- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η βιβλιοθήκη του Στάλιν: Μια συναρπαστική εικόνα της εποχής του Στάλιν
Μέσα από το βιβλίο του Τζέφρι Ρόμπερτς ξετυλίγεται ολόκληρη η εποχή και ο βίος του Στάλιν, από την εποχή που η μάνα του τον προόριζε για κληρικό έως τον αιφνίδιο θάνατό του στην απομόνωση του γραφείου του
Αναγνώστης με αιτία: «Η βιβλιοθήκη του Στάλιν» του Τζέφρι Ρόμπερτς. Παρουσίαση του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg
Όταν πριν λίγα χρόνια έφτασα αεροπορικώς στην Τιφλίδα της Γεωργίας, το έκανα όχι σαν άλλος Ιάσων που αναζητούσε το χρυσόμαλλο δέρας, αλλά ως ανήσυχος ταξιδιώτης που έψαχνε διαρκώς νέους προορισμούς για να σβήσει την ακόρεστη δίψα του για καινούργια μέρη. Κι αφού περπάτησα πλάι στο ποτάμι της πρωτεύουσας και δοκίμασα τα ντόπια φαγητά στην παλιά πόλη, αφού ήπια αμέτρητα ροφήματα στα γραφικά καφέ και ατένισα την περιοχή από τον λόφο που δεσπόζει, πήρα το τρένο για το Βατούμι, την αρχαία Κολχίδα, όπου το όνομα των Ελλήνων ξυπνάει μνήμες αλλοτινές – υπάρχει μάλιστα και άγαλμα της Μήδειας, της νεαράς εκείνης μάγισσας που ακολούθησε τον Ιάσονα στην επιστροφή του στον Παγασητικό. Τώρα που το σκέφτομαι, κολύμπησα και στα νερά της Μαύρης Θάλασσας, που δεν είναι ακριβώς μαύρη, μήτε γαλάζια όμως.
Κάποια στιγμή, αφού πρώτα τίμησα το γεωργιανό κρασί που έπινε ο Στάλιν, κατευθύνθηκα στο χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε – το διαβόητο Γκόρι. Τώρα πια το Γκόρι είναι μια κωμόπολη που φιλοξενεί το μουσείο του ηγέτη εκείνου που ανέλαβε κάποτε τα ηνία της Σοβιετικής Ένωσης, μετά τον θάνατο του Λένιν. Το μουσείο διαθέτει κάμποσα παραφερνάλια του πατερούλη Στάλιν, τη νεκρική του μάσκα και το θωρακισμένο βαγόνι που τον μετέφερε στα ταξίδια του.
Τα θυμήθηκα όλα αυτά διαβάζοντας το πόνημα «Η βιβλιοθήκη του Στάλιν» του Ιρλανδού Τζέφρι Ρόμπερτς. Εμείς, οι λάτρεις του βιβλίου, όποτε μπαίνουμε σε ξένο σπίτι, κάτι μας τραβάει σαν μαγνήτης στη βιβλιοθήκη του οικοδεσπότη. Ποιος λοιπόν δεν θα ήθελε, ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων, να ρίξει μια ματιά στη βιβλιοθήκη ενός ανθρώπου που κηδεμόνευσε τη Σοβιετική Ένωση με ατσαλένια πυγμή, όπως λέει και το παρατσούκλι του;
Ο μελετητής-συγγραφέας πραγματοποιεί την έρευνά του ανάμεσα στο προσωπικό αρχείο του Στάλιν, μέσα στα χιλιάδες σημειωμένα με ιδιόχειρες εγγραφές βιβλία του, αλλά και στις εντολές που δίνει σε διάφορα όργανα του κόμματος σχετικά βιβλία που πρόκειται να εκδοθούν από τα κρατικά τυπογραφεία.
Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου –σε πολύ καλή μετάφραση του Βαγγέλη Τσίρμπα– ξετυλίγεται ουσιαστικά ολόκληρη η εποχή και ο βίος του Στάλιν, από την εποχή που η μάνα του τον προόριζε για κληρικό έως τον αιφνίδιο θάνατό του στην απομόνωση του γραφείου του. Ο Ιρλανδός συγγραφέας βρίσκει ως αφορμή τη βιβλιοθήκη του Στάλιν για να μας δώσει μια συναρπαστική εικόνα εκείνων των χρόνων, από τη διελκυστίνδα με τον Τρότσκι για τη διαδοχή του Λένιν, έως τα χρόνια της Τρομοκρατίας με τις στημένες δίκες και τους χιλιάδες νεκρούς και εκτοπισμένους. Αποτυπώνεται ανάγλυφα ο χαρακτήρας του, η εμμονή του να μην προβάλλεται ιδιαίτερα ο ίδιος, έως τις στρατηγικές του αποφάσεις τον καιρό που εισβάλλει η ναζιστική Γερμανία στη Ρωσία και φτάνει ως τα προάστια της Μόσχας.
Ο Στάλιν δεν αρέσκεται στη λογοτεχνία, προτιμά να διαβάζει βιογραφίες και ιστορικές μελέτες. Έχει μάλιστα λόγο για τον σκηνοθέτη Αϊζενστάιν και την ταινία του «Ιβάν ο Τρομερός». Είναι απολαυστικά τα σχετικά του σχόλια, ωστόσο δεν σκοπεύω να τα παραθέσω εδώ. Αξίζουν να διαβαστούν μαζί με το υπόλοιπο βιβλίο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αυτοβιογραφία της καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων της ζωής της με τον ίδιο ωμό, ευθύ, χιουμοριστικό και συχνά σοκαριστικό τρόπο.
«Playlist»: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Η άφθαρτη ιεροτελεστία του χειρόγραφου
Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα
Ντιπ τίποτα δεν μου έμαθαν οι έρωτες, εμένα προσωπικά – αλλά στη Δήμητρα Ζάφειρα έμαθαν διάφορα πράγματα, τα οποία μοιράζεται μαζί μας με το χρήσιμο, τελικά, βιβλίο της.
Η Μάγκυ Κριθαρέλλη έγραψε ένα βιβλίο για τον καπνό, την ιστορία του, και την σύνδεσή του με την Ιστορία της Καβάλας
Burnout: Τι είναι, ποιους χτυπάει, και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό
Το βιβλίο «Μια βόλτα ρε γαμώτο, μια βόλτα να με κάψει ο Μάρτης – Ιστορίες από το παράθυρο» είναι μικρό αλλά με μεγάλη ψυχή
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Βιβλία για κάθε διάθεση: από επιστημονική φαντασία μέχρι βαθιά ανθρώπινες ιστορίες
Η woke ιστορία του Μεσαίωνα από δύο Αμερικανούς ιστορικούς
Τελετουργικές δολοφονίες με αναφορές στα παραμύθια του Άντερσεν συγκλονίζουν την Ευρώπη στο πρώτο μέρος της Τριλογίας των Δολοφόνων
Με το μυθιστόρημα «Η Βιβλιοθήκη των Ανήσυχων Κόσμων» συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και προσφέρει άφθονο υλικό για σκέψη
Ένα βιβλίο για τις ανθρώπινες σχέσεις και την εξουσία που μπήκε στα best seller από τον πρώτο κιόλας μήνα
Λίγα λόγια για ένα μυθιστόρημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο (μετάφραση Δέσποινα Κανελλοπούλου, 320 σελίδες, Εκδόσεις Δώμα)
Mοιράζεται σκέψεις της με αφορμή την έκδοση του «Goatsong»
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.