- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Νέοι τίτλοι που ξεχωρίζουν, προτάσεις που αξίζουν τον χρόνο σας, κείμενα για το βιβλίο και την ανάγνωση
Nita Prose, «Το μυστήριο του γκι» (μετάφραση Βούλα Αυγουστίνου, 140 σελίδες, Εκδόσεις Μεταίχμιο)
Επιλέξαμε το «Μυστήριο του γκι» σήμερα, για δύο λόγους. Καταρχάς, όλα τα βιβλία με πρωταγωνίστρια τη Μόλι Γκρέι αγαπιούνται από πολύ κόσμο, όλων των ηλικιών και κάθε αναγνωστικού «υποβάθρου». Η ηρωίδα τής Νίτα Πρόουζ είναι γλυκιά, αξιαγάπητη και πανέξυπνη, συγκινητική και, με τον τρόπο της, πρωτότυπη: μοιάζει με τον καθένα μας, κι ας είναι συχνά εντελώς αναπάντεχη. Οι ιστορίες που καλείται να επιλύσει είναι γοητευτικές, κι αυτό που λέμε «feelgood», ωραία δομημένες, και απολύτως ευχάριστες: διασκεδαστικά, τρυφερά και συναρπαστικά αστυνομικά μυστήρια, γεμάτα αγωνία, χιούμορ και ανατροπές. Και βέβαια, θυμίζουν Άγκαθα Κρίστι! Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί ποτέ δεν είναι νωρίς για να μπούμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Κι αυτό το βιβλίο το κάνει με πανέμορφο τρόπο, πάντα όμως a la manière de Μόλι.
Εδώ λοιπόν, η Μόλι θα παρατηρήσει μια πολύ ασυνήθιστη συμπεριφορά από τον σύντροφό της, και θα ανησυχήσει. Θα αρχίσει να αμφιβάλλει για τη σχέση τους και θα αναρωτιέται μήπως έκανε ξανά λάθος. ιδού λοιπόν ένα νέο μυστήριο, αν και πολύ προσωπικό αυτή τη φορά…
Μία ανάλαφρη νουβέλα που εστιάζει στις προσωπικές σχέσεις, στις παρεξηγήσεις και στη σημασία της εμπιστοσύνης και της επικοινωνίας – και της αγάπης, του μεγαλύτερου μυστηρίου όλων.
ΥΓ. Γράφουμε το μικρό αυτό σημείωμα με την ελπίδα η αγορά του βιβλίου τις φετινές Γιορτές να κινηθεί όπως θέλουν όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν σ’ αυτήν. Οι νέες εκδόσεις είναι πολλές, και ένα μεγάλο τους ποσοστό είναι βιβλία συναρπαστικά και μοναδικά — βιβλία που αξίζουν και με το παραπάνω την προσοχή μας. Και αυτό που λέμε, «για όλα τα γούστα»: κυριολεκτικά. Μακάρι να τα πάνε καλά. Είναι η ευχή όλων μας.
- Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο:
Μόνη πια στο δωμάτιό μας, ξαναφοράω την ασορτί πιτζάμα μου με τους ταράνδους και στρώνω τα ανακατωμένα μου μαλλιά. Αναρωτιέμαι τι έκπληξη μου έχει ετοιμάσει για σήμερα ο Χουάν. Εδώ και δύο βδομάδες με διασκεδάζει καθημερινά με όμορφα δωράκια, τοποθετώντας σε κάθε συρταράκι μικροαντικείμενα και θησαυρούς που επέλεξε μετά από πολλή σκέψη. Από την αρχή του μήνα έχω λάβει μέχρι στιγμής μια ασημένια δαχτυλήθρα, ένα σοκολατάκι του Ρίτζενσι Γκραντ, μια πράσινη χνουδωτή μπαλίτσα ονόματι Φρανκ (με πλαστικά ματάκια που στριφογυρίζουν, τα οποία κόλλησε ο ίδιος ο Χουάν), ένα χριστουγεννιάτικο κουδουνάκι, ένα ολοκαίνουργιο ξεσκονόπανο με χριστουγεννιάτικα σχέδια, και διάφορα άλλα υπέροχα και απρόσμενα μπιχλιμπίδια.
Όταν έχω πια ντυθεί, κοιτάζομαι στον ολόσωμο καθρέφτη στην πόρτα του δωματίου μας. Τα μάγουλά μου είναι ασυνήθιστα ξαναμμένα. Τα μαύρα μαλλιά μου, κομμένα αυστηρό καρέ, έχουν μπει λίγο-πολύ σε τάξη. Δεν θα έλεγα ότι είναι χτενισμένα στην εντέλεια, αλλά για τόσο νωρίς το πρωί, και μάλιστα Κυριακή, η κατάστασή τους είναι σε γενικές γραμμές αποδεκτή. Ενώ εξετάζω την αντανάκλασή μου, μια σκοτεινή σκιά διατρέχει το πρόσωπό μου. Τι μου βρίσκει ο Χουάν; αναρωτιέμαι. Αφού μπορούσε να διαλέξει οποιαδήποτε άλλη ήθελε, γιατί στην ευχή διάλεξε εμένα;
- Νά και το οπισθόφυλλο:
Στη Μόλι ανέκαθεν άρεσαν οι γιορτές. Όταν ήταν μικρή, η γιαγιά της έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να περάσουν υπέροχα τα Χριστούγεννα. Τα πρώτα χρόνια χωρίς τη γιαγιά της ήταν πολύ δύσκολα για τη Μόλι, όμως ο αγαπημένος της Χουάν Μανουέλ είναι αποφασισμένος να κάνει τα φετινά Χριστούγεννα τα καλύτερα ως τώρα. Στην ανταλλαγή δώρων για τον «κρυφό Αϊ-Βασίλη» η Μόλι αρχίζει να αμφισβητεί τα πάντα. Μπορεί άραγε να εμπιστευτεί αυτούς που νόμιζε, ή ήρθε η ώρα να επιλύσει το πιο σημαντικό –και πιο προσωπικό– μυστήριο που έχει αντιμετωπίσει; Η Μόλι έχει ένα κακό προαίσθημα και αρχίζει να αναρωτιέται: μήπως για άλλη μία φορά πέρασε τον βάτραχο για πρίγκιπα; Μια συγκινητική, μαγική ιστορία που μας θυμίζει ότι το μεγαλύτερο μυστήριο είναι η αγάπη.
- Και ένα μικρό βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Nita Prose (Νίτα Πρόουζ) είναι η συγγραφέας του μυθιστορήματος «Η καμαριέρα», που έχει πουλήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Αγαπημένο μπεστ σέλερ των New York Times, επιλέχθηκε για το Good Morning America Book Club και τιμήθηκε με τα βραβεία Ned Kelly Award for International Crime Fiction, Fingerprint Award for Debut Novel of the Year, Anthony Award for Best First Novel, ενώ ήταν υποψήφιο για το Edgar Award for Best Novel. Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί επίσης ο «Μυστηριώδης επισκέπτης», ενώ ετοιμάζεται και το «Μυστικό της καμαριέρας».
Βρείτε το στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας, ή όπου αλλού σάς αρέσει να προμηθεύεστε τα βιβλία σας.
* * *
Το Ημερολόγιο κυκλοφορεί τρεις φορές την εβδομάδα: κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Τις Κυριακές, η στήλη μεταμορφώνεται στο Βιβλίο της Εβδομάδας. Στείλτε μας μέιλ αν θέλετε να μας πείτε ή να μας ρωτήσετε κάτι — οτιδήποτε. Σας ευχαριστούμε πολύ.