- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Άγνωστο διήγημα του Τρούμαν Καπότε από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 δημοσιεύεται για πρώτη φορά
Ενθουσιασμός στους λογοτεχνικούς κύκλους για την αναπάντεχη ανακάλυψη
Τρούμαν Καπότε: Στο φως άγνωστο διήγημα του συγγραφέα των «Εν Ψυχρώ» και «Πρόγευμα στο Τίφανις» - Βρέθηκε σε σημειωματάριο στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.
Ένα άγνωστο διήγημα του Τρούμαν Καπότε, γραμμένο με μολύβι, βρέθηκε μέσα σε σημειωματάριο και δημοσιεύτηκε σε λογοτεχνικό περιοδικό αυτή την εβδομάδα.
Είναι γνωστό ότι ο Αμερικανός συγγραφέας των «Εν Ψυχρώ» και «Πρόγευμα στο Τίφανις», διάσημος τόσο για το λογοτεχνικό έργο όσο και για τον πολυκύμαντο βίο του, άφηνε ανολοκλήρωτα και αδημοσίευτα έργα.
Σύμφωνα με το AP, την ιστορία εντόπισε ο υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού The Strand, Άντριου Γκάλι στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, μέσα σε ένα παλιό σημειωματάριο.
Η ιστορία με τίτλο «Άλλη μια μέρα στον παράδεισο» γράφτηκε από τον συγγραφέα τη δεκαετία του 1950, όταν ζούσε στη Σικελία.
Ο Τρούμαν Καπότε ήταν 20 ετών και ανερχόμενο αστέρι των γραμμάτων όταν μετακόμισε από την πόλη της Νέας Υόρκης στην Ταορμίνα της Σικελίας το 1950 και εγκαταστάθηκε στη βίλα Φοντάνα Βέκια, ιδιοκτησίας του συγγραφέα Ντ. Χ. Λόρενς.
Το διήγημα δημοσιεύτηκε στο νέο τεύχος του περιοδικού The Strand και είναι ημιτελές.
Το The Strand έχει εκδώσει σπάνια έργα των Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Τζον Στάινμπεκ και πολλών άλλων.
Το «Άλλη μια μέρα στον παράδεισο» έχει την αίσθηση του «Πρόγευμα στο Τίφανις», σχολίασε ο Γκάλι, «καθώς υπάρχουν άνθρωποι… που προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους. Αυτή η ιστορία είναι για δύο χαρακτήρες. Ο ένας βαρύνεται από το παρελθόν και δυσκολεύεται να μετουσιώσει τους μόχθους της ζωής σε οποιαδήποτε μορφή προσωπικής ανάπτυξης. Και κουβαλά μεγάλη πίκρα. Και ο άλλος χαρακτήρας έχει χάσει τόσα πολλά, έχει υποφέρει πραγματικά, πραγματικά, αλλά προσπαθεί να δημιουργήσει μια ουσιαστική ανθρώπινη σύνδεση».
Ο «ντετέκτιβ» της λογοτεχνίας που εντόπισε Καπότε και Τζέιμς Μ. Κέιν στο ίδιο ταξίδι
Ο Γκάλι εδρεύει στο Ντιτρόιτ, αλλά βρήκε το διήγημα σε έγγραφα στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον. Στο ίδιο ταξίδι ανακάλυψε ένα διήγημα του Τζέιμς Μ. Κέιν, της νουάρ ιδιοφυΐας που υπέγραψε το μυθιστόρημα «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές», ένα διήγημα το οποίο δημοσιεύτηκε επίσης φέτος.
«Ο θεός ξέρει ότι αγαπώ τους συγγραφείς, τα περιοδικά, και τους εκδότες, αλλά μερικές φορές χρειάζεστε απλώς έναν επιμελητή για να βρείτε ένα τέτοιο μικρό μαργαριτάρι στο κοχύλι», είπε ο Γκάλι. «Πρέπει να πω ότι ήταν μια πολύ ωραία συγκομιδή, το να βρεθούν αυτές οι δύο ιστορίες ταυτόχρονα».
Στην περίπτωση του Καπότε ήταν έκπληκτος, «γιατί είχα ξανακοιτάξει τα χαρτιά πριν από χρόνια, και κατά κάποιο τρόπο αυτό μου ξέφυγε». Αυτή τη φορά, βρήκε ένα «παλιό φλωρεντίνικο σημειωματάριο», και μέσα σε αυτό το διήγημα.
«Το χαρτοπωλείο είναι ακόμα ανοιχτό και βρίσκεται στη Βενετία», συμπλήρωσε, «και είναι ένα από τα παλαιότερα σε όλη την Ευρώπη».
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η παρουσίασή του θα γίνει τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026, στις 19:00, στην Αίγλη Ζαππείου
Ένα ιστορικό διήγημα γεμάτο ένταση, μυστήριο και πάθος, από τις εκδόσεις Πηγή
Το μόνο podcast χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το θέμα του το διαμορφώνουν κάθε φορά οι ακροατές με τις ερωτήσεις τους!
Συζήτηση με τον δρα Δημιουργικής Γραφής Αλέξανδρο Μυροφορίδη για την αστυνομική λογοτεχνία, με αφορμή το νέο περιοδικό για το Crime Fiction
Θλίψη στον κόσμο των ελληνικών γραμμάτων - Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Έφυγε από τη ζωή ο «παγκόσμιος στοχαστής» και εμβληματικός κοινωνιολόγος με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη
Το μυθιστόρημα «Μεταξύ φίλων» του Hal Ebbott (μετάφραση Κάλλια Παπαδάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 2 Ιουνίου
Με αφορμή το νέο της βιβλίο «Πεθαίνω για Εσένα» η δημοσιογράφος και συγγραφέας μιλά για την έμφυλη βία
Στο βιβλίο «Κάφκα και κινηματογράφος. Ο κινηματογραφικός Κάφκα» του Νικόλαου-Ιωάννη Κοσκινά ξεδιπλώνεται μια αρκετά διαφορετική εικόνα του συγγραφέα
Το μυθιστόρημα «Η σύγκρουση» της Freida McFadden (μετάφραση Κίκα Κραμβουσάνου, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 4 Ιουνίου
Ο Παναγιώτης Γούτας, η Λένα Χ. Δημητριάδου και ο Ντίνος Γιώτης μιλούν για τη συγγραφική τους εμπειρία και τα νέα τους βιβλία.
Μια χορταστική συζήτηση για το ποδόσφαιρο με τον δημοσιογράφο, ραδιοφωνικό παραγωγό και συγγραφέα Μάκη Διόγο, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο
Ο Ανδρέας Πετρουλάκης μίλησε για το βιβλίο του Τάσου Τέλλογλου «Πατριδογνωσία», στην παρουσίαση του βιβλιοπωλείου «Ευριπίδης στη Στοά» στο Χαλάνδρι
Η νέα γενιά της κυπριακής λογοτεχνίας μιλάει στην ATHENS VOICE
Από το ράφι στα ακουστικά: Η νέα εποχή του βιβλίου
Ο θεσμός επιστρέφει για πέμπτη χρονιά με εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και δράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο
Μπορεί μια μηχανή να γράψει λογοτεχνία;
«H Σκιά πέρα από τον χρόνο» και «H Ονειρική αναζήτηση της Άγνωστης Καντάθ»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.