Βιβλιο

Μάθιου Πέρι: Όσα μάθαμε για το «Φιλαράκι» μας μέσα από την αυτοβιογραφία του

Το βιβλίο του «Φιλαράκια, Εραστές και το Μεγάλο Φριχτό Πράγμα» μας κάνει να τον αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο

Μπεθ Τσαλίκη
Μπεθ Τσαλίκη
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάθιου Πέρι: Όσα μάθαμε για το «Φιλαράκι» μας μέσα από την αυτοβιογραφία του
©LAS VEGAS, NV - JUNE 11: Actor Matthew Perry rides the High Roller at The LINQ Promenade on June 11, 2015 in Las Vegas, Nevada. (Photo by Denise Truscello/WireImage)

Μάθιου Πέρι: Διαβάζοντας την αυτοβιογραφία του «Φιλαράκια, Εραστές και το Μεγάλο Φριχτό Πράγμα»

Ο Μάθιου Πέρι ήταν φίλος μας. Και είναι ακόμη φίλος μας, όχι μόνο μέσα από τα πολυαγαπημένα «Φιλαράκια» που τα βλέπουμε ξανά και ξανά, αλλά ακόμα κι όταν μας έρχεται στο μυαλό μια φράση του, μια ατάκα, η ίδια η παρουσία του και η ύπαρξή του. 

Διαβάζοντας την αυτοβιογραφία του, «Φιλαράκια, Εραστές και το Μεγάλο Φριχτό Πράγμα», μαθαίνεις πώς πραγματικά ένιωθε ο Μάθιου Πέρι απέναντι στους ανθρώπους και τις καταστάσεις, από την οικογένειά του, τους φίλους, τους συναδέλφους, τα «Φιλαράκια», έως τους έρωτες που έζησε, αλλά και για το «μεγάλο, φριχτό πράγμα» που τον καταδίωκε στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Μάθιου Πέρι: Η παιδική του ηλικία, ο πατέρας του και το χιούμορ

Ο Μάθιου Πέρι ήταν ένας από τους πιο αστείους ανθρώπους που γνωρίσαμε μέσα από τη μικρή οθόνη. Ήταν ένας άνθρωπος που, πέρα από το έμφυτο ταλέντο του στο χιούμορ, δούλεψε αρκετά πάνω στο να είναι αστείος ήδη από την παιδική του ηλικία γιατί, όπως λέει ο ίδιος, «έπρεπε να είμαι αστείος»

Οι γονείς του ήταν χωρισμένοι και εκείνος έμενε με τη μητέρα του στον Καναδά. Χωρίς τον πατέρα του στο σπίτι, ο Πέρι κατάλαβε πως είχε τον ρόλο του διασκεδαστή. «Δουλειά μου ήταν να ψυχαγωγώ, να καλοπιάνω, να ευχαριστώ, να κάνω τους άλλους να γελάνε, να κατευνάζω τα πνεύματα, να ικανοποιώ, να είμαι ο κλόουν της παρέας». Αυτόν τον «ρόλο» υιοθέτησε σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ζωής του. 

Μatthew Perry 2
Matthew Perry ©Photo by Denise Truscello/WireImage

Ο Μάθιου Πέρι και «Τα Φιλαράκια»

Ο Μάθιου Πέρι και τα υπόλοιπα μέλη των «Friends» μπήκαν στην καρδιά και τις ζωές μας από την πρώτη στιγμή γιατί κι εκείνοι, από την πρώτη στιγμή, αντιμετώπισαν με αλήθεια, δημιουργικότητα και φροντίδα αυτό το project που αρχικά ονομάστηκε «Φιλαράκια σαν κι εμάς». Όλοι γνώριζαν από την αρχή ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό. Όπως είχε πει εξ αρχής η Κόρτνεϊ Κοξ στους συμπρωταγωνιστές της «Δεν υπάρχουν σταρ εδώ. Αυτή η σειρά είναι δουλειά συνόλου. Υποτίθεται ότι είμαστε φιλαράκια». Από τότε η αγαπημένη μας παρέα ήταν αχώριστη.

Όπως γράφει ο Πέρι, «Εκείνο το πρώτο απόγευμα μας έδωσαν τα καμαρίνια μας, κάτι που τελικά δεν είχε σημασία γιατί δεν τα χρησιμοποιούσαμε ποτέ. Ήμασταν συνέχεια μαζί. Καθώς πηγαίναμε στα αυτοκίνητά μας και αποχαιρετιόμασταν εκείνο το πρώτο βράδυ, θυμάμαι να λέω μέσα μου: Είμαι ευτυχισμένος».

Ο Μάθιου Πέρι είναι ο Τσάντλερ Μπινγκ

Ο Πέρι έχει πει για τον ρόλο του Τσάντλερ: «Εγώ τον ήξερα τον Τσάντλερ. Μπορούσα να σφίξω το χέρι του Τσάντλερ. Ήμουν αυτός ο τύπος. (Και ήμουν, επίσης, φτυστός ο Τσάντλερ)». Παρ' όλα αυτά, ο ρόλος του Τσάντλερ παραλίγο να δοθεί στον πολύ καλό φίλο του Πέρι, Κρεγκ Μπίρκο, ο οποίος τελικά επέλεξε να πρωταγωνιστήσει στη σειρά «Best Friends».

Πέρα όμως από το ενδεχόμενο ο Μπίρκο να διαλέξει τα «Φιλαράκια», ο Μάθιου Πέρι ήταν δεσμευμένος με συμβόλαιο σε μια άλλη σειρά που ασχολείτο με υπεύθυνους αποσκευών και εξωγήινους ταξιδιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες το έτος 2194. Η σειρά λεγόταν «L.A.X. 2194» και (ευτυχώς για όλους) δεν βγήκε ποτέ. Έτσι, μετά από λίγες μέρες, ο αγαπημένος μας Μάθιου δέχτηκε το «χρυσό» τηλεφώνημα για το casting των «Friends». 

Ο Μάθιου Πέρι δεν ήθελε να γίνει ηθοποιός. Ήθελε να γίνει διάσημος. Πίστευε πως όλα θα λύνονταν με αυτό. Είχε προσευχηθεί όσο καμία άλλη φορά σε αυτό, πέφτοντας στα γόνατα, με τα μάτια του ερμητικά κλειστά, λέγοντας: «Θεέ μου, κάνε μου ό,τι θες. Το μόνο που σου ζητώ είναι να γίνω διάσημος». Τρεις εβδομάδες μετά, ο Πέρι άνηκε στην παρέα των Friends. «Ο Θεός είχε τηρήσει το μισό της συμφωνίας. Ως Παντοδύναμος που ήταν όμως είναι σίγουρο πως θα θυμόταν και το πρώτο μισό της προσευχής»«Είμαι σίγουρος πως έγινα διάσημος για να μη σπαταλήσω ολόκληρη τη ζωή μου προσπαθώντας να γίνω διάσημος. Πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις, πως η διασημότητα δεν αποτελεί πανάκεια. Αν και κάποιος που δεν είναι διάσημος, δεν θα το πιστέψει ποτέ πραγματικά αυτό».

Matthew Perry fame
Matthew Perry ©EPA/EMILIO FLORES

Η σχέση του Μάθιου Πέρι και της Τζούλια Ρόμπερτς

Ο Πέρι γνώρισε την αγάπη σε αρκετά πρόσωπα, ωστόσο, ένιωθε «λίγος» απέναντί τους με αποτέλεσμα να τα απομακρύνει (προτού το κάνουν αυτά, όπως ο ίδιος νόμιζε ότι θα γινόταν). Όπως εξομολογείται ο ίδιος μιλώντας για τη σχέση του με την Τζούλια Ρόμπερτς«Το να έχω σχέση με την Τζούλια Ρόμπερτς ήταν κάτι που δεν μπορούσα να αντέξω. Ήμουν μονίμως βέβαιος πως θα με χώριζε - γιατί να μην το κάνει άλλωστε; Ήμουν "λίγος", δεν υπήρχε περίπτωση να μην είμαι "λίγος", ήμουν απελπισμένος, τσακισμένος, οτιδήποτε άλλο εκτός από αξιαγάπητος... Είχε ρίξει το επίπεδό της με έναν τύπο της τηλεόρασης και τώρα έβλεπε τον τύπο της τηλεόρασης να τη χωρίζει. Δεν μπορώ να σας περιγράψω την έκπληξη στο πρόσωπό της». Ο ίδιος φόβος, ο φόβος της εγκατάλειψης, επέφερε την ίδια τακτική σε όλες σχεδόν τις σχέσεις του. 

Πώς ξεκίνησε όμως η σχέση του Μάθιου Πέρι και της Τζούλια Ρόμπερτς; Οι δύο ηθοποιοί ξεκίνησαν να επικοινωνούν με την προτροπή της παραγωγού και σεναριογράφου του «Friends» Μάρτα Κάουφμαν. Είχε γίνει πρόταση στην Ρόμπερτς να παίξει στο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν μετά το Σούπερ Μπόουλ κι εκείνη είχε απαντήσει πως θα το έκανε μόνο αν εντασσόταν στην ιστορία του Τσάντλερ. Τότε η Μάρτα Κάουφμαν είπε στον Μάθιου Πέρι να της στείλει λουλούδια. Εκείνος της έστειλε τρεις ντουζίνες κόκκινα τριαντάφυλλα και μία κάρτα που έγραφε: «Το μόνο που με ενθουσιάζει περισσότερο από την προοπτική της συνεργασίας μας στη σειρά είναι ότι έχω επιτέλους μια δικαιολογία για να σου στείλω λουλούδια». Έτσι ξεκίνησαν να ανταλλάσουν μηνύματα μέσω φαξ. 

Κάπου στον κόσμο υπάρχει ένας πάκος από μηνύματα φαξ ύψους σχεδόν ενός μέτρου - μια ερωτική ιστορία ένα μέτρο ύψος, γεμάτη ποιήματα, ονειροπολήσεις και δύο τεράστια αστέρια που ερωτεύονταν μεταξύ τους κι εικοινωνούσαν με έναν υπέροχο, ρομαντικό τρόπο.

«Το κομμάτι για το διπλό επεισόδιο με την Τζούλια γυρίστηκε λίγες μέρες μετά την Πρωτοχρονιά, 6 με 8 Ιανουαρίου... Το φιλί μας στον καναπέ ήταν τόσο αληθινό που οι τηλεθεατές πίστεψαν πως ήταν αληθινό. Και ήταν. Κι εκείνη ήταν υπέροχη στον ρόλο της και η χημεία μας σάρωνε τις τηλεοράσεις σε όλη την Αμερική».

Chandler and Susie Moss Part 1

Ο Μάθιου Πέρι και το «Μεγάλο Φριχτό Πράγμα»

«Το αλκοόλ έπαιρνε μακριά τον πόνο και τη μοναξιά μου. Γιατί εγώ ήμουν μόνος ακόμη και ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους... Ήταν πάντα εκεί για εμένα. Σαν φίλος... Με βοήθησε να μη χάσω τα λογικά μου». Όμως, ο ίδιος παραδέχεται πως «Στα άγρια μεσάνυχτα δεν είναι νορμάλ το να παραμένεις άγρυπνος και να εύχεσαι για ένα ποτό στα χέρια σου... Ήταν τρομακτικό». Έπειτα, «γνώρισε» τα οπιούχα, όπως η μεθαδόνη, η κεταμίνη, η κωδεΐνη, το Vicodin, το OxyContin και πολλά άλλα ακόμη. Το μόνο που τον φόβιζε ήταν η λέξη ηρωίνη. Ένας φόβος, που οπως λέει ο ίδιος, του έσωσε τη ζωή. Ένιωθε ότι θα του άρεσε τόσο πολύ το ναρκωτικό αυτό, που δεν θα το έκοβε ποτέ και θα τον σκότωνε.

Μάθιου Πέρι, «Φιλαράκια, Εραστές και το Μεγάλο Φριχτό Πράγμα»

Το «Μεγάλο, Φριχτό Πράγμα» είναι η εξάρτηση: «Μπορείς να ακολουθήσεις την πορεία του εθισμού μου μετρώντας το βάρος μου από σεζόν σε σεζόν - όταν παχαίνω είναι το αλκοόλ, όταν είμαι αδύνατος είναι τα χάπια. Όταν με βλέπετε με μουσάκι είναι πολλά χάπια».

Ο Πέρι προσπαθούσε με κάθε τρόπο να το κρατήσει κρυφό. Ωστόσο, από ένα σημείο και μετά ήταν αδύνατο. Όλοι τον είχαν καταλάβει, όλοι το ήξεραν. «Ο Μάθιου Πέρι σε κέντρο απεξάρτησης», έγραφαν τα εξώφυλλα όλων των περιοδικών.

Δεν μου επετράπη να δουλέψω τα προβλήματά μου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι πάντες γνώριζαν... Είχα τρομοκρατηθεί.

Μια μέρα ήρθε στο καμαρίνι του η Άνιστον (η Τζεν, όπως την αναφέρει στο βιβλίο του) και του είπε: «Ξέρω ότι πίνεις». (Στις αρχές της σειράς, ο Πέρι ένιωθε έλξη για την Άνιστον, ωστόσο εκείνη ήταν ζευγάρι με τον Μπραντ Πιτ. Ο Πέρι την είχε ξεπεράσει αλλά, όπως λέει ο ίδιος, «...το να βρεθώ αντιμέτωπος με την Τζένιφερ Άνιστον ήταν εξοντωτικό για εμένα. Ένιωθα μπερδεμένος»). Εκείνος της απάντησε: «Πώς το ξέρεις; Προσπαθούσα να το κρύψω...»«Μπορούμε να το μυρίσουμε», απάντησε η Τζεν, «με έναν αλλόκοτο αλλά αγαπησιάρικο τρόπο», με το πρώτο πληθυντικό να χτυπάει τον Πέρι σαν «σφυρί». «Ξέρω ότι πίνω πολύ. Αυτό που δεν ξέρω είναι πώς να το αντιμετωπίσω». Και τότε τα «Φιλαράκια» ήταν εκεί για να τον στηρίξουν.

Matthew Perry drugs
Matthew Perry ©EPA PHOTO/EPA/Rhona WISE

Ο Πέρι κατάφερε να νικήσει αυτό το «Μεγάλο Φριχτό Πράγμα» παραδεχόμενος την ήττα του («...στο τέλος η παραδοχή της ήττας ήταν νίκη») και έχοντας στο πλευρό του ανθρώπους που τον νοιάζονταν και τον αγαπούσαν. «Η εξάρτηση, το μεγάλο φριχτό πράγμα, είναι πάρα πολύ δυνατή για να μπορέσει να τη νικήσει οποιοσδήποτε μόνος του. Αλλά μαζί, μέρα με τη μέρα, μπορούμε να βγούμε από πάνω».

«Το ένα πράγμα που έκανα σωστά ήταν ότι ποτέ δεν τα παράτησα, ποτέ δεν σήκωσα τα χέρια και να πω: Φτάνει πια, δεν μπορώ άλλο, με νίκησες». 

Αυτό που κατάλαβε ο Μάθιου Πέρι

Ο Μάθιου Πέρι ένιωσε ευγνωμοσύνη: «Καθώς στέκομαι εδώ... και βλέπω τα μακρυνά κύματα στον ωκεανό, συνειδητοποιώ ότι νιώθω ένα κύμα και μέσα μου. Ευγνωμοσύνη».

Μέσα από τα «περάσματα» της ζωής του, ο Μάθιου Πέρι κατάλαβε πως «Η ζωή συνεχίζει την πορεία της. Κάθε μέρα είναι μια ευκαιρία, τώρα, μια δυνατότητα, για θαύματα και για ελπίδες, για δουλειά και για πρόοδο... και αυτό είναι το νόημα: η αγάπη πάντοτε νικάει. Η αγάπη και το θάρρος, φίλε μου».

Κάποια μέρα, μπορεί κι εσείς να κληθείτε να κάνετε κάτι σημαντικό, γι’ αυτό να είστε έτοιμοι. Κι όταν συμβεί ό,τι συμβεί, σκεφτείτε απλώς "Τι θα έκανε ο Μπάτμαν;" Και κάντε το.

Ο Μάθιου Πέρι πέθανε στο σπίτι του στο Λος Άντζελες στις 28 Οκτωβρίου 2023. Ο θάνατός του οφείλεται σε λήψη κεταμίνης σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιατροδικαστή. Ήταν 54 ετών.

Με πληροφορίες από το βιβλίο, «Φιλαράκια, Εραστές και το Μεγάλο Φριχτό Πράγμα» του Matthew Perry, από τις εκδόσεις Athens Bookstore Publications.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ