Βιβλιο

10 βιβλία ξένης λογοτεχνίας για το καλοκαίρι

Η ATHENS VOICE σου προτείνει βιβλία για το πλοίο, το νησί και τις παραλίες

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 880
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βιβλιοπαρουσιάσεις: Ξεφυλλίζουμε 10 βιβλία ξένης λογοτεχνίας και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για το καλοκαίρι
Unsplash+ I/ Getty Images

Βιβλιοπαρουσιάσεις: Ξεφυλλίζουμε 10 βιβλία ξένης λογοτεχνίας και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για το καλοκαίρι

Bernhard Schlink, 20ή Ιουλίου - Ένα επίκαιρο έργο, εκδόσεις Κριτική

Bernhard Schlink, 20ή Ιουλίου - Ένα επίκαιρο έργο, εκδόσεις Κριτική
Σημερινή Γερμανία: στις 19 Ιουλίου το ακροδεξιό κόμμα Γερμανική Δράση κερδίζει το 37% των ψήφων στις εκλογές. Η επομένη, 20 Ιουλίου, είναι η τελευταία μέρα του σχολείου και ταυτόχρονα η επέτειος απόπειρας δολοφονίας του Χίτλερ το 1944. Στο μάθημα της Ιστορίας, οι τελειόφοιτοι ενός λυκείου ξεκινούν μια έντονη συζήτηση με τον καθηγητή τους, σχετικά με το εάν θα έπρεπε η απόπειρα δολοφονίας να είχε γίνει το 1931, τότε που ο Χίτλερ δεν είχε ανέβει ακόμα στην εξουσία. Είναι προτιμότερο να κρατήσει κανείς τα χέρια του καθαρά ή να τα λερώσει για έναν σκοπό που θεωρεί ιερό; Με λόγο άμεσο και αιχμηρό, ο συγγραφέας του best seller «Διαβάζοντας στη Χάννα» ξεδιπλώνει τους προβληματισμούς του σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, όπου το ιστορικό παρελθόν αναδύεται απειλητικό.

Joan Sales, Αβέβαιη δόξα, εκδόσεις Άγρα

Joan Sales, Αβέβαιη δόξα, εκδόσεις Άγρα
Ισπανικός Εμφύλιος, περιπέτεια, ιδανικά. Παρακολουθούμε τον Λιουίς, νεαρό στρατιώτη στο μέτωπο των Δημοκρατικών, την αναρχική σύντροφό του που έχει μείνει στη Βαρκελώνη με το παιδί τους, τον Σολεράς που γοητεύει όσους τον συναντούν, και τον Κρουέλς, νεαρό ιεροσπουδαστή, στον οποίο οι συμπολεμιστές του εμπιστεύονται τις εσωτερικές μάχες τους. Οι πρωταγωνιστές της «Αβέβαιης δόξας», εθελοντές μαχητές ή μη, στο μέτωπο της Αραγώνας, ζουν μια κατάσταση που τους ξεπερνά και τους μεταμορφώνει. Οι δοκιμασίες, οι αμφιβολίες, οι ηρωισμοί, οι θυσίες τους ενσαρκώνουν «την αβέβαιη δόξα μιας απριλιάτικης μέρας», τη φράση του Σαίξπηρ που δίνει στο βιβλίο τον τίτλο του. Ο Ζοάν Σάλες, πολεμιστής του Ισπανικού Εμφυλίου, αποστάζει τις εμπειρίες του σε μια διαχρονική ιστορία ματαιωμένου έρωτα, χαμένης νιότης και συντριβής των ψευδαισθήσεων σε ένα έργο πολυπρισματικό, υπαρξιακό και που υπέστη τις χειρουργικές περικοπές που του επέβαλε η λογοκρισία του Φράνκο. Γνώρισε διάφορες εκδόσεις, ενώ ως κείμενο ο συγγραφέας το επεξεργαζόταν μέχρι τον θάνατό του, το 1983. Ένα συγκλονιστικό έπος, που έχει προκαλέσει συγκρίσεις με το έργο του Ντοστογέφσκι και του Σταντάλ.

Kathleen Glasgow, Διαλυμένο κορίτσι, εκδόσεις Μεταίχμιο

Kathleen Glasgow, Διαλυμένο κορίτσι, εκδόσεις Μεταίχμιο
H Σάρλοτ Ντέιβις είναι κομμάτια, στα δεκαεφτά της έχει ήδη χάσει περισσότερα απ’ όσα άλλοι άνθρωποι χάνουν σε μια ολόκληρη ζωή, έχει όμως μάθει να ξεχνάει. «Το σπασμένο γυαλί διώχνει τη θλίψη και αφήνει πίσω μόνο γαλήνη. Δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι τον πατέρα σου και τον ποταμό. Την καλύτερή σου φίλη, για πάντα χαμένη. Ή τη μητέρα σου, που δεν έχει τίποτα πια να σου προσφέρει. Κάθε καινούργια ουλή σκληραίνει λίγο ακόμα την καρδιά της. Κι ωστόσο ακόμη πονάει, πονάει πολύ. Πονάει τόσο που δεν τη νοιάζει πια· κι αυτό πρέπει να συμβεί μερικές φορές για να καταφέρεις να βρεις τον δρόμο της επιστροφής». Ένα βαθιά συγκινητικό πορτρέτο ενός κοριτσιού που ζει σε έναν κόσμο που δεν της χρωστάει τίποτα, αλλά της έχει πάρει τόσα και τόσα, και η περιγραφή της απεγνωσμένης της προσπάθειας να επανέλθει. Το ντεμπούτο της Kathleen Glasgow είναι σπαρακτικό και ολότελα ειλικρινές.

R.A. Salvatore, Αρχιμάγος, εκδόσεις Anubis

R.A. Salvatore, Αρχιμάγος, εκδόσεις Anubis
O Ντριζτ Ντο Έρντεν, ο πιο διάσημος ήρωας των Forgotten Realms, επιστρέφει στο πρώτο βιβλίο της νέας τριλογίας «Homecoming» από την πένα του πολυδιαβασμένου R.A. Salvatore, καθώς μια νέα εποχή ξημερώνει για τα Λησμονημένα Βασίλεια! Το σκοτάδι έφυγε από το Βορρά και τα Ορκ του ηττημένου Βασιλείου των Μενιάροουζ έχουν επιστρέψει στις σπηλιές τους στη Ραχοκοκαλιά του Κόσμου. Οι Νάνοι της Μίθριλ Χολ και της Φέλμπαρ θάβουν τους νεκρούς τους και ανοικοδομούν τις κατεστραμμένες αίθουσές τους, ο Ντριτζτ και οι σύντροφοί του στρέφουν τις σκέψεις τους στο μέλλον, στην οικογένεια και σε νέες περιπέτειες, ενώ οι Ντρόου της Μεντζομπεράντζαν έχουν ιδρύσει μια νέα πόλη στην αρχέγονη πατρίδα τους, το Γκόντλγκριμ, που ο Μπρούενορ Μπάτλχαμερ είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει. Αλλά πριν οι νταρκ ελφ του Άντερνταρκ μπορέσουν να αποκρούσουν μια εισβολή των νάνων, θα πρέπει να πολεμήσουν ο ένας τον άλλον σε ένα βιβλίο όπου όλα είναι χάος!

Joseph Roth, Ο τυφλός καθρέφτης, εκδόσεις Κριτική

Joseph Roth, Ο τυφλός καθρέφτης, εκδόσεις Κριτική
Σε αυτό το βιβλίο συστεγάζονται το ομώνυμο κείμενο «Ο τυφλός καθρέφτης», καθώς και το «Απρίλης, η ιστορία μιας αγάπης», δημοσιευμένα και τα δύο το 1925. «Ο τυφλός καθρέφτης» αφηγείται τη δύσκολη ζωή της μικρής Φίνι στη Βιέννη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μεγαλώνει σε ένα φτωχό και πικρόχολο περιβάλλον, εργάζεται σε ένα δικηγορικό γραφείο και ονειροπολεί. Η ενηλικίωσή της είναι απότομη, αλλά τότε γνωρίζει τυχαία τον Ράμπολντ, έναν πλανόδιο ρήτορα, και μεταφέρεται, για λίγο, στον κόσμο που επιθυμεί. Στον «Απρίλη», ο αφηγητής, ένας περιπλανώμενος μοναχικός άντρας, περιγράφει την άφιξη και τη διαμονή του σε μια μικρή πόλη της επαρχίας. Διηγείται την ερωτική σχέση του με την Άννα, την υπάλληλο του πανδοχείου, και τον εξ αποστάσεως ανεκπλήρωτο έρωτά του με μια άγνωστη. Ο Γιόζεφ Ροτ ζωντανεύει μια σειρά από εικόνες της καθημερινότητας, αναδεικνύοντας τις συνθήκες που διαμορφώνουν τη μοναδικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Christy Lefteri, Ο μελισσοκόμος απ’ το Χαλέπι, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Christy Lefteri, Ο μελισσοκόμος απ’ το Χαλέπι, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ο Νούρι είναι μελισσοκόμος και η Άφρα, η γυναίκα του, είναι ζωγράφος. Τα πρωινά ο Νούρι σηκώνεται νωρίς για να πάει στις κυψέλες του στην εξοχή, τα Σαββατοκύριακα η Άφρα πουλά τους γεμάτους χρώματα πίνακές της στην υπαίθρια αγορά του Χαλεπιού, όμως, όταν όλα όσα αγαπούν καταστρέφονται από τον πόλεμο, ο Νούρι ξέρει ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Δυστυχώς, η φυγή από τη Συρία δεν είναι εύκολο εγχείρημα: Η Άφρα έχει χάσει την όρασή της και αφήνει τον Νούρι να την οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο ταξίδι μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, προς ένα αβέβαιο μέλλον στη Βρετανία. Καθώς διασχίζουν έναν διαλυμένο κόσμο, έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τον πόνο της δικής τους, ανείπωτης απώλειας, αλλά και κινδύνους που θα λύγιζαν ακόμα και τις πιο γενναίες ψυχές. Πάνω από όλα όμως, το δυσκολότερο που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι το ταξίδι για να βρουν ξανά ο ένας τον άλλο.

Ρ.Λ. Λαφίβερς, H Θεοδοσία και το Σκήπτρο του Όσιρι», εκδόσεις Anubis

Ρ.Λ. Λαφίβερς, H Θεοδοσία και το Σκήπτρο του Όσιρι», εκδόσεις Anubis
Τον Μάρτιο του 2022, η τηλεοπτική μεταφορά των περιπετειών της Θεοδοσίας, με τίτλο «Theodosia» , έκανε πρεμιέρα στη streaming πλατφόρμα του HBO Max. Στο δεύτερο βιβλίο της συναρπαστικής σειράς της Ρ.Λ. Λαφίβερς, δεκάδες μούμιες εξαφανίζονται σε όλο το Λονδίνο και εμφανίζονται στο Μουσείο Θρύλων και Αρχαιοτήτων. Τότε η Θεοδοσία συνειδητοποιεί ότι τα πράγματα έχουν βγει εκτός ελέγχου, όμως οι υποψίες της αστυνομίας πέφτουν στον πατέρα της κι έτσι προσπαθεί να τον βοηθήσει για να μην οδηγηθεί στη φυλακή. Σύντομα η ζωή της γίνεται αρκετά δύσκολη, αφού έχει να λύσει το θέμα με τις μούμιες, να αποκαλύψει τι σχεδιάζουν τα Ερπετά του Χάους, να αποφύγει μια σειρά από ενοχλητικές γκουβερνάντες και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένας από τους ελάχιστους φίλους και συμμάχους της φαίνεται πως επίσης κρύβει κάτι. Από τις Εκδόσεις Anubis κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο της σειράς, με τίτλο «H Θεοδοσία και τα Ερπετά του Χάους», ενώ θα ακολουθήσουν τα βιβλία «Η Θεοδοσία και τα Μάτια του Ώρου» και «Η Θεοδοσία και ο Τελευταίος Φαραώ».

E. C. Osondu, Όταν ο ουρανός είναι έτοιμος, τα αστέρια θα φανούν, εκδόσεις Κριτική

E. C. Osondu, Όταν ο ουρανός είναι έτοιμος, τα αστέρια θα φανούν, εκδόσεις Κριτική
Ο γιος της Νένε, ένα αγόρι από τη Νιγηρία, αποφασίζει να ταξιδέψει για τη Ρώμη σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Μοναδικό του εφόδιο οι ιστορίες που έχει ακούσει γι’ αυτή την πόλη, όμως πόσο προετοιμασμένος είναι για όσα θα συμβούν και πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του; Ένα συγκινητικό βιβλίο, γραμμένo με χιούμορ και ειλικρίνεια. Με απλότητα και αμεσότητα, ο E. C. Osondu περιγράφει το ταξίδι ενός παιδιού προς το άγνωστο, ισορροπώντας ανάμεσα στο παρελθόν που δεν λησμονούμε και το μέλλον που προσδοκού.

Stephen King, Παραμύθι, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Stephen King, Παραμύθι, εκδόσεις Κλειδάριθμος
«Τι θα μπορούσα να γράψω, που θα μου πρόσφερε χαρά; Λες και η φαντασία μου περίμενε αυτή την ερώτηση, στο μυαλό μου εμφανίστηκε μια τεράστια ερημωμένη πόλη – ερημωμένη αλλά ζωντανή. Είδα τους άδειους δρόμους, τα στοιχειωμένα κτίρια, το τερατόμορφο κεφάλι μιας υδρορροής αναποδογυρισμένο στον δρόμο. Είδα σπασμένα αγάλματα… Είδα ένα τεράστιο, εκτεταμένο παλάτι με γυάλινους πυργίσκους τόσο ψηλούς, που τρυπούσαν τα σύννεφα. Εκείνες οι εικόνες απελευθέρωσαν την ιστορία που ήθελα να αφηγηθώ». Ορίστε ο Τσάρλι, που ο Κινγκ τον εμπνεύστηκε εν μέσω της πανδημίας. Είναι ένα συνηθισμένος μαθητής λυκείου, με αξιοπρεπείς βαθμούς. Στα επτά του έχασε τη μητέρα του και το πένθος οδήγησε τον πατέρα του στο αλκοόλ. Ο Τσάρλι που έμαθε πώς να φροντίζει τον εαυτό του και τον μπαμπά του, στα δεκαεφτά του συναντάει ένα σκυλί, τη Ρέινταρ, και το ηλικιωμένο αφεντικό της, τον Χάουαρντ Μπόουντιτς, που ζει απομονωμένος σε ένα μεγάλο σπίτι, με μια κλειδωμένη αποθήκη στην αυλή, από όπου κατά καιρούς, ακούγονται παράξενοι ήχοι. Ο Τσάρλι αναλαμβάνει διάφορα θελήματα για τον κύριο Μπόουντιτς και ξετρελαίνεται με τη Ρέινταρ, όμως όταν ο Μπόουντιτς πεθαίνει και αφήνει στον Τσάρλι μια κασέτα όπου αφηγείται μια απίστευτη ιστορία, το βιβλίο παίρνει μπρος και η ιστορία απογειώνεται…

Mely Kiyak, Το να είσαι γυναίκα, εκδόσεις Κριτική

Mely Kiyak, Το να είσαι γυναίκα, εκδόσεις Κριτική
«Είμαι γυναίκα. Χαίρομαι που είμαι γυναίκα. Δεν παραπονιέμαι. Δεν λυπάμαι. Δεν μου λείπει κάτι. Αλλά ούτε και μου περισσεύει. Γι’ αυτά θέλω να μιλήσω. […] Στον κόσμο απ’ όπου προέρχομαι θεωρούσαμε αυτομάτως ότι οι υποσχέσεις της ζωής προορίζονται για τους άλλους. Η ματαίωση ήταν ο κανόνας». Η Μέλι Κίγιακ, κόρη Κούρδων μεταναστών εργατών που μεγάλωσε στη Γερμανία, επιστρέφει στο παρελθόν της και με διάθεση εξομολογητική καταθέτει την προσωπική της διαδρομή προς την ανακάλυψη του ίδιου της του εαυτού. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια και χιούμορ γράφει όχι μόνο για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, αλλά κυρίως για το πώς μπορεί κανείς να είναι κυρίαρχος της ζωής του υπερβαίνοντας τις κοινωνικές συμβάσεις. «Η Kiyak αφηγείται με λογοτεχνική ενάργεια τη γενναία πορεία της προς την ανεξαρτησία. Το βιβλίο εμπνέει δύναμη σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι», αποφάνθηκε η Επιτροπή του βραβείου BücherFrauen (2021).  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ