την απληστία των άλλων. Αν ανήκες στο ζωικό βασίλειο, θα έβγαινες εκεί έξω για να διεκδικήσεις χωρίς πολλή σκέψη το θήραμα της ημέρας. Σαν μέλος του ανθρώπινης φυλής πρέπει να ακολουθήσεις διαφορετικούς κανόνες. Όχι μόνο δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα δόντια σου, αλλά με το τετράγωνο Άρη/Αφροδίτης θα πρέπει να δαγκώσεις και τη γλώσσα σου κάθε φορά που πας να πεις αλήθειες που σφάζουνε.

Καρκίνος (22 Ιουνίου - 22 Ιουλίου)

Μια νέα Σελήνη στον Σκορπιό (στις 3° του Σκορπιού, στις 26/10) και μια δύσκολη όψη μεταξύ  Άρη (στον Λέοντα) και Αφροδίτης (στον Σκορπιό) γύρω στις 27/10 σημαίνουν πως θα αντιμετωπίσεις το all time classic δίλημμα της δημιουργικής ανεξαρτησίας εναντίον της πνιγηρής οικονομικής ασφάλειας. Με δυο λόγια δεν μπορείς να κάνεις αυτό που ονειρεύεσαι, στοχεύεις, σε ευχαριστεί, αν δεν μπορεί να σε θρέψει. Ο δημιουργικός εαυτός σου πρέπει να λάβει υπόψη του την πρακτική πλευρά της καθημερινότητας. Κι αν ανήκεις σε αυτούς που αντλούν την αυτοπεποίθησή τους από τα πόσα έχουν στην τσέπη τους, τότε είναι μια περίοδος που μάλλον θα πρέπει να αποσυνδέσεις την αξία σου από την οικονομική σου κατάσταση, αφού τα οικονομικά σου δέχονται επίθεση. Και σε προσωπικό επίπεδο: η μια πλευρά σου απαιτεί δημιουργική πληρότητα, συναισθηματική απόλαυση και σεξουαλική επιβεβαίωση, ενώ η άλλη ψάχνει εναγωνίως για ψιλά που θα συμπληρώσουν τα ποσά που χρωστάς σε κάρτες, δάνεια, λογαριασμούς και τρέχοντα έξοδα. Πώς το λένε; Όταν οι λογαριασμοί μπαίνουν από την πόρτα ο έρωτας βγαίνει από το παράθυρο;

Λέων (23 Ιουλίου - 22 Αυγούστου)

Με το τετράγωνο μεταξύ του Άρη (στον Λέοντα) και της Αφροδίτης (στον Σκορπιό) γύρω στις 27/10, συνειδητοποιείς πόσο ασταθής είναι η αγορά εργασίας, πόσο εύθραυστη είναι η επαγγελματική σου θέση, πόσο ανάγκη έχεις από ασφάλεια, πόσο πιέζεσαι να κόψεις τα φτερά σου, πόσο δύσκολο είναι να είσαι ανεξάρτητος και να κυνηγάς τα όνειρά σου. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, αισθάνεσαι σαν βάρκα σε τρικυμία και μερικές φορές (ευτυχώς, όχι για πολύ ακόμα) δεν βλέπεις ακτή. «Καλά, καλά..» μουρμουρίζεις, «το έχω αισθανθεί στο πετσί μου όλο αυτό, αλλά τι γίνεται με την προσωπική μου ζωή;» Ευθεία η ερώτηση, άμεση η απάντηση: είτε είσαι μόνος είτε βρίσκεσαι σε σχέση είτε ψάχνεσαι, οι αντιδράσεις σου προς αυτούς που σε ενδιαφέρουν, ή δεν σε ενδιαφέρουν, αποδεικνύουν ότι λειτουργείς σαν πληγωμένος εργένης.

Παρθένος (23 Αυγούστου - 22 Σεπτεμβρίου)

Φυσικά και οι Παρθένοι κάνουν ρομαντικά όνειρα, έχουν καλλιτεχνικές βλέψεις και θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο. Το τετράγωνο Άρη (στον Λέοντα) και Αφροδίτης (στον Σκορπιό) γύρω στις 27/10 βάζουν εμπόδια στους στόχους τους. Και πιο ξεκάθαρα: μπορεί κάποιος να σου βάλει τρικλοποδιά είτε στη δουλειά είτε ένας δικός σου άνθρωπος να ξεσπάσει ξαφνικά, το ουσιαστικό πρόβλημα όμως είναι η δική σου ηττοπάθεια, η δική σου ανασφάλεια, ο σκοτεινός εαυτός σου, που ψιθυρίζει ότι κάθε προσπάθειά σου σε τομείς που σε ενδιαφέρουν είναι καταδικασμένη σε αποτυχία κι ότι κάθε τι που θέλεις είναι εξωπραγματικό και δύσκολο. Υπερβάλλεις και καλό θα ήταν να μη δίνεις μεγαλύτερη αξία σε αισθήματα που με δεύτερη σκέψη δεν ευσταθούν.  Έστω κι αν σκέφτεσαι ότι τα πράγματα που κάνεις για την αγάπη είναι ανόητα, συνέχισε να τα κάνεις και δώσε τον καλύτερο εαυτό σου. Το να επιμένεις να κάνεις τις σχέσεις σου να λειτουργούν (ή τη δουλειά σου) είναι από τα πιο δυνατά σου σημεία.

Ζυγός (23 Σεπτεμβρίου - 23 Οκτωβρίου)

Το να ζεις μόνος και αδέσμευτος, χωρίς να υπάρχει ένας Άλλος μέσα στην εικόνα της πραγματικότητάς σου, μπορεί να είναι μια σκληρή εμπειρία. Είναι μία από τις φορές τώρα που ίσως συνειδητοποιήσεις με έκπληξη ότι ακόμα κι αν σου δινόταν η ευκαιρία να «απελευθερωθείς» από διευθυντές, αφεντικά, φίλους, συναδέλφους, συντρόφους ή από όλους γενικά τους ανθρώπους που αισθάνεσαι ότι σε καταπιέζουν, τη στιγμή που η πόρτα της «φυλακής»  ανοίξει αφήνοντάς σε ελεύθερο να επιλέξεις τη ζωή που θέλεις, κατευθείαν σε κατακλύζει ένα τρομακτικό άγχος για το μέλλον σου. Με τη νέα Σελήνη στον Σκορπιό (στις 3° του Σκορπιού, στις 26/10) και το τετράγωνο Άρη (στον Λέοντα) και Αφροδίτης (στον Σκορπιό) γύρω στις 27/10, αυτή η αβεβαιότητα είναι φυσιολογική αλλά τελείως άσκοπη. Πάντα θα υπάρχει κάποιος στη ζωή σου και πάντα θα αναρωτιέσαι πώς θα ήσουν αν δεν σε ενδιέφερε κανένας. Αφού ξέρεις από πρώτο χέρι ότι η ζωή βασίζεται σε ένα πλέγμα σχέσεων κάθε είδους, γιατί μπαίνεις σε υπαρξιακά του τύπου Τι Θα Γινόταν Εάν; Χρειάζεται να απαλλαγείς από την εμμονή «τι πρόκειται να μου συμβεί στο μέλλον». Πιο συγκεκριμένα: 1) Έχεις τη δύναμη να κάνεις πράξη τις επιδιώξεις σου, τους στόχους σου, τα όνειρά σου. 2) Μόνοι μας μπορούμε να φτάσουμε μέχρι ένα σημείο. Χρειαζόμαστε φίλους, συμμάχους, ομοϊδεάτες για να προχωρήσουμε. 3) Η προσωπική ικανοποίηση σε μια ερωτική σχέση, χωρίς να μπαίνεις και στα παπούτσια του Άλλου, δεν δημιουργεί καλή σχέση.

Σκορπιός (24 Οκτωβρίου - 21 Νοεμβρίου)

Από τον περασμένο Iούνιο, που ο Δίας βρίσκεται απέναντι από το ζώδιό σου, πολλοί θεωρούν ότι έχεις μια ασπίδα που σε σώζει από τις αντιξοότητες. Μακάρι στις δύσκολες στιγμές να λειτουργούσαμε σαν καρτούν, και πέφτοντας από ουρανοξύστες να γινόμασταν χαλκομανία κι έπειτα σα να μην τρέχει τίποτα να ξεκολλάγαμε, να σηκωνόμασταν από την άσφαλτο και να συνεχίζαμε με ένα χαμόγελο. Σαφώς ο Δίας λειτουργεί θετικά, δίνει χέρι βοηθείας και ανοίγει πόρτες, αλλά δεν μπορεί να σε γλιτώσει από δοκιμασίες. Τελευταία π.χ. το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην επαγγελματική σου ζωή, στη δημόσια εικόνα σου, στην ανάγκη σου να διακριθείς στον κοινωνικό περίγυρο, στην αγωνία σου να διατηρήσεις τον τρόπο ζωής που έχεις. Μερικοί άσπονδοι φίλοι Σκορπιών, μάλιστα, διαδίδουν ότι είναι τέτοιος ο φόβος σου μήπως και δεν τα καταφέρεις, που αποθηκεύεις κονσέρβες για τις δύσκολες εποχές! H νέα Σελήνη στον Σκορπιό (στις 3° του Σκορπιού, στις 26/10) και το τετράγωνο Άρη (στον  Λέοντα) και Αφροδίτης (στον Σκορπιό) γύρω στις 27/10 δηλώνουν ότι: 1) Χρειάζεσαι αυτοπειθαρχία για να τα καταφέρεις στην καριέρα σου. 2) Αυτό που απαιτεί η κοινωνία/οικογένεια/περίγυρος από σένα μπορεί να έρχεται σε αντίθεση, ή να περιορίζει, αυτό που θέλεις εσύ να κάνεις. 3) Θυμήσου ότι είσαι δυνατός/ή όσο και μια ατσαλόβεργα.

Τοξότης (22 Νοεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου)

Το μήνυμα του Άρη στον 9ο οίκο σου είναι σαφέστατο. Φλογίζεσαι από την επιθυμία να κάνεις μια έντονη, εντυπωσιακή και συγκεκριμένη δήλωση στον κόσμο για το ποιος είσαι. Για πες, λοιπόν: Ποιος; Πού; Πότε; Με ποιον και γιατί;  Ή μήπως, τελικά, αντί για μεγαλόπνοα σχέδια προτιμάς μια κρίση ταυτότητας, με αποτέλεσμα μια κρίση  που αναβάλλεις εδώ και καιρό; Το τετράγωνο Άρη (στον Λέοντα) και Αφροδίτης (στον Σκορπιό) γύρω στις 27/10, εφιστά την προσοχή και σε ένα άλλο θέμα. Δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίσεις τη δημιουργικότητα από την τρέλα, ή τον εκτροχιασμό των ορμονών από την αγάπη. Και κάτι ακόμα: Η ζωή έχει όρια, δεσμεύσεις, καθημερινότητα, τρεις λέξεις που μάλλον δεν σου είναι ιδιαίτερα αγαπητές. Δίπλα στις μεγαλόπνοοες ιδέες, τους μύθους και τα παραμύθια έρχεται η γείωση, με τη μορφή ενός ραντεβού στον οδοντίατρο. Reality stinks.  

Αιγόκερως (22 Δεκεμβρίου - 19 Ιανουαρίου)

Ο Άρης στον Λέοντα, δηλαδή στον 8ο οίκο σου, τονίζει ότι οι οικονομικοί προϋπολογισμοί είναι σαν τις δίαιτες – για να λειτουργήσουν πρέπει να πεινάσεις, αλλιώς δεν πιάνουν. Δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξεις τη ροή των χρημάτων που εξαφανίζονται σε μαύρες τρύπες – μπορείς να είσαι σίγουρος σε ποιο μηχάνημα του καζίνο, μόλις παίξεις, θα αρχίσει να κατεβάζει χρήμα; Ίσως θα πρέπει να αρχίσεις να επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου και στους πιστωτές σου: «Το χρήμα όπου να ’ναι έρχεται. Το χρήμα έρχεται...». Όσο για το τετράγωνο Άρη (στον Λέοντα) και Αφροδίτης (στον Σκορπιό) γύρω στις 27/10, έχε υπόψη σου ότι το απολίτιστο παιδί μέσα σου τρελαμένο από ανάγκες, επιθυμίες και ικανοποίηση σε συναισθηματικό επίπεδο είναι έτοιμο να αρπαχτεί, τσακωθεί, θυμώσει και τρομάξει κάθε ένα σημαντικό για τη ζωή σου άνθρωπο που συναντάει. Θυμήσου, παρόλο που θα έχεις την τάση να το ξεχνάς αυτές τις μέρες, ότι ο σκοπός ΔΕΝ αγιάζει τα μέσα και ότι όταν αρχίζει να σεξουαλικοποιείται μια φιλική σχέση τότε η σχέση βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Α, και το να υπερασπίζεις με φανατισμό τις απόψεις σου σε ανθρώπους με αντίθετες θέσεις, το μόνο που κατορθώνεις είναι να βαθαίνεις τις διαφορές.

Υδροχόος (20 Ιανουαρίου - 18 Φεβρουαρίου)

Δύο διαπιστώσεις: 1) Στις σχέσεις έλκεσαι από δυναμικούς (ή μάλλον, ας το πούμε πιο ευθέως, από αυταρχικούς, αλαζονικούς) τύπους. Όμως είναι ζήτημα χρόνου μέχρι να δείξεις ότι εσύ είσαι το αφεντικό στη σχέση. Το όπλο σου είναι απλό: διατηρείς τον έλεγχο, κρατώντας τον Άλλο σε απόσταση. Τώρα όμως έχεις ανάγκη τον Άλλο και τους οποιουσδήποτε σημαντικούς άλλους στη δουλειά σου, οπότε δεν τίθεται ζήτημα απόστασης και ελέγχου, αλλά διαπραγμάτευσης, υποχώρησης και διπλωματικότητας. 2) Όσο για το τετράγωνο Άρη/Αφροδίτης γύρω στις 27/10 και τη νέα Σελήνη στις 26, δηλώνει διάσταση μεταξύ συντροφικών σχέσεων και καριέρας, με την έννοια ότι η επαγγελματική ζωή γίνεται προτεραιότητα με αποτέλεσμα τριβές στη σχέση. Ή μήπως το επαγγελματικό στάτους γίνεται μέσο γοητείας; Σε κάθε περίπτωση είναι μια εποχή που κοινωνικά είσαι παρών, οι επιλογές σου κρίνονται και η επαγγελματική σου ζωή κυριαρχεί. Αν σε ενδιαφέρει η κοινωνική καταξίωση; Όσο κι αν πολεμάς το Σύστημα, σε εξιτάρει απεριόριστα η ιδέα να είσαι μέρος του.   

 

Ιχθύες (19 Φεβρουαρίου - 20 Μαρτίου)

Είναι άσκοπο να σου υπενθυμίσει κάποιος να μην αγχώνεσαι και να κοιτάξεις την ψυχική σου υγεία, τη βελτίωση των σχέσεών σου, την ποιότητα της καθημερινότητάς σου, αφού όποτε αποφασίζεις να φροντίσεις τη σωματική και ψυχική σου ισορροπία θα ακούς μια φωνή να σου φωνάζει (είτε μέσω των από πάνω σου είτε μέσω συναδέλφων ή πελατών): «Τι κάθεσαι, ανόητε, και χαζεύεις με σαχλαμάρες... Έχεις να κάνεις πολλή δουλειά ακόμα, δεν το καταλαβαίνεις;». Κι εσύ, σαν προγραμματισμένο ρομπότ, ακολουθείς την υπόδειξη. Πρόκειται για μια περίοδο που, αν δεν έχεις δουλειά, αισθάνεσαι αποτυχημένος, ή που δουλεύεις χωρίς να παίρνεις καμία ικανοποίηση. Ωστόσο… πάντα υπάρχει ένα ωστόσο. H νέα Σελήνη στον Σκορπιό (στις 3° του Σκορπιού, στις 26/10) και η Αφροδίτη σού δίνουν την ψυχραιμία και τη διαύγεια που χρειάζεσαι για να προχωρήσεις. Να σου θυμίσω ότι, είτε άντρας είτε γυναίκα, έχεις παίξει περισσότερες φορές από ό,τι θα ’πρεπε το ρόλο της ξανθιάς. Ένα γεγονός που θα πρέπει να ξεχάσεις τους επόμενους πολλούς μήνες. 

✽ Για πιο ολοκληρωμένη εικόνα των αστρολογικών σου τάσεων θα πρέπει να διαβάζεις και τον ωροσκόπο σου.

 gpano@stardome.gr