Βιβλιο

25 βιβλία για τα Χριστούγεννα

Τέχνη και μουσική μέσα από τις σελίδες των βιβλίων

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 897
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
25 βιβλία για τα Χριστούγεννα
© Andrea Piacquadio / Pexels

25 βιβλία με αντικείμενο τις τέχνες και τη μουσική, που ξεχωρίσαμε το 2023

ΤΕΧΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γιάννης Στεφανάκις, Ο κόσμος της χαρακτικής, εκδόσεις 24 Γράμματα

Γιάννης Στεφανάκις, Ο κόσμος της χαρακτικής, εκδόσεις 24 Γράμματα
Αυτός ο συνοπτικός οδηγός του γνωστού χαράκτη, εκδότη (περιοδικό Νέο Επίπεδο), ποιητή, εικαστικού Γιάννη Στεφανάκι είναι μια εισαγωγή στον κόσμο της χαρακτικής και του βιβλίου. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αναγνωσμα για χαράκτες αλλά και για κάθε λάτρη της τέχνης αυτής. Όπως σημειώνει και ο ίδιος: «Το τωρινό φιλόδοξο εγχείρημά μου, η συγγραφή ενός βιβλίου για τη χαρακτική, ξεκίνησε σαν μια σκέψη να συγκεντρώσω σε ένα εγχειρίδιο όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, θεωρητικές και πρακτικές, καθώς και όλη τη γνώση που αποκόμισα και απέσταξα σπουδάζοντας και κυρίως δουλεύοντας –πειραματιζόμενος πάντα– πάνω σε μια αρχέγονη μορφή τέχνης που ποτέ δεν έπαψε να με μαγεύει και να με εμπνέει. Και τούτο διότι παρέμεινε στα μάτια μου μυστηριώδης όσο και απρόβλεπτη, αποδεικνύοντάς μου κάθε φορά ότι το τελικό αποτέλεσμα σχεδόν ποτέ δεν πρέπει να θεωρείται προδιαγεγραμμένο, και αφήνοντάς με εκστατικό να παρακολουθώ τις αλλεπάλληλες μεταμορφώσεις του αρχικού μου σχεδίου, της αρχικής μου σύνθεσης, επάνω στην πλάκα. Για να με ανταμείψει κάθε φορά με κάτι το μοναδικά αυθεντικό, που όμως είχα τη δυνατότητα να το αναπαραγάγω πολλαπλά».

Στέλιος Παρλιάρος, 20 χρόνια βόλτες στην Αθήνα μέσα από 37 συνταγές, AthensVoice Books
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας «ταξιδεύει στην Αθήνα» μέσα από 37 συνταγές. Ο ίδιος αναφέρει για το βιβλίο: «Μέσα σε αυτά τα χρόνια πολλές φορές μιλούσαμε για την πόλη μας, την Αθήνα, θυμόμασταν τις νεανικές μας τρέλες, τα μέρη που έγραψαν ιστορία –κάποια από τα οποία δεν υπάρχουν πια–, τις γειτονιές που ζήσαμε και αγαπήσαμε. Αυτή την προσωπική μυθολογία που μας οδηγεί στο να δεθούμε με ένα μέρος και τους ανθρώπους του, αποφασίσαμε να τη βάλουμε σε αυτό το βιβλίο. Ένα βιβλίο με συνταγές, μικρές ιστορίες κι αναμνήσεις. Για μένα είναι αναμνήσεις πολύτιμες, θραύσματα ενός κόσμου γεμάτου γεύσεις και αρώματα, γέλια και δημιουργία. Τώρα, γυρίζοντας στα παλιά ‘λημέρια’ για τις φωτογραφίσεις, θυμήθηκα και πάλι εκείνη την πρώτη φορά που έφτασα εδώ, ένα παιδί 10 χρονών μαγεμένο από τα φώτα της πόλης».

Ελένη Μάργαρη, Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες Ζωγραφικής, εκδόσεις Historical Quest
Ποιος επινόησε το ομοίωμα της φάντης του Χριστού, ποια σχέση μπορεί να έχουν δυο χαριτωμένα αγγελάκια με το θάνατο ενός ισχυρού πάπα, ποιος διάσημος καλλιτέχνης φιλοτεχνούσε ευχετήριες κάρτες για βιοπορισμό και ποιος ήταν εκείνος που αποκάλυψε την «πραγματική» ταυτότητα του αγίου Βασίλη στα παιδιά; Οι απαντήσεις βρίσκονται στις Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες Ζωγραφικής, μαζί βέβαια με την εξιστόρηση της ζωής των ίδιων των καλλιτεχνών και τις ιστορικές και καλλιτεχνικές συνθήκες που συνέβαλαν στη φιλοτέχνηση των ξεχωριστών αυτών έργων. Η έλευση του Θείου Βρέφους στη γη και οι υπόλοιπες ιστορίες που συνδέονται με αυτή απεικονίστηκαν από τους καλλιτέχνες με ευλάβεια και πίστη, αλλά και με πολυτέλεια ή θεατρικότητα. Όμως δεν αποτελούν μόνο οι θρησκευτικές σκηνές την κατάλληλη εικονογράφηση της εορταστικής περιόδου. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται επίσης έργα με θέμα τους τα έθιμα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, τις παραδόσεις, τα δώρα και τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Ανάμεσα στις ιστορίες αυτές ο αναγνώστης θα εντοπίσει και ζωγραφικά έργα που δεν φιλοτεχνήθηκαν για να τιμήσουν τη Γέννηση του Ιησού, αλλά απεικονίζουν την ομορφιά του χειμωνιάτικου τοπίου, το ιδανικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό. Και άλλα που με το πέρασμα του χρόνου παρερμηνεύτηκαν ή επανερμηνεύτηκαν για να συνοδεύσουν εορταστικές ευχές.

Γιάννης Μετζικώφ, Ενδύματα και διηγήματα, εκδόσεις Καπόν
Χρησιμοποιώντας μολύβια με ευφράδεια πινέλου και κεντώντας με λιγοστό χρώμα τέμπερας το χαρτί, ο Γιάννης Μετζικώφ, βασιζόμενος σε προσωπική μακροχρόνια έρευνα, έπλασε 200 και πλέον περίτεχνα σχέδια ανθρώπων και παραδοσιακών φορεσιών, χαρίζοντάς μας ένα πανόραμα ακριβών κειμηλίων από το παρελθόν του τόπου μας. Οι εκατοντάδες μορφές σμίγουν στις σελίδες του βιβλίου με είκοσι τρεις ιστορίες που εξέρχονται από τα κασελάκια της μνήμης του, κουβαλώντας ολόκληρα κομμάτια της αλλοτινής ζωής στον ελλαδικό χώρο, για να μας αφηγηθούν, με εναλλασσόμενο δέος και χιούμορ, προξενιά και πολέμους, θανάτους, γάμους, γέννες και φονικά…

Δημήτρης Κουλουμάσης, σε συνεργασία με τον Δημήτρη Γκαβέρα, Οδηγός TikTok - Οι πιο διάσημοι TikTokers μοιράζονται τα μυστικά τους, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Θες να δημιουργήσεις έναν επιτυχημένο λογαριασμό στο TikTok για εσένα ή για την επιχείρησή σου; Σου φαίνεται δύσκολο; Άσε τον Mr Chem να σε ταξιδέψει στο καλύτερο κοινωνικό δίκτυο των τελευταίων χρόνων, το ΤikTok. Μετά τα δύο πολύ επιτυχημένα πρώτα βιβλία, Tα πειράματα του Mr Chem και Ο Mr Chem και η απόλυτη επιστημονική πρόκληση, ο Μr Chem επιστρέφει με ένα βιβλίο-οδηγό για το TikTok, όπου μέσα από συνεντεύξεις με τους πιο επιδραστικούς παραγωγούς περιεχόμενου σε διάφορους τομείς, παρουσιάζει τρόπους και καλές πρακτικές δημιουργίας περιεχομένου για να απογειώσεις τον λογαριασμό σου.

Τάσος Αντωνίου, Μαμά, πεινάω αλλά θα μαγειρέψω εγώ, εκδόσεις Key Books
Ο αγαπημένος δημιουργός του Μamapeinao.gr, food blogger και σεφ Τάσος Αντωνίου μάς καλεί σε ένα πλούσιο, χορταστικό και υγιεινό γευστικό ταξίδι στις μεγάλες αγάπες της ζωής του: το comfort food, τις κουζίνες του κόσμου, την ισορροπημένη διατροφή και το φαγητό της… μαμάς. Μπορεί ένα φαγητό να είναι νόστιμο και γρήγορο; Εύκολο και υγιεινό; Μπορεί να είναι όπως το φτιάχνει η μαμά σου – και λίγο καλύτερο; Θα σου έφτιαχνε ποτέ η μαμά σου πίτσα στο τηγάνι, smash burger ή cacio e pepe; 83 συνταγές που, εκτός από λαχταριστές, είναι εξαιρετικά απλές στην προετοιμασία τους, συνταγές από την Ελλάδα, την Αμερική και την Ιταλία έως το Μεξικό, την Κίνα και την Ταϊλάνδη, χωρίς περίπλοκες διαδικασίες, άγνωστα υλικά και δύσκολες τεχνικές. Νόστιμα, υγιεινά και πρωτότυπα πιάτα για δημιουργικές στιγμές στην κουζίνα και λαχταριστά γεύματα στο τραπέζι.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Νίκος Σάρρος, Τα ελληνικά μουσικά συγκροτήματα των 60’s, εκδόσεις Όγδοο
Στο βιβλίο παρουσιάζονται 650 σπάνιες φωτογραφίες και αναλυτικές πληροφορίες για 170 συγκροτήματα μοντέρνας μουσικής που δημιουργήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 καθώς και κώδικες QR τους οποίους ο αναγνώστης σκανάρει και ακούει χαρακτηριστικά τραγούδια των γκρουπ.

Ντίνος Δηματάτης, It’s Only Rock ‘n’ Roll, εκδόσεις Όγδοο
Στο βιβλίο ζωντανεύουν οι αναμνήσεις δεκαετιών από μεγάλες συναυλίες και οι γνωριμίες του συγγραφέα με τεράστια ονόματα του ροκ που πέρασαν από τη χώρα μας όπως John Kay, Steppenwolf, Alex Harvey, Paul Jones, Manfred Mann, Marianne Faithfull, Jack Bruce και πολλών άλλων.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ