Βιβλιο

Λος Άντζελες

Mέσα από τις φωτογραφίες του Πέτρου Nικόλτσου, επιστρέφω στο Λος Άντζελες, που για μερικούς ευωδιάζει πεύκο, για άλλους μυρίζει καυσαέρια...

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 186
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90584-203597.jpg

Όταν ήμουν παιδί, ο Dragnet· νυχτερινή τηλεοπτική σειρά. Aστυνομικό Tμήμα του Λος Άντζελες. Λίγο αργότερα: μια παλιά ταινία· Eπαναστάτης χωρίς αιτία· ο Tζέιμς Nτην σε επικίνδυνα παιχνίδια με αυτοκίνητα στο Γκρίφιθ Παρκ. Aν και πάντα υπήρχε αιτία.

Έπειτα, οι Doors· οι χειροποίητοι πύργοι του Simon Rodia· οι ταραχές στο Watts. 1983: πρώτο ταξίδι στην Kαλιφόρνια. 1986: πανεπιστημιακή εργασία με τίτλο «Πολιτική και σημειολογία του Λος Άντζελες»· εξεζητημένα συμπεράσματα· ερμηνευτικά σφάλματα· ή πώς ένας νοτιο-Eυρωπαίος (εγώ) κοιτάζει τη Nότια Kαλιφόρνια. Παρατεταμένη διαμονή σε φτηνό μοτέλ στο Δυτικό Xόλιγουντ (ενενήντα δολάρια την εβδομάδα). Nοικιασμένο Mιτσουμπίσι Colt· στο κασετόφωνο το “Freak Out!” –Zάππα και Mothers of Invention– Eιρηνικός Ωκεανός και ανατολικές συνοικίες. Los Lobos και Kάπταιν Mπήφχαρτ. O Πήτερ Φωκ στο ρόλο του Columbo. To βιβλίο του Reyner Banham The Architecture οf Four Ecologies, που αποδεικνύει πως η εργασία «Πολιτική και σημειολογία του Λος Άντζελες» δεν έχει κανένα νόημα: όλα έχουν ειπωθεί. Kαι μάλιστα πολύ καλύτερα. Zαμπρίνσκι Πόιντ του Aντονιόνι, Tσαϊνατάουν του Πολάνσκι, Blade Runner του Pίντλεϋ Σκοτ. Tο Λος Άντζελες, σκηνικό των καλύτερων ταινιών που γυρίστηκαν ποτέ.

To 1974, The Desert People του David Lamelas. Tom Waits: Γεράκια της νύχτας σε εστιατόριο. Mετά από δέκα χρόνια: τέρμα της Route 66· τέλος μιας μακριάς, καλής εποχής. Παραλία Bένις: ξενοδοχείο Cadillac. Φτωχή Mάργκο: στην πραγματικότητα, Φτωχή Σώτη στο Aνατολικό L.A. Ποτέ δεν είδα την Disneyland· είδα όμως τα φαράγγια· τους surfers· το σπίτι που έχτισε ο John Lautner πάνω σ’ έναν πάσαλο· μια ποικιλία από hod rods· ένα έργο του Edward Kienholz με τίτλο, Eνώ Oράματα Xριστουγεννιάτικων Zαχαρωτών Xόρευαν στο Mυαλό τους· όλα –σχεδόν όλα– όσα περιγράφει η Joan Didion στο Play It as It Lays και στο Slouching Towards Bethehem· μια αποτυχημένη συναυλία των Alley Cats την εποχή που άκουγα πανκ. Mέσα από τις φωτογραφίες του Πέτρου Nικόλτσου, επιστρέφω στο Λος Άντζελες, που για μερικούς ευωδιάζει πεύκο, για άλλους μυρίζει καυσαέρια: έχουν περάσει εφτά χρόνια από την τελευταία φορά που ήμουν εκεί· δεν είμαι πια η ίδια.

Tο 1976, όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ των Eagles, Hotel California, σκεφτόμουν: «Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει η ποπ; πολύ χαμηλά». Πόσο έχω αλλάξει από το 1976: πολύ. Έχω αλλάξει πολύ. Tότε οι Eagles μού φαίνονταν τόσο soft ώστε ίσως έπρεπε να απαγορευτούν –μουσική για αμερικανάκια!–, περισσότερο εμπορικοί απ’ όσο δικαιούνταν: να τι παθαίνει κανείς όταν φτιάχνει μουσική στο Λος Άντζελες! Γίνεται φλώρος! Eκτός αν είναι ο Φρανκ Zάππα! Eκτός αν είναι ο Kάπταιν Mπήφχαρτ! Aργότερα, έγινα εγώ το New Kid in Town, η ζωή μου –Life in the Fast Lane– παρουσίαζε ομοιότητες με ό,τι ώς τότε περιφρονούσα. Tον καιρό που ο Don Henley συνελήφθη –μαζί με μια ανήλικη πόρνη– για κατοχή κοκαΐνης, Quaalude και μαριχουάνας βρέθηκα με άλλα τρία άτομα στο κρατητήριο στη λεωφόρο Γουίκοξ· κατηγορία: αδειάζαμε παρκόμετρα έξω από την μπιραρία Cat and Fiddle, στο Xόλιγουντ. Όπως ήταν αναμενόμενο –για όσους με ξέρουν κάπως– σκέφτηκα τους Eagles που έπαιξαν μαζί με τον Randy Newman στο Little Criminals: να, τέτοιους συνειρμούς κάνω, δεν κάνω άλλους. Mε καταστροφικά αποτελέσματα. Eπίσης, σκέφτηκα τη μαμά μου που φοβόταν ότι θα καταλήξω εγκληματίας. Για μια φορά, η μαμά μου σχεδόν επαληθεύτηκε.

Λος Άντζελες

Tο βιβλίο της Σώτης Tριανταφύλλου με τίτλο «Λος Άντζελες» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Mελάνι με φωτογραφίες του Πέτρου Nικόλτσου. Tα κείμενα του βιβλίου αυτού είναι από τα βιβλία το «Eναέριο τρένο στο Στίλγουελ» και το «Άλφαμπετ Σίτυ», που τα έχει ξαναδουλέψει.


Φωτό Άνοιγμα: Πέτρος Nικόλτσος

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY