Βιβλιο

Αναζητώντας στις σελίδες βιβλίων τη χαμένη διάθεση στην κουζίνα

Για εσένα που «ψάχνεσαι» γαστρονομικά

Χαρά Αλεξανδροπούλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκδόσεις Ψυχογιός: τρία βιβλία Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής 

Ξημέρωμα Δευτέρας. Εσύ είχες αφήσει τα παντζούρια ανοιχτά, αλλά η συννεφιά δε βοηθάει πολύ να ανοίξει το μάτι. Η ώρα πάει οκτώ, οκτώ και πέντε, οκτώ και δέκα. Οκτώ και μισή πρέπει να έχεις φύγει από το σπίτι. Το μισάνοικτο μάτι σου εντοπίζει κάπου στο κομοδίνο ένα ξυπνητήρι να χτυπάει στο αθόρυβο κι εκεί είναι που αρχίζει ο πανικός. Το σπίτι μετατρέπεται σε show του «Road Runner» κι εσύ σα γνήσιο «Beep Beep» φοράς στο ένα πόδι αθλητικό και στο άλλο το σκαρπίνι. Εκείνη είναι η στιγμή που εύχεσαι να είχες ετοιμάσει το φαγητό σου από την προηγούμενη ημέρα και τώρα να σε περιμένει έτοιμο στο μπολάκι του για να μην αναγκαστείς να φας ξανά απέξω. Τελευταία, η κούραση δεν βοηθάει και πολύ στην μαγειρική σου δημιουργικότητα. Ξέρεις όμως πως η σωστή φροντίδα του εαυτού ξεκινάει από μέσα προς τα έξω κι έτσι το βάζεις σκοπό του μήνα να προσέξεις λίγο παραπάνω την διατροφή σου και μπράβο σου για αυτό.

Γυρίζεις από τη δουλειά αποφασισμένος πως το σημερινό σουβλάκι ήταν το τελευταίο για αυτή την εβδομάδα. Έμπνευση, έμπνευση, έμπνευση. Αυτό είναι που σου λείπει και πλέον ο οργανισμός σου έχει αρχίσει να σου «χτυπάει κουδουνάκια» εξάντλησης, κακής διάθεσης και χαμηλής ενέργειας. Το έχεις «πάρει» το μήνυμα. Ο γρήγορος αλγόριθμος του Tik Tok, όμως, δεν είναι και πολύ βοηθητικός. Εικόνες και συνταγές έρχονται και φεύγουν αστραπιαία κάνοντάς σε να ξεχνάς τι είδες δέκα δευτερόλεπτα πριν. Τότε είναι που καταλαβαίνεις την αξία του ραφιού με τα βιβλία μαγειρικής στην κουζίνα. Δώρα της μαμάς που πίστευες πως δε θα αξιοποιούσες στο έπακρο αλλά η μαμά ξέρει. Δε φτιάχτηκε τυχαία αυτή η ειδική βιβλιοθήκη. Ξέρεις άλλο είδος βιβλίων που να έχει τη δική του ξεχωριστή θέση μέσα στο σπίτι; Λογοτεχνικά, ιστορικά, νουβέλες, ποιητικές συλλογές, όλων η θέση βρίσκεται στην κεντρική βιβλιοθήκη σου. Τα βιβλία μαγειρικής, όμως, αποτελούν μια ειδική διάκριση και προκαλούν ένα μικρό αίσθημα «ζήλειας» στα υπόλοιπα, όσο κι αν αυτά δε το παραδέχονται.

«Μα-γυρεύοντας τις εποχές», Γιώργος Τσούλης

Το πρώτο βιβλίο που πιάνεις είναι το «Μα-γυρεύοντας τις εποχές»  του Γιώργου Τσούλη, από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα βιβλίο για «ταξιδιάρες ψυχές» που αναζητούν νέα γαστρονομικά μονοπάτια με βάση την ελληνική κουζίνα. Τριάντα οκτώ συνταγές από δεκαπέντε μέρη της χώρας βασισμένες στην πρώτη ύλη της κάθε εποχής. Συνδυασμοί σύγχρονης γεύσης και παράδοσης σε 240 σελίδες γεμάτες με αρώματα νησιών, βουνών και πεδιάδων. Πιάτα για επίσημες και ανεπίσημες περιστάσεις που δεν λείπουν από κανένα μεσογειακό τραπέζι σε παρακινούν να ανακαλύψεις την ελληνική γαστρονομία από την οπτική του Chef Τσούλη.

«Τρώμε σε 5'», Mrs Soupe-Έμιλυ Βάγια

Η νέα προσθήκη στην οικογένεια Ψυχογιός, το «Τρώμε σε 5'» ήρθε για εσένα που έχεις πολύ όρεξη αλλά λίγο χρόνο. Ογδόντα νέες vegetarian και plant-based συνταγές κατάλληλες για όλους τους ανερχόμενους κουζινοκατακτητές που δεν προλαβαίνουν να αφιερώσουν ώρα για να αποδείξουν την αξία τους. Ένα βιβλίο γαστρονομικών μυστικών ιδανικό είτε είσαι vegan, είτε vegetarian είτε λάτρης του κρέατος. Εύκολες, γρήγορες και υγιεινές ιδέες ακόμη και για εσένα που η σχέση σου με την κουζίνα έφτανε μέχρι το ψημένο τοστ. Ένα βιβλίο ιδανικό να σε χορτάσει «έμπνευση».

«Σπιτική Ζαχαροπλαστική. Εύκολες συνταγές για γλυκό κάθε μέρα στο σπίτι», Miss Tasty-Μαρία Πατσιά

Ακόμη κι αν ανήκεις σε αυτούς του λιγοστούς -ελάχιστους, θα έλεγε κανείς- που δεν τους πιάνουν κάθε λίγο και λιγάκι λιγούρες, ξεφυλλίζοντας το βιβλίο «Σπιτική Ζαχαροπλαστική» της Μαρίας Πατσιά aka Miss Tasty, των Εκδόσεων Ψυχογιός, θα πιάσεις την πρώτη σπάτουλα που θα βρεις στο συρτάρι σου και θα ξεκινήσεις να δημιουργείς. Ο λόγος; Ο συνδυασμός που αγγίζει ακόμη και την πιο «σκληροπυρινική χορδή», «γλυκό και ανάμνηση». Το βιβλίο-αφιέρωμα στα γλυκά των παιδικών χρόνων φτιαγμένα με σπιτικά, αγνά υλικά, σύγχρονες προσεγγίσεις παραδοσιακών γεύσεων για όλες τις ώρες, για όλες τις εποχές, για όλα τα γούστα. Γιορτές, χαρές, επιβραβεύσεις, μυρωδιές στην κουζίνα της μαμάς ή της γιαγιάς, όποιες μνήμες κι αν κουβαλούν για εσένα αυτές οι φράσεις, το βιβλίο της Μαρίας Πατσιά τις επαναφέρει στο τραπέζι σου και ταιριάζουν ξανά με κάθε περίσταση. Τώρα το γλυκό «αποχαιρετά» τις ενοχές και κατακτά μια θέση δικαίως στη διατροφή μας. 

Το δώρο σου σε εσένα από εσένα

Ο υγιεινός τρόπος ζωής όμως, αποτελεί την πολυτέλεια που μπορείς να χαρίζεις στον εαυτό σου κάθε μέρα. «Φούλαρε» το σύστημά σου με βιταμίνες και υγιεινές απολαύσεις από την ίδια σου την κουζίνα. Και αν ψάχνεις για τη χαμένη σου έμπνευση, τα βιβλία μαγειρικής από τις εκδόσεις Ψυχογιός, θα σε βοηθήσουν να την βρεις ξανά. Τώρα, η όρεξη για μαγειρική σε κάθε γαστρονομικό σου break ακούγεται να λέει «Τρώμε κάτι και συνεχίζουμε;».