Βιβλιο

54ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2026: 210 εκδοτικοί οίκοι και περισσότερες από 200 εκδηλώσεις στο Πεδίον του Άρεως

Από τις 4 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, το μεγάλο ραντεβού του βιβλίου επιστρέφει στην Αθήνα, με 285 περίπτερα, παρουσιάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

54ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2026 στο Πεδίον του Άρεως

Το Πεδίον του Άρεως γεμίζει ξανά βιβλία. Από τις 4 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2026, το 54ο Φεστιβάλ Βιβλίου επιστρέφει στην Αθήνα, συγκεντρώνοντας 210 εκδοτικούς οίκους, 285 περίπτερα και περισσότερες από 200 πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Για περισσότερες από δύο εβδομάδες, αναγνώστες κάθε ηλικίας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέες εκδόσεις και συγγραφείς, αλλά και να παρακολουθήσουν συζητήσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για παιδιά.

This browser does not support the video element.

«Βιώσιμη Ανάπτυξη. Το βιβλίο ως αρχιτέκτονας του αύριο»

Η φετινή διοργάνωση έχει ως κεντρικό θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον ρόλο που μπορεί να έχει το βιβλίο στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας με μεγαλύτερη περιβαλλοντική και κοινωνική συνείδηση.

Με αφετηρία τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, το Φεστιβάλ ανοίγει τη συζήτηση γύρω από θέματα όπως η εκπαίδευση, η κοινωνική ισότητα, η προστασία του περιβάλλοντος, η υπεύθυνη κατανάλωση, η συμπερίληψη και το μέλλον των σύγχρονων πόλεων.

Το βιβλίο αντιμετωπίζεται εδώ όχι μόνο ως μέσο ψυχαγωγίας ή γνώσης, αλλά και ως αφορμή για προβληματισμό γύρω από τις αλλαγές που επηρεάζουν την κοινωνία και τον πλανήτη.

© EPA

Περισσότερες από 200 εκδηλώσεις

Παράλληλα με τα περίπτερα των εκδοτικών οίκων, το πρόγραμμα του 54ου Φεστιβάλ Βιβλίου περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί τριήμερο αφιερωμένο σε πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς λόγου, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχει και η Ελληνική Ακαδημία Κόμικς.

Θα διοργανωθούν επίσης στρογγυλά τραπέζια και συζητήσεις από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το ελληνικό τμήμα της IBBY, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Σημαντικό μέρος της διοργάνωσης αφορά και τα παιδιά, με εργαστήρια και διαδραστικές δράσεις. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης και ο σύλλογος «Η Φλόγα».

© EPA

Θέατρο, Καραγκιόζης και μουσική στο Πεδίον του Άρεως

Οι παράλληλες εκδηλώσεις δεν περιορίζονται στις παρουσιάσεις βιβλίων. Στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί η παιδική θεατρική παράσταση «Η Αλίκη στη χώρα των ψαριών» από την εταιρεία θεατρικών παραγωγών ΜΕΘΕΞΙΣ, καθώς και παράσταση Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών Νικόλα Τζιβελέκη.

Στο μουσικό μέρος του προγράμματος περιλαμβάνεται συναυλία από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων, ενώ ο Μάριος Στρόφαλης και η Ειρήνη Τουμπάκη παρουσιάζουν τη συναυλία «Με της οθόνης τραγούδια ταξίδι στον χρόνο».

Η φιλοσοφία της φετινής διοργάνωσης είναι να συνδέσει το βιβλίο με διαφορετικές μορφές πολιτισμού και να δημιουργήσει έναν ανοιχτό χώρο συνάντησης στο κέντρο της Αθήνας.

© EPA

Τα εγκαίνια του 54ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2026

Το Φεστιβάλ ανοίγει για το κοινό την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2026, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στις 20.00.

Τη διοργάνωση έχει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται επίσης υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ενώ υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Μέγας χορηγός είναι η Ο.ΣΥ. Α.Ε.

54ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2026 στο Πεδίον του Άρεως

54ο Φεστιβάλ Βιβλίου | Πεδίον του Άρεως | 4–20 Σεπτεμβρίου 2026

  • Επίσημα εγκαίνια: Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, 20.00
  • Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα–Πέμπτη: 18.00–22.30 | Παρασκευή και Σάββατο: 18.00–23.00 | Κυριακή: 10.30–15.00 & 18.00–22.30
  • Είσοδος ελεύθερη
  • Τ. 210 3303942, 210 3302523
  • Πληροφορίες: Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου