- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Η ελληνική ιδιαιτεροτητα ΙΙ - Η πολις και οι νομοι. Σεμινάρια 1983-1984» του Κορνήλιου Καστοριάδη, μτφ.-επιμ. Ζωή Καστοριάδη, εκδ. Κριτική, σελ. 452
Συγγραφέας ρηξικέλευθων έργων («Το επαναστατικό πρόβλημα σήμερα», «Η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας», «Από την οικολογία στην αυτονομία», «Η “ορθολογικότητα” του καπιταλισμού», «Τα σταυροδρόμια του λαβύρινθου» κ.λπ.), συνιδρυτής και εμπνευστής της ομάδας και του περιοδικού «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» (1949-1965) και διευθυντής της Ecoles des Hautes Etudes en Sciences Sociales από το 1979, ο Κορνήλιος Καστοριάδης συγκαταλέγεται στους κορυφαίους στοχαστές του προηγούμενου αιώνα.
Η παρούσα έκδοση της σειράς «Επιστημονική βιβλιοθήκη» συμπληρώνει την αντίστοιχη περσινή με θέμα την «Ελληνική ιδιατερότητα» και συγκεντρώνει κείμενα προερχόμενα από τη διδασκαλία του Καστοριάδη στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών το 1983-84, μαζί με ένα ανέκδοτο κείμενο του 1979. Όπως και στον πρώτο τόμο της σειράς, ο Καστοριάδης επιχειρεί και εδώ να αναλύσει τα δομικά στοιχεία που συνέθεσαν τον πυρήνα της ελληνικής σκέψης και φιλοσοφίας. Εκεί όμως που ο πρώτος τόμος ήταν κυρίως αφιερωμένος στο έργο του Ομήρου και του Ησιόδου, καθώς και των προσωκρατικών (Αναξίμανδρος, Ηράκλειτος), ο δεύτερος επικεντρώνει στη γέννηση και στα χαρακτηριστικά της αθηναϊκής δημοκρατίας, αντλώντας από το έργο του Θουκυδίδη (ειδικά από τον «Επιτάφιο»). Στο μικροσκόπιο του στοχαστή μπαίνουν ακόμη κείμενα των Σοφοκλή, Ηροδότου, Πλάτωνα, Αριστοτέλη και Ρουσό, καθώς και η προσωπικότητα του Σωκράτη.
Αυτό που απασχολεί κυρίως τον Καστοριάδη είναι η θέσμιση της αρχαίας κοινωνίας των Αθηνών και το πώς διά του πολιτικού λόγου και της πράξης της αμφισβητήθηκε για πρώτη φορά ο «πατροπαράδοτος νόμος» και εμφανίστηκε η έννοια της «κοινωνικής αυτονομίας». Ας σημειωθεί ότι η επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης φέρει την υπογραφή της συζύγου του, Ζωής Καστοριάδη. Από τις εκδόσεις Κριτική κυκλοφορεί ο κι ο Α’ τόμος της «Ελληνικής ιδιαιτερότητας - Από τον Όμηρο στον Ηράκλειτο», που έχει κερδίσει την αναγνώριση κριτικών και αναγνωστών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αυτοβιογραφία της καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων της ζωής της με τον ίδιο ωμό, ευθύ, χιουμοριστικό και συχνά σοκαριστικό τρόπο.
«Playlist»: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Η άφθαρτη ιεροτελεστία του χειρόγραφου
Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα
Ντιπ τίποτα δεν μου έμαθαν οι έρωτες, εμένα προσωπικά – αλλά στη Δήμητρα Ζάφειρα έμαθαν διάφορα πράγματα, τα οποία μοιράζεται μαζί μας με το χρήσιμο, τελικά, βιβλίο της.
Η Μάγκυ Κριθαρέλλη έγραψε ένα βιβλίο για τον καπνό, την ιστορία του, και την σύνδεσή του με την Ιστορία της Καβάλας
Burnout: Τι είναι, ποιους χτυπάει, και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό
Το βιβλίο «Μια βόλτα ρε γαμώτο, μια βόλτα να με κάψει ο Μάρτης – Ιστορίες από το παράθυρο» είναι μικρό αλλά με μεγάλη ψυχή
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Βιβλία για κάθε διάθεση: από επιστημονική φαντασία μέχρι βαθιά ανθρώπινες ιστορίες
Η woke ιστορία του Μεσαίωνα από δύο Αμερικανούς ιστορικούς
Τελετουργικές δολοφονίες με αναφορές στα παραμύθια του Άντερσεν συγκλονίζουν την Ευρώπη στο πρώτο μέρος της Τριλογίας των Δολοφόνων
Με το μυθιστόρημα «Η Βιβλιοθήκη των Ανήσυχων Κόσμων» συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και προσφέρει άφθονο υλικό για σκέψη
Ένα βιβλίο για τις ανθρώπινες σχέσεις και την εξουσία που μπήκε στα best seller από τον πρώτο κιόλας μήνα
Λίγα λόγια για ένα μυθιστόρημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο (μετάφραση Δέσποινα Κανελλοπούλου, 320 σελίδες, Εκδόσεις Δώμα)
Mοιράζεται σκέψεις της με αφορμή την έκδοση του «Goatsong»
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.