- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Euro 2004: 20 χρόνια από τον θρίαμβο, 20 ιστορίες εθνικής τρέλας
Βιώματα, ιστορίες ποδοσφαιρικές και προσωπικές, ιστορίες αληθινές και φανταστικές, συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο
Euro 2004: 20 χρόνια από τον θρίαμβο, 20 ιστορίες εθνικής τρέλας - Ένα βιβλίο για το έπος της Πορτογαλίας και για να την πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις εκδόσεις Γραφή
Γράφει ο Λάμπρος Αναγνωστόπουλος
Η είδηση του θανάτου του διεθνούς ποδοσφαιριστή Τζορτζ Μπάλντοκ τις προηγούμενες μέρες έπεσε αναμφίβολα σαν κεραυνός εν αιθρία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μόλις μια μέρα μετά, με την ΟΥΕΦΑ να μην κάνει δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αναβολή του αγώνα με την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ, στο πλαίσιο του Nations League, η Εθνική θυμίζοντας μέρες... 2004 θριάμβευσε. Κέρδισε με 2-1 την Αγγλία μέσα στην έδρα της, με τους διεθνείς ποδοσφαιριστές να «τιμούν» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μνήμη του συμπαίκτη τους που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.
Και η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια νίκη τη χρειαζόμασταν για πολλούς λόγους. Πέρασαν πολλά χρόνια από την τελευταία πολύ μεγάλη επιτυχία της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Ο περσινός αποκλεισμός από την τελική φάση του Euro 2024 από τη Γεωργία ήταν μια οδυνηρή εμπειρία, ωστόσο μετά από χρόνια το ταλέντο των ποδοσφαιριστών της Εθνικής κάνει τους πάντες να αισιοδοξούν για το μέλλον.
Τι μεσολάβησε όμως τα τελευταία 20 χρόνια; Από το έπος δηλαδή της Πορτογαλίας έως τον περσινό αποκλεισμό από τη Γεωργία; Σίγουρα πολλά.
Από τους πανηγυρισμούς, την περηφάνια, και την ανεμελιά του 2004-05, δηλαδή του Euro, των Ολυμπιακών Αγώνων, του Ευρωμπάσκετ, ακόμη και της... Eurovision, περάσαμε στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων, της ανόδου της ακροδεξιάς και της μόνιμης απαισιοδοξίας και ανασφάλειας. Και με το ποδόσφαιρο; Τι γίνεται με το ποδόσφαιρο; Εν έτη 2024, είδαμε τελικό Κυπέλλου κεκλεισμένων των θυρών, ενώ δυστυχώς, έχουμε θρηνήσει μέσα στα χρόνια και νεκρούς.
Tα γήπεδα που φτιάχτηκαν ή ανακαινίστηκαν μετά το Εuro 2004 και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουν ερημώσει και η φθορά τους είναι μεγάλη, ενώ η συνεχής εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου μακροπρόθεσμα στοιχίζει στο ίδιο το άθλημα, ως προϊόν. Αυτά κι άλλα πολλά σκιαγραφούν 20 άνθρωποι στο νέο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή με τίτλο «Euro 2004. 20 χρόνια από τον θρίαμβο - 20 ιστορίες εθνικής τρέλας». Δημοσιογράφοι του αθλητικού χώρου και όχι μόνο, συγγραφείς αλλά και απλοί φίλοι του λόγου, είκοσι διαφορετικοί άνθρωποι και επαγγελματίες καταθέτουν τις απόψεις τους και τις ιστορίες τους για εκείνον τον αθλητικό θρίαμβο, που μοιάζει και είναι μακρινός αλλά στο τέλος, όλους... μας ενώνει.
Βιώματα, ιστορίες ποδοσφαιρικές και προσωπικές, ιστορίες αληθινές και φανταστικές, ενώθηκαν μέσα από τις καταγραφές τους και δημιούργησαν το συγκεκριμένο βιβλίο.
Το βιβλίο αυτό είναι μια ευκαιρία να ξαναζήσουμε τον θρίαμβο του 2004, αλλά και να αναλογιστούμε την πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου, που δυστυχώς συνοδεύτηκε από σκηνικά βίας και παρακμής. Μια εθνική επιτυχία που δεν πρέπει να ξεχνιέται, αλλά και μια μετέπειτα ιστορία που μας προκαλεί να σκεφτούμε τις αλλαγές που απαιτούνται.
Γράφουν οι: Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, Γιώργος Ανυφαντάκης, Νίκος Ασπρούδης, Στέλλα Γαλάνη, Χάρης Γεωργούλας, Νίκος Γιαννόπουλος, Μενέλαος Κατσαμπέλας, Θεοδόσης Κατσάρας, Αλέξανδρος Λοθάνο, Άκυς Μητσούλης, Στέλλα Μπάσδρα, Ειρήνη Παπουτσή, Μαρία Παπουτσή, Αθανασία Παύλου, Αντώνης Τσακαλέας, Γιώργος Φακής, Άλκης Φιτσόπουλος, Στέργιος Χατζηκυριακίδης, Αντώνης Ψάλτης, Θωμάς Ψύρρας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο συγγραφέας αφηγείται ένα πραγματικό σκάνδαλο πώλησης αίματος στη σύγχρονη Κίνα
Μια συζήτηση με τη Μεξικανή συγγραφέα και ακτιβίστρια, λίγο πριν την επίσκεψή της στην Αθήνα
210 εκδότες, 200+ εκδηλώσεις και το βιβλίο ως «αρχιτέκτονας» ενός κόσμου που αλλάζει
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε τα επίσημα εγκαίνια της 54ης Έκθεσης βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως - Αναλυτικά οι εκδηλώσεις
Από τα σημερινά επίσημα εγκαίνια μέχρι συζητήσεις για τη φαντασία, τα manga, τις βιβλιοθήκες και την ευρωπαϊκή λογοτεχνία – το πρόγραμμα από 7 έως 13 Σεπτεμβρίου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Πατάκη
Η προσπάθεια για να γίνει το βιβλίο ξανά καθημερινή συνήθεια
Από τις 4 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, το μεγάλο ραντεβού του βιβλίου επιστρέφει στην Αθήνα, με 285 περίπτερα, παρουσιάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους
Με την έκδοση των δύο συλλογικών τόμων «Εκατό και είκοσι φωνές» και το προσεχές φεστιβάλ, το δίκτυο «Η Φωνή της» επιδιώκει να αποτελέσει ένα ανάχωμα στην έμφυλη βία
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
210 εκδοτικοί οίκοι αναμένουν το αναγνωστικό κοινό με πλούσιες εκδηλώσεις
Tο έργο του διερεύνησε τα τραύματα του 20ού αιώνα και χαιρετίστηκε για τον πειραματικό και τολμηρό χαρακτήρα του
Ένα λυρικό και την ίδια στιγμή ένα σκληρά ρεαλιστικό μυθιστόρημα για τη Θεσσαλονίκη που την κατάπιαν οι φλόγες
Ο Κωνσταντίνος Τσικλέας μιλάει στην ATHENS VOICE για τους ξεχασμένους ήρωες της μουσικής και τις ιδιαίτερες ιστορίες τους
Η συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων «Τους χαιρετισμούς μου στην Ιθάκη»
Ξαναδιαβάζοντας την Ιλιάδα, σε μετάφραση Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, από τις Εκδόσεις Κάκτος
Η ταινία φέρνει ξανά στο προσκήνιο την Αρχαία Ελλάδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.