Visual Browsing

Μάριος Γιαννάκου: Ο μοναδικός Έλληνας στον υπερμαραθώνιο της ζούγκλας

Μάριος Γιαννάκου: Ο μοναδικός Έλληνας στον υπερμαραθώνιο της ζούγκλας
marios_giannakou @instagram
Μίλησε αποκλειστικά στην ATHENS VOICE μετά τον τερματισμό στον υπερμαραθώνιο των 250 χιλιομέτρων
  • A-
  • A+
0
Ο Μάριος Γιαννάκου, ο μοναδικός Έλληνας που τερμάτισε στον υπερμαραθώνιο στην Κόστα Ρίκα μίλησε αποκλειστικά στην ATHENS VOICE.

Ο Μάριος Γιαννάκου μόλις τερμάτισε στον υπερμαραθώνιο των 250 χιλιομέτρων στην Κόστα Ρίκα μέσα στη ζούγκλα. Είναι ο μοναδικός Έλληνας που το έχει καταφέρει και αυτές είναι οι πρώτες του δηλώσεις αποκλειστικά στην ATHENS VOICE. 

© Κωνσταντίνος Σοφικίτης

«Το αφιερώνω στην οικογένεια μου, στην Ελλάδα και όσους με πίστεψαν... θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ στην Allianz Direct, στην Columbia Sportwear και στην Arla Protein για την πίστη τους προς το όνειρό μου.

© Κωνσταντίνος Σοφικίτης
Σχετικα
Κορωνοϊός στη Γαλλία: Έτρεξε μαραθώνιο στο μπαλκόνι του (video)
Κορωνοϊός στη Γαλλία: Έτρεξε μαραθώνιο στο μπαλκόνι του (video)

» Πρώτη φορά έφτασα σε τέτοια εξουθένωση πνευματική και σωματική. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η υγρασία της ζούγκλας, αλλά και τα διαφορα έντομα που με τσιμπούσαν. Λιποθύμησα σε μια ανηφόρα λόγω υγρασίας, ενώ έχω χάσει 5 νύχια και έχω πάρα πολλές πληγές παντού. Έβγαλα 16 φουσκάλες και ένα έντομο μπήκε στο πόδι μου το δεξί και με έτρωγε 5 μέρες. Σκέφτηκα να εγκατάλειψω αλλά δεν θα τα παρατούσα από τη στιγμή που έβαλα τη ελληνική σημαία στο σακίδιο». 

© Κωνσταντίνος Σοφικίτης

Λίγο καιρό πριν, είχε μιλήσει στην ATHENS VOICE για τον άθλο που ετοιμαζόταν να κάνει.  «Στη ζούγκλα νομίζω ότι θα με δυσκολέψει πολύ η υγρασία, τα έντομα και το τερέν. Άγχος πριν τον αγώνα όμως δεν έχω γιατί νομίζω ότι υποσυνείδητα ο εαυτός μου δημιουργεί ένα δίχτυ αυτοπροστασίας. Πριν τους αγώνες βρίσκομαι πάντα σε μία κατάσταση ηρεμίας και πνευματικής χαλάρωσης» μας είχε πει τότε ο Μάριος που πλέον είναι ο πρώτος αθλητής που ολοκληρώνει τον αγώνα 150 χιλιομέτρων της Αρκτικής, τον μεγαλύτερο αγώνα ερήμου στον κόσμο και τον αγώνα 250 χιλιομέτρων στην ζούγκλα.

Σχετικα
Στις 18 Απριλίου 2021 μετατίθεται ο 7ος Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου
Στις 18 Απριλίου 2021 μετατίθεται ο 7ος Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου

© Κωνσταντίνος Σοφικίτης

Και συνεχίζε μιλώντας στην ATHENS VOICE: «Όταν ξεκινούσα την προσπάθεια μου πριν κάποια χρόνια, στόχος μου ήταν να καταφέρω να τερματίσω 3 υπερμαραθωνίους στα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη μας, Αρκτική, Έρημο και Ζούγκλα. Στην προσπάθεια της Αρκτικής είχα να αντιμετωπίσω τον κίνδυνο για κρυοπαγήματα καθώς οι θερμοκρασίες άγγιζαν τους -40C σε ένα άκρως αφιλόξενο και απομονωμένο περιβάλλον. Στο αγώνα της ερήμου μήκους 270 χιλιομέτρων, την ηλίαση την μέρα, τους ατελείωτους αμμόλοφους αλλά και την υποθερμία το βράδυ, καθώς η θερμοκρασία στην έρημο πέφτει κατακόρυφα με την δύση του ηλίου. Το χειρότερο σενάριο όμως δεν το σκέφτεσαι ποτέ σε αυτές τις περιπτώσεις γιατί προετοιμάζεσαι πολλούς μήνες οπότε έχεις τον χρόνο να σκεφτείς και να σχεδιάσεις escape plans.

© Κωνσταντίνος Σοφικίτης

» Το κομμάτι της σωματικής προετοιμασίας είναι σημαντικό αλλά αποτελεί ένα μικρό ποσοστό της επιτυχίας. Κανένα σώμα δεν θα είναι ποτέ έτοιμο να αντιμετωπίσει μια τέτοια απόσταση. Όταν η θέληση όμως είναι μεγάλη η απόσταση μικραίνει...». 

Τι είναι το Coastal Challenge 

Το Coastal Challenge αποτελεί έναν αγώνα 250 χιλιομέτρων στη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής, διάρκειας 5 ημερών κατά τις οποίςε ο αθλητής ανεβαίνει ανηφόρες αθροιστικά 15.000 μέτρων. Ο αγώνας ξεκινά από μία ακτή της Κόστα Ρίκα, και στη συνέχεια μέσα από απομονωμένα μονοπάτια της τροπικής ζούγκλας καταλήγει σε ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού. 

View this post on Instagram

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ . ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ .🇬🇷 ——— Αυτές τις 5 μέρες δε μπορώ να μετρήσω ποσες φορές έκλαψα , ποσες φορες ούρλιαξα μονος στην μέση του πουθενά , ποσες φορες απογοητεύτηκα . Δε μπορώ να μετρήσω ποσες φορές σκέφτηκα να εγκαταλείψω ή ποσες φορές ένιωθα να με πνίγουν οι σκέψεις και οι αφορητοι πόνοι . Όλα αυτά τα παραμέρισα όταν κατάλαβα ότι ο σκοπός που ηρθα εδώ, ο σκοπός που τρεχω , ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον πόνο που ένιωθα , από τα δάκρυα που έριχνα και από τις απογοητεύσεις που είχα . Έτρεξα για την Ελλάδα μας , την οικογένεια μου ,τον Θεοδωρο Καργα ,για όλους εσάς που θέλετε να κάνετε το πρώτο βημα στην ζωη σας , να τολμήςετε . Να θυμάστε πως παντα θα είμαι δίπλα σας οποτε με χρειαστείτε. Έτρεξα για τα πιτσιρίκια που με αγκάλιασαν σε σχολικές τάξεις πριν φύγω και για όλους εσάς που μου στείλατε άπειρα μηνύματα στον αγώνα και έκλαιγα ακούγοντας τα να μου τα διαβάζουν . Τα καταφέραμε όλοι μαζί . Θα κλείσω με έναν αγαπημένο μου στίχο που αντικατοπτρίζει τις τελευταίες 6 μου ημερες μου : Μέχρι το τέλος η ψυχή , κι όμως πηγαίνει και πιο εκεί . 📸 @c_sofikitis ——————- Ευχαριστώ πολύ την @allianzdirect_gr , την @columbiasportswear_gr και την @arlaproteingr για την καταπληκτική συνεργασία . Είστε πολλά παραπάνω από συνεργάτες και ευχαριστώ που πιστέψατε στο όνειρο μου ! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο team μου @dp153boss , @g.sapidis @_argy @c_sofikitis που ήταν ακλόνητοι και ήταν εκεί για μένα να με εμψυχώσει όταν χανόμουν στις σκέψεις μου . #allianzdirectgreece #arlaprotein #zisedinata #columbiasportsweargr #testedtough #my_ultralife

A post shared by Marios Giannakou (@marios_giannakou) on

Η μεγαλύτερη δυσκολία όμως δεν είναι εκεί: Oι συμμετέχοντες καλούνται να διανύσουν αυτήν την απόσταση κουβαλώντας τον εξοπλισμό μαζί τους. Tην ίδια ώρα η θερμοκρασία που αγγίζει τους 40C, η αφόρητη υγρασία και τα άγρια ζώα κι έντομα της περιοχής δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια.

View this post on Instagram

Ήρθε η ώρα λοιπόν να στριμωξω φόβους και αμφιβολίες και να κάνω αυτό που μου έμαθε ο υπερμαραθώνιος τα τελευταία χρόνια : να μη τα παρατάω ποτε όσο δύσκολα και αν γίνουν τα πράγματα . Αυτές τις στιγμές θα παίρνω δύναμη από τα συγκινητικά μηνύματα σας , τα χαμόγελα των παιδιών που με αγκάλιασαν στις ομιλίες καθώς και από το ηθικό μου χρέος να σηκώσω την γαλανόλευκη καί σε αυτό το αφιλόξενο μέρος του πλανήτη μας :) Τον τελευταίο χρόνο δούλεψε άπειρες ωρες μια ομάδα 20 ανθρώπων που εξελίχθηκε σε οικογένεια για να βρίσκομαι εδώ σήμερα . Θα ήθελα να ευχαριστώ την οικογένεια της @allianzdirect_gr , την οικογένεια της @columbiasportswear_gr καθώς και την αγαπημένη μου ομάδα της @arlaproteingr . ΥΓ : και μην ξεχνάτε πως στην ζωη σημασία δεν έχει ποσο χρόνο θα σου πάρει να τα καταφέρεις . Αρκει να είσαι αποφασισμένος να τα καταφέρεις ——— @allianzdirect_gr @columbiasportswear_gr @arlaproteingr —————- #allianzdirectgreece #zisedinata #arlaprotein #testedtough #columbiasportsweargr #jungleman #my_ultralife

A post shared by Marios Giannakou (@marios_giannakou) on

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5