Βιβλιο

Ιερώνυμος Λύκαρης

«Δολοφόνοι με αμετανόητο παρακμιακό πάθος για πλούτο και εξουσία»

Δημήτρης Καραθάνος
ΤΕΥΧΟΣ 504
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ζητήσαμε από 26 συγγραφείς να μας μιλήσουν για το καινούριο τους βιβλίο.


Το νέο βιβλίο μου με τον τίτλο «Η ζήλια είναι μαχαιριά» είναι το πρώτο μιας σειράς αυτοτελών μαύρων κωμωδιών με κοινή δομή. Θέμα τους η διαμόρφωση και η πρόσληψη των κινήτρων μιας αλληλουχίας κακουργηματικών πράξεων που καταλήγουν σε φόνο ακόλαστο.

Οι δολοφόνοι είναι όλοι τους θρησκόληπτοι, παλαιοί γνώριμοι του αφηγητή. Με αφορμή μια τυχαία συνάντησή τους τού εξομολογούνται τη στυγερή πράξη τους και αποπειρώνται να κερδίσουν την άφεσή του, εξαπατώντας τον. Του εξιστορούν ψύχραιμα τις φονικές ψυχώσεις τους, αποδίδοντάς τες σε πανίσχυρες δαιμονικές δυνάμεις που κατακυρίευσαν αιφνίδια τη ζωή τους, με την ένοχη ευθύνη του θύματος αλλά και των συνενόχων τους.

Ο αφηγητής προσπαθεί να προσλάβει απροκατάληπτα τις εξομολογήσεις τους και να προσεγγίσει αμερόληπτα το ρόλο των θυμάτων τους. Με τη βάσανο της ανακριτικής μαιευτικής, αντιπαραθέτει διαλεκτικά στο λόγο τους τις δικές του λογικές αμφιβολίες, ωστόσο αφήνει στο τέλος όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ο θεολογικός μύθος των επτά θανάσιμων αμαρτημάτων αξιοποιείται για να αναδειχθεί η υποκριτική αστική και μικροαστική ηθικολογία των δολοφόνων, με την οποία καμουφλάρουν το αμετανόητο παρακμιακό πάθος τους για πλούτο και εξουσία.

*Το βιβλίο του Ιερώνυμου Λύκαρη «Η ζήλια είναι μαχαιριά» κυκλοφορεί από τις εκδ. Καστανιώτη


Διαβάστε τι είπαν και οι υπόλοιποι συγγραφείς: 

Αλέξης ΣταμάτηςΑνδρέας ΜπελεγρήςΑφροδίτη ΒακάληΒαγγέλης ΡαπτόπουλοςΒασιλική ΛεβεντάκηΓιάννης ΑγγουριδάκηςΓιάννης ΚομνηνόςΓιάννης ΦιλιππίδηςΓιώργος ΨάλτηςΕυαγγελία ΕυστάθιουΖήσης ΣαρίκαςΘοδωρής ΠαπαθεοδώρουΚυριάκος ΑθάνασιάδηςΜανώλης ΑνδριωτάκηςΜαρία ΖαβάκουΜαρία ΜήτσοραΝίκος Α. ΚαραγεώργοςΝίκος ΟρδουλίδηςΝτορίνα ΠαπαλιούΠαναγιώτης ΡίζοςΣώτη ΤριανταφύλλουΧαράλαμπος ΜαγουλάςΧρήστος Σιάφκος