Το αντιβακτηριδιακό σαπούνι Lifebuoy

Ποιο είναι το σαπούνι που έμαθε τον κόσμο να πλένει τα χέρια του;

ΤΟ ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΟ ΣΑΠΟΥΝΙ LIFEBUOY ΑΠΟ ΤΟ 1894 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ ΓΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ
SMART LIFE

Η λέξη «σαπούνι» προέρχεται από το λατινικό “sapo” και οι πρώτες σαπωνοποιίες ξέρουμε ότι ιδρύθηκαν τον 7ο μ. Χ. αιώνα στη Μέση Ανατολή. Θα περάσει ακόμη ένας αιώνας μέχρι η σαπωνοποιία να διαδοθεί στην Ιταλία και την Ισπανία, ενώ τον 15ο αιώνα η Μασσαλία θα γίνει το κεντρικό σημείο παραγωγής σαπουνιών. Παρόλα αυτά, το πρώτο σαπούνι με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες δημιουργείται μόλις τον 19ο αιώνα. Και συγκεκριμένα το 1894.

 Η ιδέα ανήκει στον εφευρέτη και ανθρωπιστή Ουίλιαμ Χέσκεθ που βλέποντας την πόλη του, το Λονδίνο, να μαστίζεται από ακόμη μία επιδημία χολέρας σκέφτεται να δημιουργήσει ένα προϊόν που θα αποδεικνυόταν σωτήριο: ένα σαπούνι πρωτοποριακό, με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, που πωλείται σε πολύ προσιτή τιμή και που -όπως λέει ο ίδιος όταν το παρουσιάζει- έχει σκοπό να καταστήσει την καθαριότητα «κοινό τόπο για όλους».

Ονομάζει το σαπούνι του “Lifebuoy”*, δηλαδή σωσίβιο, και πράγματι καταφέρνει να σώσει χιλιάδες ζωές. Βλέπετε, εκείνη την εποχή το πλύσιμο των χεριών δεν ήταν ακόμη μία καθημερινή συνήθεια, γεγονός που έπαιξε τεράστιο ρόλο στην εξάπλωση των μεταδοτικών ασθενειών. Ο Ούλιαμ Χέσκεθ, όμως, καταφέρνει να εξοικειώσει τους Βρετανούς με τα σωτήρια οφέλη της απλής αυτής συνήθειας κι έτσι, όταν το 1918 ξεσπάει η πανδημία της Ισπανικής γρίπης το Lifebuoy είναι και πάλι εκεί, έχοντας στο μεταξύ εκπαιδεύσει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στη σημασία της υγιεινής των χεριών.

Στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το Lifebuoy βοηθά τους κατοίκους του βομβαρδισμένου Λονδίνου στέλνοντας κινητά λουτρά σε όλη την πόλη

Όταν ξεσπάει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος το Lifebuoy κινητοποιείται αμέσως στέλνοντας κινητές μονάδες λουτρών σε όλο το Λονδίνο, βοηθώντας σημαντικά τους πολίτες που είχαν επιζήσει από τους βομβαρδισμούς. Και η δράση του Lifebuoy δεν τελείωσε εκεί. Το 2010 το Lifebuoy, πιστό στην υπόσχεση του δημιουργού του να γίνει η καθαριότητα μια καθημερινή συνήθεια σε όλους, θέτει ένα μεγάλο στόχο: να εκπαιδεύσει 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους στο πλύσιμο των χεριών, αυτή την τόσο απλή διαδικασία που προστατεύει από τη διάδοση ασθενειών. Η εκστρατεία αυτή,  που συνέβαλε στην αλλαγή συμπεριφοράς μικρών και μεγάλων μέσα από ειδικά προγράμματα σε περισσότερες από 30 χώρες, είναι η μεγαλύτερη στο είδος της που έγινε ποτέ.

Ταυτόχρονα, μέσα από το πρόγραμμα “Help a Child Reach 5” το Lifebuoy προσπαθεί να βοηθήσει όσα περισσότερα παιδιά μπορεί να φτάσουν (και να ξεπεράσουν) την ηλικία των 5 ετών, καθώς στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου 1,5 εκατομμύριο παιδιά χάνουν τη ζωή τους πριν καν συμπληρώσουν τα 5 τους χρόνια εξαιτίας ασθενειών όπως η διάρροια και η πνευμονία. Θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν τα παιδιά έπλεναν τα χέρια τους με ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι.

Το Lifebuoy έχει εκπαιδεύσει τους ανθρώπους στο πλύσιμο των χεριών σε περισσότερες από 30 χώρες

Σήμερα, που ο πλανήτης συναντιέται με άλλη μία πανδημία, το Lifebuoy έρχεται και πάλι να μας θυμίσει αυτή την τόσο απλή, καθημερινή συνήθεια που μπορεί να μας σώσει τη ζωή: πλένουμε τα χέρια μας, μένουμε ασφαλείς!

*Το Lifebuoy σύντομα θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα με όλα τα προϊόντα της ομώνυμης σειράς.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5