Cosmic Telegram

Stardust 546

Σκόρπιε, τη μια στιγμή έρμαιο των περιστάσεων, την άλλη Εξολοθρευτής

Γιώργος Πανόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 546
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κριός (21 Μαρτίου - 19 Απριλίου)

Η Αφροδίτη είναι έρωτας, χαρά, διασκέδαση. Είναι όρκοι που ανανεώνονται, είναι ερωτικά ραντεβού, είναι δυνατή επιθυμία για τον Άλλο. Είτε υπάρχει κάποιος είτε όχι, το θέμα της περιόδου είναι η Συντροφικότητα. Οι διαπροσωπικές σχέσεις κυλάνε ήρεμα, οι άλλοι είναι καλόβολοι, ανοιχτοί, συνεργάσιμοι. Ακόμα και οι επαγγελματικές σχέσεις και οι συνεργασίες μπαίνουν κάτω από διαφορετικό φως. Μήπως χρειάζεται να δεις το παρακάτω; Την εξέλιξή σου; Την επόμενη επαγγελματική σου στάση; Ξανά: Εάν είσαι μόνος/η η καρδιά και η λαχτάρα σε σπρώχνουν σαν υπνωτισμένο/η προς εκείνο που φαντάζεσαι ότι μπορεί να γίνει ο Ένας ή η Μία της ζωής σου – αν θα μείνει ή όχι θα φανεί σε λίγο, σημασία τώρα έχει να πάρεις ξανά μπρος, να ζωντανέψεις, να γίνεις ο ορμητικός Κριός που απαιτεί τα πάντα από τη ζωή.


Ταύρος (20 Απριλίου - 20 Μαΐου)

Μπορεί η εργασιακή καθημερινότητα να είναι ανθρώπινη, οι συνάδελφοι πιο συνεργάσιμοι, οι πελάτες πιο συνενοήσιμοι; Ναι. Υπάρχουν μέρες που όλα με ένα μαγικό τρόπο είναι στη θέση τους. Που ευχαριστιέσαι με ό,τι κάνεις, που η ρουτίνα σού δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας. Η δουλειά προέχει τώρα. Και η υγεία σου. Και το σώμα σου. Και η διατροφή σου. Και οι καθημερινές σου συνήθειες. Τα ζητήματα που ανακύπτουν θα σχετίζονται με πρακτικά κυρίως θέματα και εκκρεμότητες. Μην αφήσεις τη νωχελικότητα να σε αποτρέψει από δουλειές και γυμναστήριο. Κι ακόμα περισσότερο μην αφήσεις στη μέση ό,τι έχεις ξεκινήσει, είτε ονομάζεται εργασία είτε σπουδές είτε μια σχέση που σε ζορίζει αλλά αξίζει τον κόπο.


Δίδυμοι (21 Μαΐου - 21 Ιουνίου)

Τι θέλεις για να είσαι ευχαριστημένος; Να είσαι συνδεδεμένος/η με ένα ευρύ δίκτυο ανθρώπων, να ασχολείσαι με πολλά ενδιαφέροντα πράγματα ταυτόχρονα, να είσαι πομπός και δέκτης πληροφοριών –ανεξαρτήτως σημαντικότητας– και να φλερτάρεις για τη χαρά του φλερτ ακόμα κι αν βρίσκεσαι σε σχέση. Ωραία. Όλα αυτά σου προσφέρονται: έρωτας, φιλίες, ραντεβού, δελεαστικές συναντήσεις, δημιουργικότητα. Ναι, ναι, υπάρχει στην εικόνα βαριά η σκιά του Κρόνου στον Τοξότη που αφαιρεί την ελαφρότητα και αδιαφορεί για τη χαρά και τη διασκέδαση. Ας προσαρμόσουμε λοιπόν τις ευνοϊκές διελεύσεις της Αφροδίτης και του Άρη στον Ζυγό με την Κρόνια επιρροή: οι συναισθηματικές σχέσεις έχουν και προβλήματα και αφήνοντας την καρδιά να πάρει ολοσχερώς το πάνω χέρι μπορεί να είναι επικίνδυνο. Άρα: Ναι στον έρωτα με ρέγουλα και στο ενδεχόμενο της δέσμευσης. Ναι στη δημιουργικότητα που υλοποιείται. Ναι στη διασκέδαση που σε αφήνει νηφάλιο για την επόμενη μέρα.


Καρκίνος (22 Ιουνίου - 22 Ιουλίου)

Οικογενειακή θαλπωρή - το σπίτι σαν καταφύγιο μακριά από την τρέλα του κόσμου - πρόσκληση στους αγαπημένους για φαγητό και συναναστροφή - ανανέωση του σπιτιού- σταθερότητα/αφοσίωση/σύμπνοια - αναπόληση και νοσταλγία για τις ευτυχισμένες εποχές - η μαμά, ο μπαμπάς, τα παιδικά χρόνια: όταν ζεις ή σκέφτεσαι, ή επιθυμείς κάτι, ή όλα αυτά, η καρδιά σου μελώνει, ημερώνει, αναγαλλιάζει. Η οικογένεια, το σπίτι και όσους θεωρείς οικογένεια βρίσκονται στο μέσον της ζωής σου τώρα. Η οικογενειακή ζεστασιά σού είναι απαραίτητη: χρειάζεσαι κάποιον να σε προσέχει και κάποιον να προσέχεις. Ακόμα και αν πρέπει να ανοίξεις τα φτερά σου και να φύγεις από το σπίτι ξεκινώντας το προσωπικό σου ταξίδι, μια νύμφη που ετοιμάζεται να γίνει πεταλούδα, να θυμάσαι ότι το αίμα νερό δεν γίνεται.


Λέων (23 Ιουλίου - 22 Αυγούστου)

Αρχίζει μια εποχή εντατικής κοινωνικότητας και εξωστρέφειας. Ό,τι αξίζει και είναι σημαντικό, ενδιαφέρον, σοβαρό, αλλά και ανάλαφρο, διασκεδαστικό και ελκυστικό βρίσκεται έξω, στον κόσμο, στην κοινωνία. Συζητήσεις επαγγελματικές, φιλικές συναντήσεις και έξοδοι, θέματα σπουδών, μικρά ταξίδια, διάθεση για επαφές και γνωριμίες, κοινωνικότητα, προσκλήσεις, επιθυμία να δεις ανθρώπους που χαίρεσαι την παρέα τους και αναζήτηση επαγγελματικών διασυνδέσεων ανήκουν στο μενού της περιόδου. Παρόλο που «κόσμος πάει και κόσμος έρχεται» και είσαι ανοιχτός/ή στις καινούργιες γνωριμίες, αφήνοντας περιθώριο για ελκυστικές συναντήσεις, η έμφαση δεν δίνεται σε μια δυνάμει ερωτική ιστορία αλλά στη χαρά του λεκτικού πινγκ-πονγκ, στην έξυπνη συζήτηση, στη χαριτωμένη ανταλλαγή φιλοφρονήσεων με ερωτικά υπονοούμενα. Μπορείς να είσαι το μήλον της έριδος, χωρίς να υποκύψεις σε κανένα – λέμε τώρα.


Παρθένος (23 Αυγούστου - 22 Σεπτεμβρίου)

Υπάρχουν πολλοί Παρθένοι που δεν μοιάζουν με το πρότυπο του εργασιομανούς, του τελειομανούς και ακαταπόνητου στρατιώτη που έχουμε στο μυαλό μας, ή του διαρκώς απασχολημένου, παραγωγικού Παρθένου που λύνει προβλήματα – δικά του και των άλλων. Στη θέση του έχουμε ένα συνεχώς κουρασμένο άνθρωπο, κάποιον που αναρωτιέται για το νόημα της ζωής, που του λείπει το κίνητρο, που θέλει να είναι κάπου αλλού, που θέλει να αποδράσει, που είναι διαθέσιμος να παραμυθιαστεί με τον οποιοδήποτε, που είναι έτοιμος να πιστέψει σε ένα ανεκπλήρωτο στόχο/όνειρο/αυταπάτη. Η αργή διάλυση του εαυτού, η δυσφορία και η δίψα για το απόλυτο έχουν όνομα: λέγονται Ποσειδώνας και Χείρωνας στους Ιχθύς. Άρα σε κάθε περίπτωση «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες».


Ζυγός (23 Σεπτεμβρίου - 23 Οκτωβρίου)

Η ζωή σε ένα όμορφο περιβάλλον, με λουλούδια στα βάζα, ντυμένος/η με κομψά ρούχα, ακούγοντας υπέροχες μουσικές και μιλώντας για αισθητική και σχέσεις με το αντικείμενο του πόθου σου σε ένα σπίτι μέσα στη φύση ή που βλέπει την πόλη από ψηλά αποτελεί μια πολύ ελκυστική εικόνα για έναν Ζυγό που, φυσικά, είναι πολύ περισσότερα από αυτά τα γοητευτικά κλισέ. Εννοείται ό,τι όπου υπάρχει αγάπη υπάρχει και απόλαυση και, ναι, είναι υπέροχη μια σχέση όταν διαθέτει μια ξένοιαστη τρυφερότητα και ανθίζει στην κατανόηση. Υπάρχει δεν υπάρχει μια τέτοια σχέση, η περίοδος αυτή κάνει την επιθυμία της συντροφικότητας να κοχλάζει. Όμως, όπως καλά ξέρεις, κάθε σχέση χρειάζεται πέρα από την αγάπη και υπομονή, ψυχραιμία, ανεκτικότητα και πολλή συζήτηση. Με δυο λόγια: Είσαι ξανά μέσα στο παιχνίδι των σχέσεων. Είσαι ξανά μέσα στην επαγγελματική αρένα. Χρησιμοποίησε την υπερενέργεια που σου δίνεται με αποφασιστικότητα, σύνεση και πίστη. Welcome back!


Σκορπιός (24 Οκτωβρίου - 21 Νοεμβρίου)

Η ευοίωνη Αφροδίτη στον Ζυγό, που για σένα αποτελεί το σημείο του ηλιακού αστρολογικού χάρτη σου που θεωρείται δύσκολο, δυσεξήγητο και σκοτεινό, δεν μπορεί παρά να φέρνει φως και να δημιουργεί ένα δίχτυ προστασίας. Στον Ζυγό βρίσκεται και ο Άρης που δημιουργεί εργασιακές παρενέργειες, δυσκολίες στην καθημερινότητα, μικροεντάσεις στις σχέσεις. Όπως όμως ήδη είπαμε, η Αφροδίτη λειτουργεί σαν μαξιλάρι απορροφώντας τους πολλούς κραδασμούς. Είναι από τις εποχές που δεν έχεις τον έλεγχο των γεγονότων οπότε μην επεμβαίνεις σε ό,τι δεν μπορείς να αλλάξεις και κυρίως μην προσπαθήσεις να φέρεις τις καταστάσεις και τους ανθρώπους στα μέτρα σου. Να θυμάσαι επίσης ό,τι το σύμπαν/η ζωή/ο θεός/η τύχη/οι συμπτώσεις/το κύμα/η ενέργεια –πες το όπως θέλεις– έχουν τρόπους να στρέφουν τα πράγματα προς τα εκεί που σε εξελίσσουν και σε μαθαίνουν. Ναι, υπάρχει μεταφυσική σε όλα αυτά που συμπυκνώνoνται στις λέξεις «αόρατες δυνάμεις» και αντιμετωπίζεται με κατανόηση και πίστη ότι όλα έχουν νόημα και συμβαίνουν για κάποιο λόγο που καταλαβαίνουμε αργότερα.


Τοξότης (22 Νοεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου)

Είτε κάνουμε μνεία είτε δεν κάνουμε, ο Κρόνος που βρίσκεται στο ζώδιό σου θα υπονοείται πάντα – είναι ο πανταχού παρών πρωταγωνιστής μπροστά ή πίσω από τις κάμερες σταθεροποιώντας ό,τι αξίζει στη ζωή σου και γκρεμίζοντας άτσαλα και επώδυνα πολλές φορές ό,τι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του ή δεν σε προχωράει. Κατά τα –σημαντικά επίσης– άλλα η πίεση που σου ασκήθηκε σε κάποιο σημαντικό τομέα της ζωής σου –πιθανόν στον επαγγελματικό κατά κύριο λόγο– υποχωρεί αισθητά αφήνοντας τον Δία περισσότερο ελεύθερο να σου προσφέρει τις ευκαιρίες και τις διεξόδους που αναζητάς εργασιακά. Η προσοχή επικεντρώνεται τώρα στους φίλους –παλιούς και νέους– που σε βοηθάνε, σε στηρίζουν, σε βγάζουν από την καθημερινότητα, σε ξεκουράζουν. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τη δύναμη, την επιρροή αλλά και τη διάθεση να σε διευκολύνουν στις επιδιώξεις σου οπότε μη διστάσεις να τους ζητήσεις βοήθεια, ακόμα κι αν δεν ανήκουν στον άμεσο κύκλο σου. Δημιουργικά, αλλά κι ερωτικά βρίσκεσαι σε φόρμα ακόμα κι αν μέσα σου ιδρώνεις και ξεϊδρώνεις από το άγχος.


Αιγόκερως (22 Δεκεμβρίου - 19 Ιανουαρίου)

Η σχεδόν ταυτόχρονη είσοδος της Αφροδίτης και του Άρη στον Ζυγό σήματοδοτεί για τις επόμενες εβδομάδες μια κρίσιμη περίοδο για τα επαγγελματικά σου ή για την οικογενειακή/προσωπική σου ζωή. Ταυτόχρονα ο Δίας στην Παρθένο δεν λειτουργεί προστατευτικά μόνο αλλά είναι πολύ πιθανόν να σε βοηθάει να στραφείς επαγγελματικά προς νέες κατευθύνσεις, να σου επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις και να κλειδώνει προοπτικές που ευχόσουν. Ακόμα κι αν είσαι επιφυλακτικός/ ή στα καλά νέα, αυτά θα έρθουν. Φυσικά και δεν είναι όλα μέλι γάλα: είναι εποχή μάχης και αγώνα. Τίποτα δεν σου χαρίζεται αλλά ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος ανήκουν στους μήνες που συμβαίνουν γεγονότα – δεν μιλάμε για ασκήσεις επί χάρτου, αλλά για δράση που θα καθορίσει το που θα πάει η ζωή σου τον επόμενο καιρό.


Υδροχόος (20 Ιανουαρίου - 18 Φεβρουαρίου)

Περνώντας οι γρήγοροι πλανήτες στον Ζυγό το σκηνικό αλλάζει και η ενδοστρέφεια, οι έντονες επιθυμίες και τα ανεξέλεγκτα ένστικτα που δεν ταιριάζουν στον ορθολογισμό σου, ή σε πιο φανερό επίπεδο τα οικονομικά άγχη που σε έφταναν σε πανικό, υποχωρούν: από δω και πέρα με περισσότερη ψυχραιμία μπορείς να βρεις λύσεις για τα προβλήματά σου. Θεωρητικά μπαίνεις σε μια φάση ζωής που είσαι έτοιμος/η να ρισκάρεις, να ανοιχτείς, να τολμήσεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αφήνεις πίσω σου αμφιβολίες και φόβους για να βγεις στο φως. Δηλαδή; Μπορείς να ελιχθείς πολύ καλύτερα στα επαγγελματικά σου, να συνεργαστείς καλύτερα, να ξεκινήσεις δική σου δουλειά, να απλωθείς. Μπορείς να μετακομίσεις, να μετακινηθείς όπου σου προσφέρεται μια καλύτερη ζωή. Ακόμα και συναισθηματικά τώρα που ανακτάς τον έλεγχο του εαυτού σου μπορείς να συνεννοηθείς καλύτερα, να επικοινωνήσεις καλύτερα, να ακουστείς καλύτερα. Δεν βρέχει τύχη, αλλά μια δυο ευκαιρίες αξίζουν την προσπάθεια.


Ιχθύες (19 Φεβρουαρίου - 20 Μαρτίου)

Το να κολυμπάς είναι μια φυσική διαδικασία. Κάτω από το νερό αναπνέεις κανονικά. Έτσι μπορείς να κάνεις μακροβούτι στον Ζυγό που για σένα συμβολίζει μια βαθιά, σκοτεινή θάλασσα από ένστικτα, πάθη, πόθους, ανάγκες, φόβους, αλλά και δύναμη, αναγέννηση, δημιουργικότητα. Ως Ιχθύς ξέρεις καλά το παιχνίδι να πέφτεις σε μια άδεια πισίνα και μετά να σηκώνεσαι με χάρη σα να μη συμβαίνει τίποτα και να ξαναπροσπαθείς και –ω του θαύματος– ξαναπέφτωντας να κολυμπάς. Η περίοδος με την Αφροδίτη και τον Άρη στον Ζυγό έχει πείνα και δίψα για αισθήματα, για εγγύτητα, για «μαζί για πάντα», κι αυτό σημαίνει ότι η συντροφικότητα γίνεται ένα πεδίο διεκδικήσεων συναισθηματικών στη ρίζα τους που μπορούν να μεταμορφωθούν σε οικονομικές αντιπαραθέσεις. Τα οικονομικά –στο ζευγάρι, με τους συνεταίρους, με τράπεζες, εφορία, λογαριασμούς, δάνεια κ.λπ.– θα σε απασχολήσουν επίσης έντονα. Ναι, χρειάζεται να πέσεις στην πισίνα πιστεύοντας ακράδαντα ότι είναι γεμάτη νερό.


*Για πιο ολοκληρωμένη εικόνα των αστρολογικών σου τάσεων θα πρέπει να διαβάζεις και τον ωροσκόπο σου