Βιβλιο

Τα μυθιστορήματα των γιορτών

Οι καλύτερες προτάσεις για δώρα

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ Winter Guide 2015
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΜΕΛΙΣΣΙΑ Αλέξης Σταμάτης, Καστανιώτης

image

Μια ιστορία για τη μνήμη και το πάθος με κεντρική ηρωίδα την Αγάπη, grande dame της ελληνικής λογοτεχνίας, που βρίσκεται κατάκοιτη στο κρεβάτι της σε αρχοντικό στα Μελίσσια. Στον ίδιο χώρο τα παιδιά της, ο άντρας της κόρης της, ένας μυστηριώδης βοηθός και μια παράξενη κοπέλα. Το κάθε πρόσωπο έχει προθέσεις διαφορετικές και το δωμάτιο της Αγάπης μετατρέπεται σε ένα θάλαμο που εκρήγνυται.


ΤΟ ΚΑΛΟ ΘΑ ’ΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, Χρήστος Οικονόμου, Πόλις

image

Στο πρώτο μέρος μιας τριλογίας διηγημάτων για τους εμφύλιους σ’ ένα νησί του Αιγαίου, άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκαν στο νησί, παλεύουν να σταθούν ξανά όρθιοι και βρίσκονται αντιμέτωποι με τους αφιλόξενους ντόπιους. Οι σχέσεις θα δοκιμαστούν, θα αναμετρηθούν με τα φαντάσματα του χθες, αλλά και με το φόβο και την αγωνία για το αύριο.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ, Μιχάλης Μοδινός, Εστία

image

Ιδιότυπα τρυφερό, με μαύρο χιούμορ και σαρκασμό, γεμάτο από εικόνες πολιτιστικής, οικολογικής και κοινωνικής παρακμής πλασμένες με την οικονομία και την καυστικότητα του συνθήματος, το νέο μυθιστόρημα του Μιχάλη Μοδινού είναι ταυτόχρονα χρονικό της κρίσης, δοκίμιο για την αποσάθρωση των εθνικών μύθων, οξυδερκές σχόλιο για το αίτημα της ευτυχίας και, εν τέλει, ένα πολιτικό αφήγημα.


Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ Νίκος Θέμελης, Μεταίχμιο

image

Ο Θέμελης μας ταξιδεύει για πρώτη φορά στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης του 1821 και μάλιστα στην εποχή της εμφύλιας διαμάχης. Το δεύτερο μέρος διαδραματίζεται το 2009, και πάλι δύσκολη για τη χώρα εποχή. Μια λυπημένη γεύση στο στερνό βιβλίο του αλλά και η πίστη ότι μπορούμε να αλλάξουμε «εμφυλιακές» νοοτροπίες και να φτιάξουμε μόνοι μας το μέλλον μας.


ΚΑΡΜΕΝ (1845) Προσπέρ Μεριμέ, Οδός Πανός

image

Η Κάρμεν, στην αρχή, ήταν το ερωτικό κείμενο του συγγραφέα Μεριμέ για μια άστατη τσιγγάνα που ερωτεύθηκε παράφορα. Μετά έγινε όπερα, μπαλέτο, σινεμά, μύθος για τα πάθη του έρωτος και τις καταστροφές που φέρνει αυτός ο φτερωτός θεός. Διαβάζεται με μια ανάσα αληθινής, ζωντανής ζωής.


ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ Σοφί Φοντανέλ, Στερέωμα

image

Στη ζωή όλων φτάνει μια στιγμή όπου οι ρόλοι αντιστρέφονται ανάμεσα σ’ εμάς και τους γονείς μας: η στιγμή όπου από παιδιά τους γινόμαστε κηδεμόνες τους. Η συγγραφέας και αρχισυντάκτρια του γαλλικού ELLΕ περιγράφει την εμπειρία της –εμπειρία με την οποία ο καθένας από μας μπορεί να ταυτιστεί– με χιούμορ και τρυφερότητα, σκιαγραφώντας συγχρόνως το παρελθόν μιας αστικής οικογένειας Αρμενίων στο Παρίσι της εποχής μας.


BEATLES Mauri Kunnas, Ψυχογιός

image

Η συναρπαστική ιστορία του διασημότερου συγκροτήματος, από τα παιδικά χρόνια στο Λίβερπουλ μέχρι την κορυφή. Όπως γράφει και το οπισθόφυλλο, λέγοντας την αλήθεια, η ιστορία των Beatles έχει ειπωθεί χίλιες φορές, ποτέ όμως με τόσο τρελό και αστείο τρόπο.


ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, Στέφανος Ξένος, Πάπυρος

image

Δεκατέσσερις αφηγήσεις στις οποίες σημαδιακές μορφές του μύθου, της ιστορίας και της λογοτεχνίας ζωντανεύουν και μας μεταφέρουν αποστάγματα βιωμάτων και σοφίας, ή αποκαλύπτουν τη σκοτεινή τους φύση. Ανάμεσά τους ο Μορφέας στο «Περί ύπνου», ο Γκάτσμπυ στο JG, ο Ντόριαν Γκρέι στο «Πορτρέτο», ο Αδόλφος Χίτλερ στον «Αγώνα», ο Σωκράτης στο «Κώνειο», ο Διογένης στο «Πιθάρι», ο Ιαβέρης στο «Ποτάμι». Ο αναγνώστης καλείται να αναγνωρίσει ποιος είναι αυτός που του απευθύνεται σε πρώτο πρόσωπο.


Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΑΪΝΣΤΑΪΝ, Λοράν Σεκσίκ, μτφ. Άννυ Σπυράκου, Αλεξάνδρεια

image

«Όλοι με περνάνε για τρελό. Είμαι απλώς ο γιος του Αϊνστάιν». Το δράμα να έχεις πάτερα μια μεγαλοφυΐα συνοψίζεται σε αυτή τη μικρή φράση. Το 1930 ο εικοσάχρονος Έντουαρντ οδηγείται σε άσυλο από τη μητέρα του και θα περάσει τη ζωή του ανάμεσα στους τρελούς, εγκαταλειμμένος απ’ όλους. Ο βραβευμένος γιατρός και συγγραφέας της βιογραφίας του Άλμπερτ Αϊνστάιν (2008), ξετυλίγει τα αλληλένδετα πεπρωμένα τριών ανθρώπων, με φόντο την τραγωδία του αιώνα και την εποποιία μιας μεγαλοφυΐας.


Ο ΑΠΡΙΛΗΣ ΣΤΑΘΗΚΕ ΑΛΗΤΗΣ, Γιάννης Φιλιππίδης, Άνεμος

image

Τριάντα ώρες στην καρδιά ενός Απρίλη στο ωραιότερο νησί του κόσμου, τη Σαντορίνη, κι ένας έρωτας που δεν κουράστηκε ποτέ να περιμένει, συνθέτουν το παζλ των τριάντα ωρών που θα χρειαστεί η ηρωίδα μέχρι να δει ολοκάθαρα μέσα της και γύρω της. Πότε έρχεται εκείνη η ώρα που αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρέπει ν’ αντιστρέψει το χρόνο για να κερδίσει όσα δεν έπαψε να διεκδικεί στ’ αλήθεια ποτέ; Ένα μυθιστόρημα αυτογνωσίας από τον υπεύθυνο των εκδόσεων της Άνεμος Εκδοτική.


ΜΑΚ ΤΙΓΚ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ Frank Norris, Gutenberg

image

Ο Νόρις, συγγραφέας με θεμελιώδη συμβολή στο αμερικανικό ρεαλιστικό μυθιστόρημα και με κλίση σε έναν εκλεκτικιστικό νατουραλισμό, μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά. Ο «ΜακΤίγκ» είναι ένα «διπλό βιβλίο»: ένα μέρος του (το μεγαλύτερο) αποτυπώνει με δυναμισμό και αδρότητα την τύχη της μεσαίας τάξης, ενώ η συνέχειά του καταλήγει ένα απροσδόκητο «γουέστερν», βασισμένο στον «Πυρετό του Χρυσού», που μόλις ξεθύμαινε στα χρόνια συγγραφής του (τέλη του 19ου αιώνα).


ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ Ή ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΗΓΚΙΩΝ Μαρία Σούμπερτ, Κριτική

image

Ένα νησί αποκλείεται από τον υπόλοιπο κόσμο πέντε μήνες το χρόνο. Μια βιβλιοθήκη κληροδοτείται από τον μεγάλο ευεργέτη του νησιού, ενώ οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν τον αποκλεισμό μαζί με τις επιπτώσεις του διαβάσματος. Θα μπορέσουν να επιβιώσουν το νησί και η βιβλιοθήκη; Η δραματοθεραπεύτρια και συγγραφέας γράφει με χιούμορ μια συμβολική ιστορία: το νησί δεν είναι παρά μικρογραφία μια κρίσης: οικονομικά προβλήματα, απαισιοδοξία, αδιέξοδο, διαφθορά, φασισμός και προβλήματα με τους μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.


ΕΦΤΑ ΨΥΧΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ, Ζαχαρίας Μαυροειδής, POLARIS

image

Μεγάλωσε σε μια μονοκατοικία γεμάτη γάτες, σπούδασε αρχιτεκτονική και θέατρο και κατέληξε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Γνωστός ως δημιουργός του «Ξεναγού», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, κάνει ένα stop από τη σκηνοθεσία και κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο, την ιστορία μιας γάτας που θα κλιθεί να επιβιώσει στον άγριο χειμώνα ενός κυκλαδίτικου νησιού. Ένα εφτάψυχο road movie, που διαβάζεται και σαν ταινία μεγάλου μήκους.


Η ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Roberto Bolano, Άγρα

image

Το βιβλίο που έκανε τον Μπολάνιο διάσημο σε όλο το ισπανόφωνο κοινό του κόσμου, έχοντας χαρακτηριστεί ως τρομακτικά αστείο αλλά και αφάνταστα ευρηματικό, παρουσιάζει διάφορους συγγραφείς που επιδίδονται παράλληλα σε μαζικές δολοφονίες, δύο αδελφούς που γράφουν και κατευθύνουν μια συμμορία χούλιγκαν και έναν ποιητή ο οποίος σχηματίζει τους στίχους του στον ουρανό, μέσα από τον καπνό που αφήνει η εξάτμιση του αεροπλάνου.


Ο ΚΟΜΠΟΣ Γιοβάννα, Άγκυρα

image

Όπως γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου η πολυδιαβασμένη συγγραφέας, αφορμή για το βιβλίο ήταν μια «νυχτερινή εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη που φιλοξενούσε καταξιωμένες γυναίκες –ηθοποιούς εν προκειμένω– με θέμα τις αναμνήσεις τους από τα παιδικά τους χρόνια». Τι ρόλο μπορεί να παίξει ένας κόμπος από σπάγγο, δεμένος στο ποδαράκι ενός νεογέννητου, για την ψυχή του, τη ζωή του όλη; Και πόσο εγκληματικός μπορεί να γίνει ο άνθρωπος όταν το πνεύμα του είναι τυφλά δέσμιο στο τι θα πει ο κόσμος;


ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΜΕΡΑ Ντένις Λεχέιν, Κέδρος

image

Ένα πολιτικοκοινωνικό αστυνομικό μυθιστόρημα, με φόντο τη Βοστόνη στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι ΗΠΑ βρίσκονταν στο σταυροδρόμι παρελθόντος και μέλλοντος. Πρωταγωνιστές ένας λευκός αστυφύλακας και ένας μαύρος δραπέτης αλλά περισσότερο τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα: η σύγκρουση των εργατών με το κεφάλαιο, ο αγώνας για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών, η ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος.


ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ Elif Shafac, Παπαδόπουλος

image

Ένα μυθιστόρημα που ξετυλίγεται στην Τουρκία και το Λονδίνο τη δεκαετία του ’70 και του σήμερα, και διερευνά τον πόνο και την απώλεια, την αφοσίωση και την προδοσία, τα βάσανα των μεταναστών, τη ρήξη της παράδοσης με το σύγχρονο κόσμο, καθώς και την αγάπη και την απογοήτευση που πολύ συχνά διαλύει τις οικογένειες.


ΝΕΚΡΗ ΓΡΑΜΜΗ, Κωνσταντίνος Κέλλης, Κλειδάριθμος

image

Μεταφυσικός τρόμος με αστυνομική πλοκή. Πρωταγωνιστής ο πρώην αστυνομικός που «σκότωσε» σε τροχαίο τη γυναίκα της ζωή του και παραμένει κλεισμένος σε ένα άδειο διαμέρισμα. Μέχρι που θα εμφανιστεί ένας αλλόκοτος ντετέκτιβ, ο οποίος γνωρίζει πράγματα για τη ζωή του αλλά κι ένα τηλέφωνο που χτυπάει τις νύχτες με φωνές νεκρών να ακούγονται από την άλλη άκρη της γραμμής…


ΤΟ ΜΙΣΟΣ, Βαγγέλης Γιαννίσης, Διόπτρα

image

Αστείρευτα γλαφυρός, με κάθε του σκηνή να θυμίζει σεκάνς ταινίας, από το στήσιμο του αφηγηματικού καμβά μέχρι τη σκηνική ακριβολογία, τoυς αδρογραμμένους χαρακτήρες και τους νευρώδεις διαλόγους, και με τις απροσδόκητες παγίδες στην πλοκή να διαδέχονται η μια την άλλη, ο συγγραφέας θα συνεπάρει τους αναγνώστες του Jo Nesbo και του Henning Mankell.


Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΣΗΜΑΝΤΟΤΗΤΑΣ, Μίλαν Κούντερα, Εστία

image

Να φωτίζεις τα σοβαρότερα προβλήματα και ταυτόχρονα να μη γράφεις ούτε μία σοβαρή φράση, να γοητεύεσαι από την πραγματικότητα του σημερινού κόσμου και παράλληλα να αποφεύγεις κάθε ρεαλισμό, αυτό είναι η «Γιορτή της ασημαντότητας» του Τσέχου συγγραφέα ο οποίος από το 1975 ζει στη Γαλλία. Μυθιστόρημα αλλά και μια θαυμαστή σύνοψη ολόκληρου του έργου του.


ΑΓΕΝΝΗΤΟΙ ΑΔΕΛΦΟ, Μιχάλης Μανωλιός, Κλειδάριθμος

image

Μια διάσημη συνθέτρια κρύβεται από τη δημοσιότητα λίγους ορόφους πάνω από το υπόγειο στο οποίο ένα κατακερματισμένο μυαλό ονειρεύεται την επιστροφή στην οικογένειά του. Μια επιστήμονας παριστάνει τον Θεό σ’ έναν κόσμο που η τεχνολογία μπορεί να μορφοποιήσει μέσα σου ανθρώπους αγέννητους από τη φύση. Κι άλλες τέτοιες φυσιογνωμίες. Σε ένα γρήγορο και με αυξανόμενη ένταση μυθιστόρημα.


ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ - ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ Victor Segalen, Άγρα

image

Το Δεκέμβριο του 1909 ο Βικτόρ Σεγκαλέν, που βρισκόταν στην Κίνα ήδη επί ένα εξάμηνο, θα μπαρκάρει με ένα πλοίο καταπλέοντας στον ποταμό Γιανγκ-τσε. Από το ταξίδι του αυτό θα προκύψει το κείμενο «Ένας μεγάλος ποταμός», που θα δημοσιευτεί το 1956 στο περιοδικό Lettres Nouvelles. Ο αναγνώστης θα σκεφτεί τις δοξαστικές αναφορές του Ανδρέα Εμπειρίκου σε μεγάλους ποταμούς σαν τον Ζαμβέζη, τον Αμαζόνιο, τον Γουαδαλκιβίρ – άλλωστε, το τεύχος του Lettres Nouvelles με το κείμενο του Σεγκαλέν βρέθηκε στη βιβλιοθήκη του Έλληνα ποιητή.


ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ Σελτσούκ Αλτούν, POLARIS

image

Ο θρύλος λέει ότι ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος δραπέτευσε με ένα γενοβέζικο καράβι, γλιτώνοντας το θάνατο και κερδίζοντας τον τίτλο του αθάνατου αυτοκράτορα. Πέντε αιώνες μετά την εξαφάνισή του, τρία μέλη μιας μυστικής σέκτας έρχονται σε επαφή με ένα νεαρό καθηγητή από τον Γαλατά, αποκαλύπτοντάς του ότι κατάγεται από το γένος του Παλαιολόγου και ότι είναι ο επόμενος αυτοκράτορας στη σειρά διαδοχής, υπό τον όρο να εκτελέσει τις τελευταίες επιθυμίες του προγόνου του.


ΡΩΞΑΝΗ Ντεντέ Ζοζεφίν, Λιβάνης

image

Έχοντας κατακτήσει τη Μικρά Ασία, τη Συρία και την Αίγυπτο, ο Αλέξανδρος ετοιμάζεται να επιτεθεί στο τελευταίο περσικό οχυρό, όταν σαγηνεύεται από την ομορφιά της κόρης του σατράπη της Βακτριανής. Στα δεκαεφτά της, η εκθαμβωτική Ρωξάνη θα γίνει βασίλισσα της απέραντης αυτοκρατορίας του. Η Ζοζεφίν Ντεντέ ζωντανεύει μέσα από τα μάτια μιας ερωτευμένης γυναίκας τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του Αλέξανδρου, μέχρι τη μέρα που, δώδεκα χρόνια μετά το θάνατό του, θα δολοφονηθεί μαζί με το γιο της.


ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ, Σώτη Τριανταφύλλου, Πατάκης

image

Η διαφορετικότητα, μέσα από μια ιστορία επαναπροσδιορισμού φύλου, στο επίκεντρο του τελευταίου βιβλίου της Σώτης Τριανταφύλλου, η οποία τοποθετεί την ιστορία της στην Αμερική. Πρωταγωνιστής ο Σαλ, ο οποίος με 15.000 δολάρια στην τσέπη αφήνει τη μητέρα του στο Μέιν και φεύγει για το Μεξικό, προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείριση αλλαγής φύλου. Στο δρόμο θα κάνει μερικές στάσεις για να μιλήσει για τελευταία φορά ως άντρας με κάποια αγαπημένα του πρόσωπα, ανάμεσά τους η αδερφή του και η πρώην σύζυγός του. Αλλά ας μην πούμε περισσότερα.


 Αστυνομικά

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ Stephen King, Bell

image

Το πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο του «Βασιλιά» του τρόμου, είναι ένα αγωνιώδες ταξίδι στο μυαλό ενός παράφρονα δολοφόνου. Σε μια χτυπημένη από την οικονομική κρίση πόλη της Αμερικής, ένας μοναχικός οδηγός θερίζει το πλήθος των ανέργων που σχηματίζουν ουρές περιμένοντας να ανοίξουν οι πύλες μιας Ημερίδας Εύρεσης Εργασίας με μια κλεμμένη Μερσέντες. Έχει ανακηρυχθεί ως το Καλύτερο Βιβλίο Θρίλερ και Μυστηρίου του 2014 στα Goodreads Choice Awards (τη μεγαλύτερη ετήσια παγκόσμια ψηφοφορία αναγνωστών).


Η ΖΗΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΑΙΡΙΑ Ιερώνυμος Λύκαρης, Καστανιώτης

image

«Το φθόνο μόνο ο θάνατος τον νικά»… Ο τίτλος τα λέει όλα: μούσα και ερωμένη λαϊκού συνθέτη, οργανώνει με συνεργάτη νταλικέρη, μπράβο και νταβατζή, τη δολοφονία της αντιζήλου της που κατάφερε τον ιδιοκτήτη του κέντρου που δουλεύουν να την παντρευτεί. Είναι το πρώτο βιβλίο pocket size μιας σειράς μαύρων κωμωδιών, όπου κινητήρια δύναμη και καταλύτης των ανθρώπινων πράξεων είναι ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Ο συγγραφέας, που πρωτοεμφανίστηκε στο δεύτερο τόμο των «Ελληνικών Εγκλημάτων» (2008), εξελίσσεται σε ένα από τα πιο δυνατά ονόματα της αστυνομικής λογοτεχνίας.


Η ΜΑΝΤΟΝΑ ΤΗΣ ΝΟΤΡ ΝΤΑΜ Alexis Ragougneau, Στερέωμα

image

Μια νέα γυναίκα, πολύ όμορφη, βρίσκεται νεκρή και πολύ γρήγορα συλλαμβάνεται ένας ύποπτος. Μπροστά σε ένα προαναγγελθέν δικαστικό λάθος, ένας αντικομφορμιστής ιερέας αρχίζει έρευνα, με τη βοήθεια μιας νέας αντιεισαγγελέως. Είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα, που εκδόθηκε με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.