Αθλητισμος

Τόκιο-Ολυμπιακοί αγώνες: To 60% των Ιαπώνων θέλει να ματαιωθούν

Ο πρωθυπουργός Yoshihide Suga, δήλωσε ότι η ΔΟΕ θα έχει τον τελευταίο λόγο

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ολυμπιακοί Αγώνες - Τόκιο
Ολυμπιακοί Αγώνες - Τόκιο © Yuichi Yamazaki/Getty Images / ideal image

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας Covid-19 που έχει «χτυπήσει» τη χώρα τρομάζει τους Ιάπωνες, εκ των οποίων σημαντικό ποσοστό ζητά τη ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων

Αναστάτωση επικρατεί στο Τόκιο, καθώς ενώ οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες συνεχίζονται, καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σχεδόν το 60% των ανθρώπων στην Ιαπωνία θέλουν να ακυρωθούν οι Αγώνες, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την έναρξή τους.

Η Ιαπωνία έχει παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και σε αρκετές άλλες περιοχές μέχρι τα τέλη Μαΐου καθώς αγωνίζεται να συγκρατήσει ενδεχόμενη αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού και τις πιο μεταδοτικές παραλλαγές του, με το ιατρικό προσωπικό να προειδοποιεί ότι οι υπηρεσίες υγείας σε ορισμένες περιοχές είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι καθυστέρησαν κατά ένα χρόνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πρόκειται να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου, με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και τους διοργανωτές να επιμένουν ότι θα ληφθούν μέτρα για την ασφάλειας των αθλητών και άλλων επισκεπτών, ωστόσο μεγάλο ποσοστό των πολιτών της Ιαπωνίας παραμένει επιφυλακτικό έως αρνητικό στην πραγματοποίηση τους.

Η έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ 7 και 9 Μαΐου,από την συντηρητική εφημερίδα του Τόκιο, Yomiuri Shimbun, έδειξε ότι το 59% ήθελε να ακυρωθούν οι Αγώνες σε αντίθεση με το 39% που είπε ότι θα έπρεπε να διεξαχθούν. Η «Αναβολή» ωστόσο, είναι μια επιλογή που δεν προσφέρθηκε από τη ΔΟΕ.

Από όσους είπαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να προχωρήσουν, το 23% είπε ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν χωρίς θεατές. Οι ξένοι θεατές έχουν απαγορευτεί, αλλά η τελική απόφαση για την εγχώρια συμμετοχή θα ληφθεί τον Ιούνιο.

Μια άλλη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο από την TBS News διαπίστωσε ότι το 65% ήθελε να ακυρωθούν ή να αναβληθούν ξανά οι Αγώνες, με το 37% να ψηφίσει για την κατάργηση του αγώνα και το 28% να ζητήσει άλλη καθυστέρηση. Μια παρόμοια δημοσκόπηση τον Απρίλιο που διεξήγαγε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo διαπίστωσε ότι το 70% ήθελε να ακυρωθούν ή να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί.

Σήμερα Δευτέρα 10/5, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga, δήλωσε ότι η ΔΟΕ θα έχει τον τελευταίο λόγο, επιμένοντας ότι η κυβέρνησή του δεν είχε δώσει προτεραιότητα στους Αγώνες έναντι της δημόσιας υγείας.

Ερωτηθείς σε μια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εάν οι Αγώνες θα συνεχιστούν ακόμη και αν οι μολύνσεις Covid-19 κινούνται ανοδικά, ο Suga απάντησε: «Δεν έχω βάλει ποτέ ποτέ τους Ολυμπιακούς Αγώνες πρώτα».

ΠΗΓΗ: Guardian

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ