Αθλητισμος

Η απόφαση ζωής του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Πώς καθορίζεται το μέλλον του Greek Freak και ολόκληρου του ΝΒΑ τους επόμενους μήνες

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Αντετοκούνμπο
© Ezra Shaw / Getty Images / Ideal Image

Τελικά θα αλλάξει ομάδα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ή θα μείνει στους Μιλγουόκι Μπακς και θα πάρει τα περισσότερα χρήματα;

Ακόμη κι ο πιο αδαής Έλληνας στα αθλητικά, γνωρίζει πια τι αξίζει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ποια η θέση του στο παγκόσμιο μπάσκετ.

Ο Έλληνας σούπερ σταρ ξεκίνησε από το «μηδέν» ουσιαστικά, από την Α2 στη χώρα μας και τον Φιλαθλητικό Ζωγράφου και μέσα σε λίγα χρόνια έγινε MVP στο ΝΒΑ και ένας από τους πλέον περιζήτητους παίκτες.

Το τρέχον συμβόλαιο του Γιάννη με τους Μιλγουόκι Μπακς λήγει το καλοκαίρι του 2021. Όμως οι αποφάσεις για τη συνέχιση ή όχι της συνεργασίας τους θα παρθούν πολύ νωρίτερα. Βλέπετε, οι κανονισμοί του ΝΒΑ είναι πολύ αυστηροί, αρκετά ενδελεχείς και δεν έχουν μεγάλη σχέση με όσα γνωρίζουμε από το ποδόσφαιρο. Τα συμβόλαια –όπως και τα χρήματα σε πολλές περιπτώσεις- είναι συγκεκριμένα, οι μεταγραφές δεν συνηθίζονται, αφού το salary cap (το ανώτατο όριο ετήσιων μισθών δηλαδή) δεν επιτρέπει τέτοιες κινήσεις και έτσι για να αλλάξει ένας παίκτης ομάδας είτε πρέπει να μείνει ελεύθερος είτε να γίνει ανταλλαγή.

Κι επειδή οι κανονισμοί είναι εξαιρετικά λεπτομερείς, ο Γιάννης πρέπει να αποφασίσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2020 αν θέλει να παραμείνει στους Μπακς ή όχι. Μόνο που αυτή η κουβέντα θα γίνει αρκετά νωρίτερα και για την ακρίβεια το καλοκαίρι, ώστε να ξέρουν και οι δύο πλευρές να κάνουν τα κουμάντα τους.

Παρότι η ηλικία του δεν το επιτρέπει, από τη στιγμή που ο Γιάννης έχει αναδειχθεί MVP μπορεί να πάρει από του χρόνου το μάξιμουμ συμβόλαιο που επιτρέπει το ΝΒΑ, δηλαδή 253 εκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια. Σημειώστε πως σε κάθε ποσό που αναγράφεται, το 50% το παίρνει η εφορία.

Βέβαια αυτά τα χρήματα μπορεί να τα πάρει μόνο από τη νυν ομάδα του, για το διάστημα 2021-26. Αν αλλάξει ομάδα και αποφασίσει να κάνει πολυετές συμβόλαιο, τα χρήματα που προβλέπονται είναι 202.000.000 για πενταετές και 146 εκατομμύρια για τετραετές συμβόλαιο. Δεν νομίζουμε πως τα χρήματα θα παίξουν ρόλο στην απόφαση του Αντετοκούνμπο, αλλά καλύτερα να γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα, διότι μέχρι στιγμής είναι βέβαιο πως ούτε ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει.

Όπως προαναφέρθηκε η συζήτηση με τους Μπακς (που σίγουρα θα του κάνουν πρόταση ανανέωσης) μπορεί να διεξαχθεί ως τις 31/10, όμως θα γίνει το καλοκαίρι, μετά το τέλος του πρωταθλήματος. Ο ένας λόγος είναι για να ξέρουν οι δύο μεριές τι… ψάρια έπιασαν τελικά στη φετινή περίοδο και ο κυριότερος για να μπορέσουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Για να μείνει ο Γιάννης στους Μπακς θέλει δίπλα του έναν ακόμη σταρ πρώτης γραμμής. Τα «ελάφια» έχουν δομήσει μια ομάδα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Αντετοκούνμπο, όμως παρότι υπάρχουν καλοί παίκτες στο ρόστερ, ουδείς είναι του διαμετρήματος του Γιάννη. Και η Ιστορία έχει δείξει πως οι ομάδες με δύο τουλάχιστον αστέρες παίρνουν το πρωτάθλημα. Άρα ο Greek Freak αν θελήσει να μείνει θα ζητήσει ένα ακόμη μεγάλο όνομα για συμπαίκτη του. Το θέμα είναι ποιος θα δεχτεί να πάει στους Μπακς. Η ομάδα ήταν ανυπόληπτη για πολλά χρόνια και τώρα με τον Αντετοκούνμπο πήρε τα πάνω της. Επιπλέον το Μιλγουόκι δεν είναι δελεαστικός προορισμός. Μια αδιάφορη πόλη είναι, με πολύ κρύο τον χειμώνα, μακριά από τη χλιδή των μεγαλουπόλεων. Οπότε δύσκολο να πειστεί κάποιος top παίκτης να μετακομίσει εκεί.

Έτσι ήδη η παραμονή του Γιάννη τίθεται εν αμφιβόλω με το καλημέρα. Αν θελήσει να φύγει, μένει να δούμε ποιες ομάδες έχουν τα «υλικά» για να πείσουν και τους Μπακς να πάνε σε ένα trade αυτό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών, δύο είναι τα φαβορί στην παρούσα φάση. Οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και οι Νιου Γιορκ Νικς.

Οι «πολεμιστές» έχασαν το καλοκαίρι τον Ντουράντ, όμως του χρόνου θα έχουν και πάλι υγιείς τους Κάρι και Τόμπσον. Με τον Αντετοκούνμπο στον ρόλο του… αντι-Ντουράντ, οι Ουόριορς στοχεύουν πάλι σε τελικό. Δεν πάνε παρά λίγες μέρες, που ο Κάρι είδε τον Γιάννη στο μεταξύ τους ματς και του είπε δημοσίως «έλα, σε περιμένουμε», βάζοντας φωτιά στη φημολογία.

Επίσης, ας μη λησμονούμε πως έχουν πέντε συνεχόμενες παρουσίες στους NBA Finals (με τρεις κατακτήσεις), ένα σερί που θα διακοπεί φέτος, αφού με τον Ντουράντ απόντα και τους Splash Brothers τραυματίες, η ομάδα του Κερ κάνει φιλότιμη προσπάθεια να αποφύγει την τελευταία θέση.

Περιέργως, αυτοί που κάθε χρόνο έχουν ραντεβού με την… ουρά του ΝΒΑ είναι οι Νικς. Πάνε χρόνια που κυνηγάνε κάποιον σούπερ σταρ, όμως κανείς δεν τους… κάθεται. Έχουν όμως βάσιμες ελπίδες πως αυτό μπορεί να αλλάξει με τον Γιάννη. Κάτι τέτοιο θα συμβεί αν αναλάβει πρόεδρός τους ο Μασάι Ουτζίρι. Ο 50χρονος είναι ένας Νιγηριανός, γεννημένος στην Αγγλία, μπασκετάνθρωπος που κάνει κουμάντο στους Ράπτορς. Διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Αντετοκούνμπο, λόγω κοινής καταγωγής και λέγεται πως μπορεί να τον πείσει μαζί με έναν άλλον σταρ, στην προσπάθεια να δημιουργήσουν μια δυναστεία στην πιο λαμπερή πόλη του κόσμου. Μην ξεχνάμε πως και η άλλη ομάδα της Νέας Υόρκης, οι Νετς του Μπρούκλιν, έχουν ήδη Καϊρί Ίρβινγκ και Ντουράντ και για του χρόνου στοχεύουν και αυτοί βάσιμα στον τίτλο του ΝΒΑ.

Βάζοντας στη ζυγαριά τις δύο περιπτώσεις, οι Ουόριορς δείχνουν πιο δελεαστικοί (και το Σαν Φρανσίσκο είναι σούπερ πόλη), όμως ο Ουτζίρι «εγγυάται» επιτυχίες, όπως έκανε και πέρυσι με τους πρωταθλητές Ράπτορς. Πάντως, σε επίπεδο ανταλλαγμάτων οι Νικς υστερούν σημαντικά.

Η ομάδα που θέλει, αλλά μάλλον δεν μπορεί να πάρει τον Γιάννη, είναι οι Λος Άντζελες Λέικερς. Ήδη από το καλοκαίρι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους, αποκτώντας τον Κώστα Αντετοκούνμπο, όμως με τα βαριά συμβόλαια των Λεμπρόν Τζέιμς και Άντονι Ντέιβις, δεν έχουν χώρο και για τρίτο. Για να το καταφέρουν, θα πρέπει να δώσουν το… μισό ρόστερ ως αντάλλαγμα τους Μπακς, αλλά αυτό ακριβώς έκαναν και το περασμένο καλοκαίρι για να πάρουν τον AD από τους Πέλικανς. Επίσης, δεν μπορούν να δώσουν ντραφτ πρώτου γύρου. Τα δεδομένα θα αλλάξουν αν ο Ντέιβις αποφασίσει το καλοκαίρι να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του που λήγει.

Αυτό ακριβώς θα ισχύσει και με τον Γιάννη του χρόνου. Αν φύγει τελικά από τους Μπακς το καλοκαίρι με ανταλλαγή, θα έχει συμβόλαιο ως το 2021 και μετά είτε θα μπορεί να μείνει ελεύθερος είτε θα έχει δώσει τον λόγο του (και μόνο) στην ομάδα που θα τον αποκτήσει, ότι θα ανανεώσει για τα επόμενα χρόνια.

Τι θα κάνει τελικά ο Greek Freak; Κανείς δεν ξέρει, ούτε καν ο ίδιος. Μάλλον η πλάστιγγα των πιθανοτήτων γέρνει προς την αποχώρηση, αλλά πρώτα πρέπει να δούμε τι θα γίνει φέτος. Οι Μπακς παλεύουν με τους Λέικερς για το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ και τα προγνωστικά τους θέλουν να κοντράρονται στους τελικούς του Ιουνίου.

Αν το Μιλγουόκι πάρει φέτος το πρωτάθλημα, τότε μάλλον η δουλειά του Γιάννη θα έχει ολοκληρωθεί εκεί και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Μια ήττα στον τελικό ίσως τον πεισμώσει, ενώ αν έρθει δεύτερη σερί αποτυχία όπως και πέρυσι με πρόωρο αποκλεισμό, πιθανώς να τον πείσει πως στους Μπακς δεν θα γίνει ποτέ πρωταθλητής… 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ