Βιβλιο

10 βιβλιοπωλεία - καφέ στην Αθήνα με χαλαρά vibes

Εκεί που διαβάζεις το βιβλίο σου, δουλεύεις remote κι απολαμβάνεις ροφήματα και ελαφριά σνακς

Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 910
38’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βιβλιοπωλεία - καφέ: Πού θα βρεις βιβλιοπωλεία που σερβίρουν καφέ στην Αθήνα

Το διάβασμα εκτός σπιτιού αποδίδει. Αυτός είναι και ο λόγος  που όλο και περισσότεροι επιλέγουν βιβλιοθήκες και αναγνωστήρια προκειμένου να μελετήσουν ή να δουλέψουν remote. Όταν όμως η ανάγνωση ενός βιβλίου συνοδεύεται και από έναν φρεσκοψημένο καφέ, ένα ζεστό ρόφημα που αχνίζει και ένα τραγανό κρουασάν, μετατρέπεται σε απόλαυση. Κάπως έτσι τα βιβλιοπωλεία γίνονται χώροι κοινωνικοποίησης και τα καφέ τόποι συνάντησης ανθρώπων που αγαπούν τα βιβλία. Παρακάτω συγκεντρώσαμε 10 βιβλιοκαφέ από τα βόρεια προάστια ως το κέντρο και τα νότια, για τους απανταχού booklovers και τους λάτρεις του καφέ.

10 βιβλιοπωλεία - καφέ στην Αθήνα 

Fahrenheit 451 Books and Coffee

Βρίσκεται στην καρδιά της Ηλιούπολης, σε έναν χώρο με βιβλιοθήκες περιμετρικά από τις οποίες μπορείς όχι μόνο να αγοράσεις, αλλά και να δανειστείς για να διαβάσεις επιτόπου κλασικά και σύγχρονα έργα. Ταυτόχρονα μπορεί να παίζει χαμηλά μουσική και να απολαμβάνεις όχι μόνο καφέ, αλλά και κάποιο χειροποίητο γλυκάκι όπως μηλόπιτα.

Λεωφ. Μαρίνου Αντύπα 102, Ηλιούπολη

Kaktos bookbar

Πρόκειται για τo καφέ βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Κάκτος στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι, με ψηλές, γεμάτες βιβλιοθήκες και μεγάλα παράθυρα για να ρίχνεις και μια κλεφτή ματιά έξω. Θα βρεις από καφέ μέχρι αρωματικό τσάι, συνοδευόμενα από διάφορα γλυκά και αλμυρά σνακς, μέχρι κοκτέιλς και κρασί.

Αιόλου 39 & Βορέου, Μοναστηράκι

Βιβλιοστάτης

Βρίσκεται στο Χαλάνδρι και φιλοξενεί μια βιβλιοθήκη 6.000 τόμων που περιλαμβάνει λογοτεχνικά, φιλοσοφικά, ιστορικά, ταξιδιωτικά βιβλία, δοκίμια, λεξικά, βιβλία τέχνης και άλλα, τα οποία μπορείς να τα τσεκάρεις και στον ηλεκτρονικό τους κατάλογο. Καθώς ταξιδεύεις στις σελίδες τους απολαμβάνεις κάθε είδους ρόφημα και σνακ, ενώ διαθέτει και μια πλούσια δισκοθήκη με βινύλια και CDs.

Χαϊμαντά 17, Χαλάνδρι

Eνάστρον

Εγκαινιάστηκε το 2009 στο ισόγειο ενός νεοκλασικού κτιρίου στη Σόλωνος. Το περιβάλλον στον χώρο του καφέ είναι γαλήνιο κι ατμοσφαιρικό – ό,τι πρέπει για να συγκεντρωθεί κανείς στη μελέτη του. Προσφέρεται επίσης για βιβλιοπαρουσιάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια και meetings.

Σόλωνος 101, Εξάρχεια

Zatopek

Άνοιξε πριν τρία χρόνια και έβαλε την Καλλιθέα στον χάρτη των βιβλιοκαφέ. Οι θαμώνες εδώ έρχονται να πιουν καφέ ή ποτό, να φάνε ένα ελαφρύ νόστιμο σνακ, να αγοράσουν ή απλώς να χαζέψουν τους τίτλους, να τσεκάρουν τα οπισθόφυλλα και να «περιηγηθούν» στα ράφια, αλλά και να κάνουν δουλειά στα λάπτοπ. Επίσης για τις συχνές βιβλιοπαρουσιάσεις, τη λέσχη ανάγνωσης, για κάποιο live και για τη φιλόξενη ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Παναγή Τσαλδάρη 209, Καλλιθέα

Little Tree Books & Coffee

Βρίσκεται μερικά μόλις βήματα μακριά από το Μουσείο Ακρόπολης, με τραπεζάκια στην αυλή που παραπέμπουν σε επαρχιακό καφενεδάκι στο οποίο μπορείς να απολαύσεις καφέ, smoothies και σπιτικά γλυκίσματα όπως τάρτες λεμονιού. Το εσωτερικό του είναι μίνιμαλ αλλά φιλικό σαν το σπίτι ενός συγγενικού προσώπου, με βάζα γεμάτα λουλούδια σε διάφορες γωνιές. Η συλλογή βιβλίων του είναι πλούσια σε νέες ή κλασικές εκδόσεις, best sellers αλλά και πιο ψαγμένους τίτλους.

Καβαλόττι 2, Ακρόπολη

Books & Beans

Εδώ δεν θα βρεις μόνο βιβλία για όλες τις ηλικίες (διαθέτει πλούσιο τμήμα παιδικών βιβλίων), αλλά και είδη χαρτοπωλείου, δώρα και παιχνίδια, από σχολικές τσάντες μέχρι πασχαλινές λαμπάδες. Στον γουστόζικο εσωτερικό του κήπο με τα πολύχρωμα γλαστράκια, μπορείς να απολαύσεις πέρα από καφέ, αφεψήματα και φρεσκοστημένους χυμούς, ενώ συχνά φιλοξενεί παιδικά πάρτι.

Φορμίωνος 2Α, Παγκράτι

Βοoktalks

Πέρα από ένα cozy μέρος για να διαβάζεις ή να δουλέψεις πίνοντας καφέ και τρώγοντας ολόφρεσκες πίτες και σαντουιτσάκια, το Booktalks στο Παλαιό Φάληρο φιλοξενεί workshops δημιουργικής γραφής για μικρούς και μεγάλους, λέσχες ανάγνωσης βιβλίων Ελλήνων ή ξένων συγγραφέων.

Αρτέμιδος 47, Π. Φάληρο

Σαίξπηρ Βιβλιοκαφέ

Στην πολύβουη γειτονιά της Νέας Σμύρνης, το βιβλιοκαφέ αυτό μοιάζει με γαλήνια όαση για όσους θέλουν να χαθούν στις σελίδες ενός βιβλίου πίνοντας μια ζεστή σοκολάτα, καφέ ή τσάι με τη συνοδεία σπιτικού κέικ, είτε στο εσωτερικό του είστε στο λιλιπούτειο μπαλκονάκι του. Φιλοξενεί επίσης παρουσιάσεις βιβλίων και αφηγήσεις παραμυθιών ακόμα και bazzars.

Μεγάλου Αλεξάνδρου 78, Νέα Σμύρνη

Koukoubook

To βιβλιοκαφέ αυτό μετρά μόλις μερικούς μήνες ζωής στη φιλόξενη γειτονιά της Καλλιθέας. Aπό τη μεγάλη γκάμα του μπορείς να αγοράσεις βιβλία ή να τα διαβάσεις μαζί με καφέ, κρασί ή μπίρα. Κάθε ΣΚ πραγματοποιεί παρουσιάσεις βιβλίων για να παρακολουθήσει κανείς, ενώ διαθέτει και μια μεγάλη αυλή, ιδανική για παιδιά και για κατοικίδια.

Αγνώστου Στρατιώτου 34, Kαλλιθέα