Αθλητισμος

Μπακογιάννης: Έτοιμο το 2026 το γήπεδο του Παναθηναϊκού

«Θα έχει 40.000 θέσεις»

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το γήπεδο του Βοτανικού
Το γήπεδο του Βοτανικού

Νέο γήπεδο Παναθηναϊκού: Τον Ιούλιο του 2026 μπαίνει στο νέο της «σπίτι» 40.000 θέσεων στον Βοτανικό η πράσινη ΠΑΕ.

Στο φως της δημοσιότητας έφερε ο Δήμος Αθηναίων όλες τις συμβάσεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, που αφορούν τη Διπλή Ανάπλαση και το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το εν λόγω ζήτημα κάνοντας λόγο για το «καλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα» χωρητικότητας 40.000 θέσεων, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί τον Ιούλιο του 2026.

Ο Κώστας Μπακογιάννης ανέλυσε όλα τα κομμάτια των συμβάσεων ξεχωριστά, υπογράμμισε πως το πλάνο και το χρονοδιάγραμμα έναρξης των έργων κι αποπεράτωσης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού –το οποίο χαρακτήρισε δύο φορές ως «το καλύτερο στην Ελλάδα»- προσδιορίζονται για την τριετία Οκτώβριος 2023-Ιούλιος 2026. Υπογράμμισε πως η χρηματοδότηση όλου του πρότζεκτ και των έργων υποδομής είναι πλέον απόλυτα εξασφαλισμένη απ’ το Ταμείο Στήριξης και το πρόγραμμα κρατικών επενδύσεων, ενώ τόνισε πως οι συνολικές επενδύσεις στις δύο περιοχές κι όλα όσα θα γίνουν θα αγγίξουν τα 470 εκατ. ευρώ.

Γήπεδο Παναθηναϊκού: Τι θα περιλαμβάνει η σύμβαση της ΠΑΕ με τον Δήμο Αθηναίων

«Ο Δ.Α. ως ιδιοκτήτης του Γηπέδου παραχωρεί εκ του νόμου τις εμπορικές χρήσεις (σουίτες, καντίνες, μπουτίκ κλπ.) εντός του γηπέδου αυτού στην Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. έναντι ανταλλάγματος.

Ο Δ.Α. παραχωρεί στην Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. και το δικαίωμα ονοματοδοσίας του γηπέδου. Για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των εμπορικής χρήσης χώρων καθώς και του δικαιώματος ονοματοδοσίας του γηπέδου, συμφωνείται οικονομικό αντάλλαγμα από την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. προς τον Δ.Α., ως ακολούθως:

Αναλυτικά το ποσό που θα πρέπει να δίνει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τις εμπορικές χρήσεις στον Δήμο Αθηναίων:

•Ποσό ίσο με ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%) επί των μισθωμάτων από δραστηριότητες που αφορούν χώρους εστίασης και μπουτίκ. Σε περίπτωση που μία από αυτές τις δραστηριότητες αυτές (π.χ. μπουτίκ) ασκείται απευθείας από την ΠΑΕ ΠΑΟ, τότε το ποσό της παραγράφου αυτής θα είναι ίσο με ποσοστό 10% επί του συγκεκριμένου τζίρου.

•Ποσό εκατόν σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ (€145.000,00) από την διάθεση των Σουιτών.

•Ποσό ίσο με ποσοστό πενήντα τοις εκάτο (50%) επί των καθαρών εισπράξεων, από την διενέργεια κάθε είδους συναυλιών ή εν γένει πολιτιστικών εκδηλώσεων. Για την παραχώρηση του δικαιώματος ονοματοδοσίας το οικονομικό αντάλλαγμα συμφωνείται με την παρούσα να ανέρχεται σε ποσό ίσο:

•με ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επί του Συνολικού Εσόδου Ονοματοδοσίας για τα πρώτα δέκα (10) έτη λειτουργίας του Γηπέδου.

•με ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) για την μετά τα δέκα έτη περίοδο λειτουργίας του Γηπέδου. Ως Συνολικό Έσοδο Ονοματοδοσίας συμφωνείται ότι είναι το άθροισμα των τυχόν εφάπαξ και των τακτικών ετήσιων καταβολών που θα λαμβάνει η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. από την σύμβαση ονοματοδοσίας που θα καταρτίσει».

Γήπεδο Παναθηναϊκού - Οι απαντήσεις του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη

-Για το ποιον λόγο να αφήσει το «σπίτι» του για να γίνει ενοικιαστής σε ένα άλλο σπίτι:

Για το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός λένε ότι θα πάει στο ενοίκιο: «Ο Παναθηναϊκός αποκτά ένα νέο σπίτι. Το καλύτερο γήπεδο της χώρας. Μιλάμε για μία αξιοζήλευτη αρένα αντάξια της ιστορίας του. Ο Παναθηναϊκός δεν θα είναι ενοικιαστής. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει τα ίδια δικαιώματα σε Λεωφόρο και Βοτανικό. Δεν αισθάνομαι ότι ο κόσμος είναι διχασμένος, αλλά καταλαβαίνω ότι υπάρχει συναισθηματική σχέση με τη Λεωφόρο. Εδώ όμως μιλάμε για το αύριο».

-Για την κατεδάφιση της Λεωφόρου:

«Έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο και ένα Προεδρικό Διάταγμα και κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Για να κατεδαφιστεί το "Απ. Νικολαΐδης" θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αρένα για το Βοτανικό. Όπως αυτονόητο είναι ότι και ο Ερασιτέχνης θα έχει πάρει στα χέρια του τις εγκαταστάσεις. Η άδεια κατεδάφισης μπορεί να εκδίδεται άμεσα αλλά έχει ισχύ για 10 έτη».

-Για το ποιο θα είναι το διαπραγματευτικό χαρτί του σε 99 χρόνια, όταν λήξει η συγκεκριμένη σύμβαση:

«Εδώ ισχύει το κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο. Δεν έχω τη δυνατότητα να προβλέψω και να σχεδιάσω τι θα γίνει μετά από 99 χρόνια. Αυτό ξεπερνάει τις δυνατότητες οποιαδήποτε ομάδας στον κόσμο. Μπορούμε όμως να εγγυηθούμε αυτά τα 99 χρόνια με κάθε μέσο και τρόπο. Να διασφαλίσουμε τον Παναθηναϊκό. Δεν ήταν εύκολο. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να σας πω ότι ήταν εξαντλητικές και σκληρές, διότι η διοίκηση του Ερασιτέχνη έδωσε μάχη για τα συμφέροντά του. και πολύ καλά έκανε, αλλά καταλήξαμε σε ένα win-win όπου όλοι κερδίζουμε. Και πάνω απ’ όλα υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. Είναι σπουδαία ευκαιρία και γι’ αυτό το υπερασπιζόμαστε τόσο έντονα».

-Στο ακραίο ενδεχόμενο μελλοντικής αποχώρησης της ΠΑΕ από το γήπεδο τι προβλέπεται, υπάρχει κάποια σκέψη πάνω σ’ αυτό;

«Αυτή τη στιγμή η ΠΑΕ με αυτές τις συμβάσεις αναλαμβάνει ρητές υποχρεώσεις απέναντι στο δήμο Αθηναίων και τον Ερασιτέχνη. Εάν φτάσουμε εκεί, τότε θα απαιτηθεί επαναδιαπραγμάτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το πώς θα αξιοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις αυτές. Έχουμε μία πικρή εμπειρία σ’ αυτή η χώρα, διότι κάνουμε πολύ δαπανηρές εγκαταστάσεις και τις αφήνουμε και ρημάζουμε. Αυτό είναι ένα διαφορετικό μοντέλο, που πριν αρχίσουμε να κατασκευάζουμε, κάνουμε τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό»

-Για το ενδεχόμενο μη επικύρωσης των συμβάσεων στη Γ.Σ. του Ερασιτέχνη;

«Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει. Είμαι σίγουρος ότι τα μέλη θα επιλέξουν το μέλλον του Παναθηναϊκού».

-Για το πώς θα διασφαλίσει τα χρονοδιαγράμματα έως το 2026;

«Μιλάμε για 3 πολύ μεγάλα έργα. Το ένα είναι η αρένα, το δεύτερο είναι οι υποδομές και το τρίτο είναι οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου. Θα δουλεύονται περίπου ταυτόχρονα και απαιτούν πολύ προσεκτικό project plan. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την ποιότητα και το πώς θα εξελίσσονται ταυτόχρονα. Οι όροι του ταμείου πρέπει να απορροφηθούν άμεσα. Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Θα υπάρχουν ρητές ρήτρες στο χρονοδιάγραμμα του γηπέδου κι εντός του πλαισίου που έχουμε θέσει. Υπάρχει εμπειρία πλέον στη χώρα. Δεν είμαστε εκεί ήμασταν πριν 20-30 χρόνια. Όλα αυτά σημαίνουν ότι έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Εμείς έχουμε την τύχη στον Δήμο Αθηναίων να έχουμε πολύ καλούς υπηρεσιακούς παράγοντες».

-Για το ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης των όσων φτιαχτούν στην Αλεξάνδρας:

«Ο Δήμος Αθηναίων, οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι. Γενικά δουλεύουμε προς το καλό όλων των πολιτών».

-Για το ποιες κινήσεις έχουν γίνει ώστε να μην γίνει χαώδης ανάπτυξη του Βοτανικού:

«Αν δείτε τα προεδρικά διατάγματα θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν πολλά πεδία ελευθερίας. Είναι νωρίς για να γίνει κάποια επικαιροποίηση των δεδομένων για τον Ελαιώνα. Εγώ αναφέρθηκα στις άμεσες νίκες που μπορούμε να έχουμε. Σωστά είπατε ότι ο Ευρωπαίος φορολογούμενος, ο Έλληνας φορολογούμενος θα επωμιστεί όλο αυτό. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα ανοίξουν και θέσεις εργασίας».

-Για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν:

«Είπα νωρίτερα ότι ήταν μια πολύπλοκη διαπραγμάτευση στην οποία κάθε μέρος έδωσε μάχη για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του. Ταυτόχρονα έγιναν και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για να νιώθουμε άνετα για το αποτέλεσμα. Αυτό το πετύχαμε. Επιλέξαμε να μην βιαστούμε. Είναι ένα έργο που δεν χωράει προχειρότητες και επιπολαιότητες και χρειάζεται προσοχή. Επειδή έγινε όλη η δουλειά μεταξύ όλων των συμβαλλομένων μερών, μπορώ να στέκομαι μπροστά σας και να σας λέω ότι το έργο θα προχωρήσει».

-Για το θέμα του ανασχηματικού μηχανισμού και αν απομακρύνονται οι βιομηχανίες:

«Εμείς θέλουμε να ενθαρρύνουμε την καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Εδώ μιλάμε για τον Ελαιώνα που θα σχεδιάζουμε. Μια περιοχή που θα είναι γεμάτη πράσινο».

-Για τις δραστηριότητες που υπάρχουν εκεί και αν θα γίνουν απαλλοτριώσεις:

«Είναι ένα σχέδιο μεταφοράς διαφόρων μεταφορικών εταιριών σε άλλη περιοχή. Δεν μπορώ να το ανακοινώσω εγώ αυτό».

-Για τις δραστηριότητες που υπάρχουν εκεί και αν θα γίνουν απαλλοτριώσεις:

«Είναι ένα σχέδιο μεταφοράς διαφόρων μεταφορικών εταιριών σε άλλη περιοχή. Δεν μπορώ να το ανακοινώσω εγώ αυτό».

-Για τα λειτουργικά έξοδα και το κόστος συντήρησης του γηπέδου κι αν θα μοιραστούν ανάμεσα σε Ερασιτέχνη - Δήμο:

«Αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε ΠΑΕ και Ερασιτέχνη. Προφανώς η ΠΑΕ θα αναλάβει ένα πολύ μεγάλο βάρος. Όσον αφορά τις προδιαγραφές εμείς θέλουμε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο. Θα δείτε και όταν θα γίνει η δημοπράτηση πως όλα είναι με βάση την κλιματική κρίση και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε ώστε αυτή να μην μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ».

-Για την έδρα της Εθνικής:

«Προφανώς κατ' επιλογή της ομοσπονδίας θα είναι έδρα της Εθνικής. Θα θέλουμε πολύ να είναι».

-Για τις θέσεις του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου:

«Λέμε έως 40.000. Αυτό σημαίνει από 38.500 μέχρι 40.000. Δεν μπορώ να μπορώ να πω τον αριθμό γιατί τώρα ολοκληρώνονται οι μελέτες».

Για τον Ελαιώνα και τη Λεωφ. Αλεξάνδρας

«Είναι ένα χώρος που έχει ανάγκη το οξυγόνο και το ίδιο ισχύει και για την Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Υπάρχει βέβαια και μελέτη για τα προσφυγικά, η οποία είναι ώριμη. Αισθάνομαι ότι έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο στα προσφυγικά. Δεν έχουμε τα περιθώρια να χάνουμε πολύτιμο χρόνο στην Αθήνα. Ειδικά από τη στιγμή»

-Για το αν δεσμεύεται ότι το 2026 θα παίζει στο νέο του γήπεδο ο Παναθηναϊκός:

«Δεσμεύομαι προσωπικά και ως ομάδα. Η δέσμευση όπως είδατε δεν είναι στον... αέρα και πατάει στη γη».

-Για το αν μπορεί να υπάρξει κάτι αναπάντεχο:

«Με βάση τα όσα γνωρίζουμε δεν έχουμε κάτι να ανησυχούμε. Όλα αυτά τα συζητάμε ενώ η Ευρώπη, εδώ και λίγες ώρες, βιώνει πάλι μετά από πάρα πολλά χρόνια έναν πόλεμο. Θα λέω και θα ξαναλέω ότι έχουμε δουλειά αθόρυβη. Δουλειά του μυρμηγκιού».

- Για τη δομή προσφύγων στον Ελαιώνα

«Η δομή στον Ελαιώνα έχει κλείσει τον κύκλο της. Δημιουργήθηκε σε μια άλλη εποχή, που υπήρχαν άλλες ανάγκες απ' ό,τι υπάρχουν σήμερα. Έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε πλέον για την επόμενη μέρα. Σε αυτό επιμένουμε ως Δήμος. Η δομή δεν προστατεύει ούτε τους πρόσφυγες που φιλοξενεί ούτε τους κατοίκους. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Ο κ. Μηταράκης έχει δεσμευτεί ότι θα κλείσει η δομή μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η γη που βρίσκεται η δομή είναι στην κυριότητα του Δήμου Αθηναίων. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Αθηναίων επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου ενδιαφέροντός του».

-Για το αν υπάρχει πρόβλεψη για κάποιους έξτρα χώρους με βάση τις ανάγκες του Ερασιτέχνη:

«Όλα τα τμήματα θα έχουν εγκαταστάσεις. Είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε κάθε ανάγκη του Παναθηναϊκού και οποιαδήποτε προκύψει».

 

Συνέντευξη Τύπου Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για την Διπλή Ανάπλαση

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ