Βιβλιο

Άγνωστο διήγημα του Τρούμαν Καπότε από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 δημοσιεύεται για πρώτη φορά

Ενθουσιασμός στους λογοτεχνικούς κύκλους για την αναπάντεχη ανακάλυψη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τρούμαν Καπότε: Στο φως άγνωστο διήγημα του συγγραφέα των «Εν Ψυχρώ» και «Πρόγευμα στο Τίφανις» - Βρέθηκε σε σημειωματάριο στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.
O Τρούμαν Καπότε σε ηλικία 23 ετών το 1947 στη Νέα Ορλεάνη, σε πορτρέτο του Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν © EPA/PA/AFP photo/National Portrait Gallery Files/Henri Cartier-Bresson

Τρούμαν Καπότε: Στο φως άγνωστο διήγημα του συγγραφέα των «Εν Ψυχρώ» και «Πρόγευμα στο Τίφανις» - Βρέθηκε σε σημειωματάριο στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Ένα άγνωστο διήγημα του Τρούμαν Καπότε, γραμμένο με μολύβι, βρέθηκε μέσα σε σημειωματάριο και δημοσιεύτηκε σε λογοτεχνικό περιοδικό αυτή την εβδομάδα.

Είναι γνωστό ότι ο Αμερικανός συγγραφέας των «Εν Ψυχρώ» και «Πρόγευμα στο Τίφανις», διάσημος τόσο για το λογοτεχνικό έργο όσο και για τον πολυκύμαντο βίο του, άφηνε ανολοκλήρωτα και αδημοσίευτα έργα.

Σύμφωνα με το AP, την ιστορία εντόπισε ο υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού The Strand, Άντριου Γκάλι στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, μέσα σε ένα παλιό σημειωματάριο.

Η ιστορία με τίτλο «Άλλη μια μέρα στον παράδεισο» γράφτηκε από τον συγγραφέα τη δεκαετία του 1950, όταν ζούσε στη Σικελία.

Ο Τρούμαν Καπότε ήταν 20 ετών και ανερχόμενο αστέρι των γραμμάτων όταν μετακόμισε από την πόλη της Νέας Υόρκης στην Ταορμίνα της Σικελίας το 1950 και εγκαταστάθηκε στη βίλα Φοντάνα Βέκια, ιδιοκτησίας του συγγραφέα Ντ. Χ. Λόρενς.

Το διήγημα δημοσιεύτηκε στο νέο τεύχος του περιοδικού The Strand και είναι ημιτελές.

Το The Strand έχει εκδώσει σπάνια έργα των Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Τζον Στάινμπεκ και πολλών άλλων.

Το «Άλλη μια μέρα στον παράδεισο» έχει την αίσθηση του «Πρόγευμα στο Τίφανις», σχολίασε ο Γκάλι, «καθώς υπάρχουν άνθρωποι… που προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους. Αυτή η ιστορία είναι για δύο χαρακτήρες. Ο ένας βαρύνεται από το παρελθόν και δυσκολεύεται να μετουσιώσει τους μόχθους της ζωής σε οποιαδήποτε μορφή προσωπικής ανάπτυξης. Και κουβαλά μεγάλη πίκρα. Και ο άλλος χαρακτήρας έχει χάσει τόσα πολλά, έχει υποφέρει πραγματικά, πραγματικά, αλλά προσπαθεί να δημιουργήσει μια ουσιαστική ανθρώπινη σύνδεση».

Ο «ντετέκτιβ» της λογοτεχνίας που εντόπισε Καπότε και Τζέιμς Μ. Κέιν στο ίδιο ταξίδι

Ο Γκάλι εδρεύει στο Ντιτρόιτ, αλλά βρήκε το διήγημα σε έγγραφα στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον. Στο ίδιο ταξίδι ανακάλυψε ένα διήγημα του Τζέιμς Μ. Κέιν, της νουάρ ιδιοφυΐας που υπέγραψε το μυθιστόρημα «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές», ένα διήγημα το οποίο δημοσιεύτηκε επίσης φέτος.

«Ο θεός ξέρει ότι αγαπώ τους συγγραφείς, τα περιοδικά, και τους εκδότες, αλλά μερικές φορές χρειάζεστε απλώς έναν επιμελητή για να βρείτε ένα τέτοιο μικρό μαργαριτάρι στο κοχύλι», είπε ο Γκάλι. «Πρέπει να πω ότι ήταν μια πολύ ωραία συγκομιδή, το να βρεθούν αυτές οι δύο ιστορίες ταυτόχρονα».

Στην περίπτωση του Καπότε ήταν έκπληκτος, «γιατί είχα ξανακοιτάξει τα χαρτιά πριν από χρόνια, και κατά κάποιο τρόπο αυτό μου ξέφυγε». Αυτή τη φορά, βρήκε ένα «παλιό φλωρεντίνικο σημειωματάριο», και μέσα σε αυτό το διήγημα.

«Το χαρτοπωλείο είναι ακόμα ανοιχτό και βρίσκεται στη Βενετία», συμπλήρωσε, «και είναι ένα από τα παλαιότερα σε όλη την Ευρώπη».

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ