Βιβλιο

Βιβλία για το καλοκαίρι: εφηβικά - παιδικά και προσωπικής ανάπτυξης

Η ATHENS VOICE σου προτείνει βιβλία για το πλοίο, το νησί και τις παραλίες

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 880
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βιβλία για το καλοκαίρι: παιδικά, εφηβικά, προσωπική ανάπτυξη
© Etienne Girardet / Unsplash

Βιβλιοπαρουσιάσεις: Ξεφυλλίζουμε βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας και εγχειρίδια προσωπικής ανάπτυξης, και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για το καλοκαίρι.

Θοδωρής Κούκιας, Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες, εκδόσεις Κέδρος

Θοδωρής Κούκιας, Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες, εκδόσεις Κέδρος
Μια δυστοπική περιπέτεια για τη δύναμη της ελεύθερης σκέψης, την αξία των προσωπικών επιλογών και τον ρόλο της τεχνολογίας στη ζωή μας, σε μια εποχή που ο κόσμος έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, τους δικτυομάχους, που θεωρούν ότι το διαδίκτυο έχει πλέον μετατραπεί σε έναν ανεξέλεγκτο αόρατο δικτάτορα, και τους δικτυολάτρες, που επιθυμούν τη συγχώνευση του ανθρώπινου μυαλού με την τεχνητή νοημοσύνη. 2062, ο πόλεμος αρχίζει: Η Νέα Κοινωνία ανακοινώνει τον εξοστρακισμό πενήντα εφήβων από τους κόλπους της, πράγμα που σημαίνει πενήντα θέσεις ανοιχτές ξανά προς διεκδίκηση. Πενήντα εισιτήρια για την κοινωνία τής απόλυτης γνώσης και της αιώνιας ευτυχίας. Η διαδικασία της Επιλογής προκρίνει τους καλύτερους. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει ο Άργος, ένας νοήμων ηλεκτρονικός υπερυπολογιστής που καθορίζει τι θα σπουδάσεις, ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσεις, αλλά και ποιον θα ερωτευτείς. Γιατί σε γνωρίζει καλύτερα απ’ ό,τι εσύ τον εαυτό σου. Μια παρέα νέων του παλιού κόσμου αποφασίζουν να δοκιμάσουν τη ζωή στη Νέα Κοινωνία και σύντομα δοκιμάζονται και οι αντοχές τους.

Θεόδωρος Παπακώστας (Archaeostoryteller), Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ; εκδόσεις Key Books

Θεόδωρος Παπακώστας (Archaeostoryteller), Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ; εκδόσεις Key Books
Το best seller του Θεόδωρου Παπακώστα «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» για πρώτη φορά σε ειδική έκδοση για παιδιά (και όχι μόνο), με μοναδική εικονογράφηση. Είναι όμορφος ο αρχαίος κόσμος; Eίναι εύκολο να τον καταλάβουμε; Μπορούμε να γελάσουμε, να διασκεδάσουμε και να φλεξάρουμε με όσα θα μάθουμε γι' αυτόν; Η απάντηση σε όλα είναι ναι. Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος υπερήρωας του αρχαίου κόσμου; Γιατί μας πηγαίνουν εκδρομή στον Παρθενώνα; Πώς ένα γαϊδουράκι έγινε ήρωας και το δόξασε όλη η αρχαία Αθήνα; Ποιο ήταν το πιο διάσημο αίνιγμα της αρχαιότητας; Εσύ μπορείς να το λύσεις; Ένα βιβλίο που θα σας ταξιδέψει εύκολα, γρήγορα και απλά σε κόσμους αρχαίους!

Peppa Loves Greece, εκδόσεις Anubis

Peppa Loves Greece, εκδόσεις Anubis
Η Οικογένεια Γουρουνάκη έρχεται στην Ελλάδα και επισκέπτεται την Ακρόπολη! Η Πέππα και ο Τζορτζ σε προσκαλούν να παίξεις μαζί τους στον Ιερό Βράχο, στον Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης και αλλού. Οι εκδόσεις Anubis παρουσιάζουν τη νέα σειρά παιδικών βιβλίων του δημοφιλούς brand Peppa Pig με τίτλο «Peppa Loves Greece». Περιλαμβάνει βιβλία δραστηριοτήτων και εικονογραφημένων ιστοριών και ταξιδεύει τα παιδιά στα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας. Ντεμπούτο στη σειρά βιβλίων κάνουν δύο βιβλία δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, με τίτλο «Peppa Pig: Η Πέππα στην Ακρόπολη» και «Peppa Pig: Το ελληνικό μου καλοκαίρι». Τα δύο νέα βιβλία θα συναρπάσουν τους έλληνες και ξένους αναγνώστες, καθώς το περιεχόμενό τους δίνεται με τρόπο που δεν απαιτεί τη γνώση των ελληνικών, ενώ περιλαμβάνει και αγγλικά. Το περιεχόμενο της νέας σειράς βιβλίων, καθώς και όλο το σχετικό style guide έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από τις Εκδόσεις Anubis με την υποστήριξη της Hasbro, ο σχεδιασμός είναι της Μαρίας Μαρίνογλου και η επιμέλεια της σειράς ανήκει στη Δώρα Γιακουμή.

Βάσια Εξάρχου, Ο κύκλος των Κυκλάδων, εκδόσεις Κέδρος

Βάσια Εξάρχου, Ο κύκλος των Κυκλάδων, εκδόσεις Κέδρος
Ο Φερδινάνδος είναι ένας ερημίτης κάβουρας από τη Σαντορίνη. Η γοητευτική Κονσολίνα, η φώκια, είναι αποφασισμένη να τον παρασύρει σε μια συναρπαστική περιπέτεια στα νησιά των Κυκλάδων. Σε κάθε νησί τους περιμένουν εκπλήξεις, ανακαλύψεις και γνωριμίες. Ο Κλεόνικος, το κροκοδειλάκι της Μυκόνου, ο Ιερεμίας, το αγριοπερίστερο της Τήνου, ο Ερνέστος, ο γάιδαρος, και η Δανάη, η γάτα, είναι μόνο μερικά από τα πλάσματα που θα συναντήσουν. Επιπλέον, όμως, αρχίζουν να εμφανίζονται μπροστά τους παράξενα τραπουλόχαρτα και πειρατικοί χάρτες. Τι μυστήριο και ποια έκπληξη τους περιμένει στο τελευταίο νησί της διαδρομής τους; Διαβάστε μια ταξιδιωτική περιπέτεια γεμάτη απρόοπτα στα νησιά των Κυκλάδων και έναν αλλιώτικο οδηγό για όσους θέλουν να γνωρίσουν τα κυκλαδίτικα νησιά και να ανακαλύψουν τα μυστικά τους.

Whitney Goodman, Τοξική θετικότητα - Οδηγός συναισθηματικής επιβίωσης σε έναν κόσμο που έχει εμμονή με την ευτυχία, εκδόσεις Key Books

Whitney Goodman, Τοξική θετικότητα - Οδηγός συναισθηματικής επιβίωσης σε έναν κόσμο που έχει εμμονή με την ευτυχία, εκδόσεις Key Books
Καθηµερινά, βοµβαρδιζόµαστε µε τόνους «υποχρεωτικής» θετικότητας, τα social media είναι γεµάτα από συµβουλές που µας παροτρύνουν επιτακτικά να δούµε τη φωτεινή πλευρά της ζωής, ειδικοί προσπαθούν να µας πείσουν ότι το κλειδί για την ευτυχία είναι η αποσιώπηση της αρνητικότητας και πως ακόµα και όταν αντιµετωπίζουµε σηµαντικές προκλήσεις, µας δίνεται ελάχιστος χώρος να εκφράσουµε τα αληθινά µας συναισθήµατα. Αλλά αν όλη αυτή η θετικότητα είναι η απάντηση, γιατί πολλοί νιώθουµε άγχος και εξάντληση; Σε αυτό το καινοτόµο βιβλίο, η δηµοφιλής ψυχοθεραπεύτρια Whitney Goodman παρουσιάζει τις τελευταίες έρευνες στην επιστήµη της, καθώς και ιστορίες θεραπευοµένων που αποκαλύπτουν πόσο επιζήµια είναι η τοξική θετικότητα για τον εαυτό µας και τις σχέσεις µας. Με απλούς τρόπους, παραδείγµατα και διαλόγους µάς δείχνει πώς να σταθούµε στους γύρω µας όταν τα δύσκολα συναισθήµατα τους κυριεύουν. 

Richard Templar, Οι κανόνες για τα πάντα, Πλήρης οδηγός για επιτυχία και ευτυχία, εκδόσεις Κριτική

Richard Templar, Οι κανόνες για τα πάντα, Πλήρης οδηγός για επιτυχία και ευτυχία, εκδόσεις Κριτική
Ο Richard Templar, συγγραφέας της επιτυχημένης σειράς των Κανόνων (Οι κανόνες του καλού γονιού, Οι κανόνες της ζωής, Οι κανόνες της αγάπης, Οι κανόνες του μάνατζμεντ, Οι κανόνες του χρήματος, Οι κανόνες του παιχνιδιού), σε αυτόν τον καινούργιο τόμο συγκεντρώνει τους δέκα κορυφαίους κανόνες από κάθε προηγούμενο βιβλίο. Καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των κανόνων έπαιξε η γνώμη των αναγνωστών, από τους οποίους ζητήθηκε να ψηφίσουν. Κανόνες οι οποίοι είναι θεμελιώδεις για την καριέρα, αλλά κανείς δεν πρόκειται να σας μιλήσει γι’ αυτούς, κανόνες για το εργασιακό περιβάλλον, τις διαπροσωπικές σχέσεις, τον γονεϊκό ρόλο και τη διαχείριση των χρημάτων, κανόνες που περιγράφουν και ακτινογραφούν πώς συμπεριφέρονται οι επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι. 

Ειρήνη Γεωργή, Αυτός που θέλουν οι γυναίκες, εκδόσεις Key Books

Ειρήνη Γεωργή, Αυτός που θέλουν οι γυναίκες, εκδόσεις Key Books
Με τα λόγια της συγγραφέως: «Από τότε που γεννηθήκαμε μας λένε ψέματα. Ότι οι γυναίκες θέλουν μόνο σχέση και οι άντρες μόνο σεξ. Ότι αν οι γυναίκες θέλουν σεξ, είναι τσούλες. Ότι αν οι άντρες θέλουν τρυφερότητα, δεν είναι αρκετά άντρες. Ότι υπάρχει μάχη μεταξύ των φύλων και είμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ότι κάποιος πρέπει να είναι από πάνω, αλλιώς θα είναι χαμένος. Κι ότι δεν επιτρέπεται να ζητάμε περισσότερα. Παρόλο που έχουμε άπειρες επιλογές, και ξέρουμε ότι με ένα swipe θα περάσουμε στο επόμενο άτομο, μέσα από τις dating εφαρμογές. Δεν τολμούσαμε να ζητήσουμε περισσότερα, γιατί κανείς δεν μας άκουγε. Κι όμως. Τώρα το dating αλλάζει. Πολλές γυναίκες έχουν ήδη καταλάβει. Οι παλιοί κανόνες δεν ισχύουν πια, όσα ξέραμε ήταν λάθος και χρειάζεται να τα μάθουμε ξανά. Να δούμε τις γνωριμίες μεταξύ των φύλων από άλλη σκοπιά. Με αληθινή περιέργεια. Με ειλικρίνεια. Με καλοσύνη. Με σεβασμό. Με διάθεση για γέλιο, διασκέδαση και παιχνίδι. Όλα είναι εδώ. Θα καταλάβεις τι σημαίνουν ακριβώς πράγματα που ακούς εδώ και καιρό, και θα μάθεις νέες έννοιες, που περιγράφουν το dating όπως είναι σήμερα. Αυτός είναι ο οδηγός».

Τζίντου Κρισναμούρτι, Εσύ τι είναι αυτό που ψάχνεις;, εκδόσεις Key Books

Τζίντου Κρισναμούρτι, Εσύ τι είναι αυτό που ψάχνεις;, εκδόσεις Key Books
Ο φιλόσοφος Τζίντου Κρισναμούρτι προσφέρει τη σοφία του για έναν θεμέλιο λίθο της ζωής, τις σχέσεις. Απαντά στα βαθύτερα ερωτήματα που αφορούν τους γονείς και τους συντρόφους έως τους συναδέλφους και τους φίλους, και αποκαλύπτει ένα μονοπάτι για να αγαπά κάποιος πραγματικά τον εαυτό του, τους άλλους και τον κόσμο γύρω του. Λέει: «Οι ζωές όλων μας διαμορφώνονται από την ποιότητα των σχέσεών μας. Κάθε αλληλεπίδραση με τους γύρω μας, από τους οικείους μας μέχρι τους αγνώστους, είναι μια ευκαιρία για στοχασμό. Αν γνωρίσουμε τις σχέσεις μας σε βάθος, θα μπορέσουμε να βιώσουμε πλήρως την ομορφιά και τον πλούτο τους». Στο «Εσύ τι είναι αυτό που ψάχνεις;» ο Κρισναμούρτι δίνει απαντήσεις σε όσους αναζητούν την αγάπη, τις σχέσεις και τον σκοπό της ζωής, με τρόπο διαχρονικό και πανανθρώπινο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ