Αθλητισμος

Aλαλούμ με τον Τζόκοβιτς: Διαψεύδουν τη σύλληψη οι Αυστραλοί

Στα χέρια του Υπουργού Μετανάστευσης η τύχη του Σέρβου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Για εκ νέου σύλληψη του Νόβακ Τζόκοβιτς μίλησε ο αδελφός του Τζόρτζε
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς © EPA/DAVE HUNT

Το ζήτημα με την βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς συνεχίζεται. Οι Αυστραλοί λένε ότι δεν υπήρξε σύλληψή του. Αναμένεται η απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τα αυστραλιανά «The Age» και «The Sydney Morning Herald», που επικαλούνται πηγές από την κυβέρνηση της χώρας, ο Σέρβος τενίστας δεν έχει συλληφθεί, καθώς ακόμη εξετάζεται η περίπτωση της προσωπικής απόφασης του υπουργού για την εκ νέου ακύρωση της βίζας του. Ο Tζόκοβιτς βρίσκεται στα γραφεία των δικηγόρων του στην Μελβούρνη όπου έχει συγκεντρωθεί πλήθος υποστηρικτών του. 

Photograph: Loren Elliott/Getty Images/Ideal Image
Υποστηρικτές του Τζόκοβιτς © Loren Elliott/Getty Images/Ideal Image


Νωρίτερα, ο πατέρας του μιλώντας στο The Pavlovic Today είπε ότι ο γιος του είναι υπό κράτηση, με τους δικηγόρους του να αποφασίζουν πώς θα κινηθούν από εδώ και στο εξής. O αδελφός του Τζόρτζε δήλωσε σχετικά «‘Ολα αυτά είναι πολιτική. Είμαστε συνδεμένοι σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα και οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι θέλουν να το φυλακίσουν. Ο Νόβακ βρίσκεται με τους δικηγόρους του στους χώρους όπου έγινε η δίκη και αυτή τη στιγμή εξετάζει τις επιλογές του. Αυτή ήταν μια μεγάλη ήττα για τις αυστραλιανές αρχές και τους είναι δύσκολο να την αντέξουν».

Τζόκοβιτς: Κέρδισε την έφεση για την ανάκληση της βίζας του

Νωρίτερα, ο Νόβακ Τζόκοβιτς, νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, κέρδισε την έφεση κατά της ανάκλησης της βίζας του. Δικαστήριο της Αυστραλίας διέταξε να αφεθεί ελεύθερος ο Σέρβος αθλητής και να του επιστραφούν το διαβατήριό του και άλλα ταξιδιωτικά του έγγραφα.

Ο δικαστής Άντονι Κέλι υιοθέτησε την άποψη της πλευράς του Τζόκοβιτς, η οποία χαρακτήρισε παράλογη την ακύρωση της βίζας του αθλητή. Ωστόσο, η υπόθεση -η οποία έχει μαγνητίσει παγκόσμιο ενδιαφέρον- δεν έχει κλείσει ακόμη, καθώς οι δικηγόροι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δήλωσαν στο δικαστήριο ότι ο υπουργός Μετανάστευσης της χώρας επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ανακαλέσει ξανά τη βίζα του Τζόκοβιτς.

Ο Τζόκοβιτς, 34 ετών, παραμένει από την Πέμπτη σε ξενοδοχείο κράτησης μεταναστών μαζί με αιτούντες άσυλο. Δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση από τότε που έφτασε στην Αυστραλία.

Oι δικηγόροι του Τζόκοβιτς, οι οποίοι κατέθεσαν το Σάββατο τον φάκελο με τα στοιχεία και επιχειρήματά τους, υποστήριξαν ότι ο κορυφαίος τενίστας έλαβε εξαίρεση εμβολιασμού για να εισέλθει στην Αυστραλία, επειδή «είχε πρόσφατα μολυνθεί από κορωνοϊό».

«H ημερομηνία του θετικού τεστ PCR στο οποίο υπεβλήθη, ήταν 16 Δεκεμβρίου 2021», δήλωσαν, σύμφωνα με το BBC, στις αρχές. Η νομική ομάδα του Σέρβου άσου αναφέρει ότι 14 ημέρες μετά το θετικό τεστ, ο Τζόκοβιτς «δεν είχε πυρετό, ούτε εμφάνιζε συμπτώματα COVID-19, για τις τελευταίες 72 ώρες»

Γιατί μπορεί να απελαθεί ο Τζόκοβιτς παρά την απόφαση του δικαστηρίου υπέρ του 

Η αυστραλιανή κυβέρνηση ανέφερε εξάλλου μετά την απόφαση ότι οι μη υπήκοοι Αυστραλίας, δεν είχαν δικαίωμα εγγυημένης εισόδου στην χώρα, ενώ αμφισβήτησε την διεκδικούμενη εξαίρεση και τόνισε ότι ακόμη κι εάν ο Τζόκοβιτς κερδίσει την δικαστική αγωγή, επιφυλάσσεται του δικαιώματος να τον κρατήσει ξανά και να τον απομακρύνει από την χώρα. Αν γίνει αυτό, τότε για τα επόμενα τρία χρόνια δεν θα έχει δικαίωμα εισόδου στη χώρα.

​Μάλιστα, ο δικηγόρος που ενεργεί για την κυβέρνηση, Christopher Tan, είχε πει στο δικαστήριο, ότι ο υπουργός Μετανάστευσης (που είναι ο Alex Hawke) θα εξετάσει τώρα εάν θα ασκήσει το δικαίωμά του αυτό για εκ νέου ακύρωση της βίζας του Νο 1 τενίστα στον κόσμο.

Σύμφωνα με το άρθρο 133C(3) του νόμου περί μετανάστευσης, ο Alex Hawke μπορούσε να ισχυριστεί πως υπάρχει λόγος να ακυρωθεί η βίζα του – στην προκειμένη περίπτωση για υποτιθέμενη απειλή για τη δημόσια υγεία επειδή δεν είναι εμβολιασμένος. Επίσης, μπορεί να ισχυριστεί πως είναι προς το δημόσιο συμφέρον η ακύρωση της βίζας του.

Η απόφαση του Hawke αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες ενώ σε περίπτωση που αποφασίσει την απέλαση του Τζόκοβιτς, τότε οι νομικοί του εκπρόσωποι έχουν δικαίωμα για νέα έφεση, με τις ελπίδες συμμετοχής του Σέρβου στο τουρνουά, να μειώνονται δραματικά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ