Βιβλιο

8 βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας για το καλοκαίρι

Η ATHENS VOICE σου προτείνει βιβλία για το πλοίο, το νησί και τις παραλίες

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 880
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8 βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας
© Toa Heftiba / Unsplash

Βιβλιοπαρουσιάσεις: Ξεφυλλίζουμε 8 βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για το καλοκαίρι.

Πάνος Νιαβής, Δέκα πόντους μαύρο χιόνι, εκδόσεις Αρμός

Πάνος Νιαβής, Δέκα πόντους μαύρο χιόνι, εκδόσεις Αρμός
Η ηρωίδα του βιβλίου, η Δασιά, εγκαταλειμμένη στο γηροκομείο μιας μικρής ορεινής πόλης στο λυκόφως της ζωής της απολογείται στον Θεό και στην εγγονή της για τα κρίματα, τις ανομίες αλλά και τα εγκλήματα της ζωής της. Η ιστορία εκτυλίσσεται χρονικά από το 1940 έως τις παρυφές του 21ου αιώνα και δεν έχει τόπο και καταγωγή, γιατί θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε στη σκληρή ελληνική επαρχία τα μετεμφυλιακά χρόνια. Ο συγγραφέας δηλώνει κατηγορηματικά πως η μυθιστορία του δεν έχει τόπο, θεωρώντας τη Δασιά λογοτεχνική αδερφή της Τσούνγκα, της ηρωίδας του Μάριο Βάργκας Λιόσα, ενώ, όπως δηλώνει, το βιβλίο είναι γραμμένο για όλους εκείνους τους ανθρώπους που χαράμισαν τις ζωές τους για υποθέσεις που δεν ήταν δικές τους. Κι όπως «λέει» η ηρωίδα στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Εγώ που σας ιστορώ εδώ, Δασιά με λένε! Γεννήθηκα στις πέτρινες πτυχώσεις της ιστορίας σε δίσεκτους χρόνους. Λαγγεύω για την αλήθεια με το ελάχιστο φως των ματιών μου που γέρασε. Οι εικόνες ακαθόριστες, παλιές και ξεθωριασμένες. Ένα αθώο φόρεμα της νιότης μου πλαταγίζει νοερά στο αέρα. Η βροχή και η αμφιβολία εξατμίζονται σαν παλιά πεπρωμένα…». 

Romy Hausmann, Perfect day, εκδόσεις Μεταίχμιο

Romy Hausmann, Perfect day, εκδόσεις Μεταίχμιο
Δέκα κορίτσια από έξι έως δέκα ετών εξαφανίζονται τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια. Με κόκκινες κορδέλες, δεμένες φιόγκο, δείχνουν στην αστυνομία τον δρόμο προς τα πτώματά τους. Επί δεκατέσσερα χρόνια, δεν έχει βρεθεί το παραμικρό στοιχείο για τον δράστη, αλλά να που ένα βράδυ ο διεθνούς φήμης καθηγητής φιλοσοφίας και ανθρωπολόγος Βάλτερ Λέσνιακ συλλαμβάνεται μπροστά στα μάτια της κόρης του, Ανν, ως ύποπτος για τις δολοφονίες. Αντικείμενο της επιστημονικής του μελέτης: το Κακό στον άνθρωπο. Η κατηγορία: οι δολοφονίες δέκα μικρών κοριτσιών. Η Ανν είναι βέβαιη πως έχει γίνει κάποιο λάθος. Και θα το αποδείξει. Έτσι ξεκινάει ένα ταξίδι στα πιο σκοτεινά βάθη της ανθρώπινης ψυχής, ενώ την ίδια στιγμή η Νάταλι έχει νοικιάσει ένα σπιτάκι σε ένα μικρό χωριό στον Βαυαρικό Δρυμό, μαζί με την κόρη της για να ξεφύγουν από τον βίαιο σύζυγό της και χωρίς πολλές επαφές με τον ντόπιο πληθυσμό. Ως τη στιγμή που θα χαθεί ένα κορίτσι από το χωριό και αμέσως μετά, να πάλι οι κόκκινες κορδέλες που θα βρεθούν δεμένες φιόγκο στο δάσος. Το νέο ψυχολογικό θρίλερ της Romy Hausmann θέτει το ερώτημα: μπορεί το καλό και το κακό να συνυπάρχουν στον ίδιο άνθρωπο;

Gunnar Staalesen, Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ, εκδόσεις Διόπτρα

Gunnar Staalesen, Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ, εκδόσεις Διόπτρα
Μια ένοπλη ληστεία, ένας φόνος, μια ανεξιχνίαστη υπόθεση εξαφάνισης παιδιού, και εν μέσω όλων αυτών ο Βαργ Βέουμ, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ με έδρα το Μπέργκεν – χαρακτήρας-αναφορά για το αστυνομικό μυθιστόρημα. Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια από τότε που η τρίχρονη Μέτε εξαφανίστηκε από την αυλή του σπιτιού της και με την παραγραφή της υπόθεσης να πλησιάζει, η μητέρα της, Μάγια, ζητάει από τον Βέουμ να κάνει μια τελευταία προσπάθεια για να βρει την αλήθεια, μια αλήθεια κρυμμένη σε ζωές γεμάτες μυστικά. Το βιβλίο επιβεβαιώνει γιατί ο Gunnar Staalesen είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς αστυνομικού μυθιστορήματος στον κόσμο, μέσα από μια πλοκή με εκπλήξεις και συνεχείς ανατροπές. Το βιβλίο ανήκει στη νέα σειρά των εκδόσεων Διόπτρα, Crime moments, που εξερευνά γραφές που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Γιάννης Μαρής, Διακοπές στη Μύκονο, εκδόσεις Άγρα

Γιάννης Μαρής, Διακοπές στη Μύκονο, εκδόσεις Άγρα
Ανήκει στη χρυσή χρονιά του Γιάννη Μαρή, το 1956. Αφήγηση σε τρίτο πρόσωπο. Καλοκαίρι, Αύγουστος, Μύκονος, ο πρωταγωνιστής φλερτάρει με τον τίτλο του ζιγκολό και τιμωρείται επειδή δεν τηρεί τις αρχές του μέχρι τέλους, καθώς ερωτεύεται μια εικοσάχρονη, τη Λία Καραπάνου. Σαμπλέρ: «Μια κοπέλα με κοντά μαλλιά και παράξενα γκριζοπράσινα μάτια διάβαζε ένα περιοδικό μόδας δίπλα του. Μια στιγμή –τυχαία ή επίτηδες– το περιοδικό γλίστρησε από τα χέρια της. Εκείνος έσκυψε, το πήρε και της το έδωσε. Του χαμογέλασε με μια σειρά θαυμάσια άσπρα δόντια σε ένα πολύ ηλιοψημένο πρόσωπο». Φλερτάρουν και κάνουν παρέα καθημερινά στις παραλίες. Λίγη δράση ακόμα: «Ήταν ευτυχισμένη να βρίσκεται δίπλα σε αυτόν τον όμορφο, δυνατό άντρα, κάτω από τον χρυσό ήλιο. [...] Ήταν αυτό που δεν έπρεπε να τού τύχει. Και του έτυχε. Η Λία ήταν ερωτευμένη μαζί του κι αυτός τώρα το ήξερε πως την αγαπούσε. [...] Ήταν γεμάτος απόγνωση και ταυτόχρονα ευτυχία. “Μια ευτυχία με προθεσμία”, σκέφθηκε και χαμογέλασε με πίκρα». Είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Μαρή στο ύφος του αμερικάνικου νουάρ, που θυμίζει το «Τέλος της διαδρομής» του W.R. Burnett (Άγρα, 1993) και αποτελεί και ένα από τα καλύτερα βιβλία του μετρ, αλλά και το μόνο του με στοιχεία μαύρου αστυνομικού μυθιστορήματος.

Nicholas Sansbury Smith, Hell Divers ΙΙ: Φαντάσματα, εκδόσεις Anubis

Nicholas Sansbury Smith, Hell Divers ΙΙ: Φαντάσματα, εκδόσεις Anubis
H συνέχεια της συναρπαστικής μεταποκαλυπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας με τον Χελ Ντάιβερ Ξαβιέ «Χ» Ροντρίγκεζ, δέκα χρόνια πριν να βουτά στη Γη για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Οι αλεξιπτωτιστές του, δυστυχώς, επέστρεψαν χωρίς αυτόν στο αερόπλοιο που κάποτε αποκαλούσε σπίτι του. Ο Μάικλ Έβερχαρτ, πάλι, το αγόρι γνωστό ως Τιν, έχει γίνει πια άντρας και διοικητής της ομάδας Ράπτορ των Χελ Ντάιβερς. Ενώ ο Μάικλ βουτά στην επιφάνεια για να μπορέσει να κρατηθεί η Κυψέλη στον αέρα, ο κυβερνήτης Λίον Τζόρνταν κυβερνά με σιδερένια πυγμή στο πηδάλιο του σκάφους. Όμως, κάτω από την αυστηρή ηγεσία του ξεσπά αναταραχή, καθώς μια προφητεία ελπίδας σαρώνει τα κατώτερα καταστρώματα. Όταν ένα μυστηριώδες σήμα κινδύνου καλεί τους Χελ Ντάιβερς στην επιφάνεια, ο Μάικλ και η αφοσιωμένη ομάδα του αρχίζουν να αποκαλύπτουν αλήθειες θαμμένες από καιρό και μυστικά που ο κυβερνήτης Τζόρνταν θα κάνει τα πάντα για να παραμείνουν κρυμμένα. Οι Χελ Ντάιβερς βουτούν στο κενό για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Από τις Εκδόσεις Anubis κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Hell Divers: Βουτιά στην Κόλαση». 

Πάουλους Χόχγκατερερ, Η γλύκα της ζωής, εκδόσεις Βακχικόν

Πάουλους Χόχγκατερερ, Η γλύκα της ζωής, εκδόσεις Βακχικόν
Το κεφάλι ενός ηλικιωμένου άνδρα συνθλίβεται μια χειμωνιάτικη νύχτα. Η επτάχρονη εγγονή του, που τον ανακαλύπτει, χάνει την ομιλία της για μέρες εξαιτίας του σοκ που υπέστη και ο Ράφαελ Χορν, ένας ψυχολόγος που προσλαμβάνεται για να θεραπεύσει το παιδί, εμπλέκεται απρόθυμα στην εξιχνίαση του εγκλήματος. Ο επιθεωρητής Λούντβιχ Κόβατς τη μέρα συχνάζει σε χιονισμένες μπιραρίες και τη νύχτα παρατηρεί με το τηλεσκόπιό του τα αστέρια, ενώ τα εγκλήματα στο τέλος του έτους είναι πάντα ενοχλητικά, αφού διαταράσσουν το ερωτικό του πρόγραμμα με τη Μαρλένε, την ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος μεταχειρισμένων ειδών. Ορίστε: ένας ψυχοπαθής οικογενειάρχης χτυπάει την κόρη του με αποτέλεσμα να τη στείλει στο νοσοκομείο, ένας Βενεδικτίνος ιερέας ακούει φωνές και μια νεαρή μητέρα πιστεύει ότι το νεογέννητο παιδί της είναι ο διάβολος. Το ψυχογράφημα αυτής της μικρής αυστριακής πόλης κάθε άλλο παρά καθησυχαστικό είναι, αλλά ποιος είναι αυτός που ευθύνεται για τη στυγερή δολοφονία;

Georges Simenon, Τα πράσινα παντζούρια, εκδόσεις Άγρα

Georges Simenon, Τα πράσινα παντζούρια, εκδόσεις Άγρα
Το 1950 ο Σιμενόν βρίσκεται στην Αμερική. Είναι γεμάτος σχέδια και δουλεύει πυρετωδώς. Πιστεύει πιο πολύ παρά ποτέ ότι το επόμενο βιβλίο του είναι το καλύτερό του. Πρόκειται για «Τα πράσινα παντζούρια», «το βιβλίο που οι κριτικοί περιμένουν από καιρό και ήλπιζα πάντα να γράψω μια μέρα». Μια στενή του φίλη σχολίασε ότι για καιρό ένιωθε τρομαγμένη από τη δύναμή του. Ο Σιμενόν το θεωρεί «κεντρικό έργο» στη μεγάλη παραγωγή του. Ο Γκαλλιμάρ το θαυμάζει απεριόριστα. Θέμα: Το πορτρέτο ενός μεγάλου ηθοποιοί, του Εμίλ Μωζέν, ιερού τέρατος της θεατρικής σκηνής και του κινηματογράφου προς το τέλος της ζωής του, που την έζησε ακραία, όχι μόνο εργαζόμενος σκληρά αλλά και πίνοντας και έχοντας αναρίθμητες ερωμένες. Είναι κυνικός και φαίνεται απόμακρος. Μετά από μια απειλητική διάγνωση από τον καρδιολόγο του, ξανακοιτάζει όλη του τη ζωή και νιώθει ένα τεράστιο αίσθημα ένοχης που δεν μπορεί να το διαχειριστεί. Είναι ένα ιδιότυπο και δυναμικό μυθιστόρημα, με πολλές ενδοσκοπήσεις στους τρόπους με τους οποίους οι ηθοποιοί δημιουργούν χαρακτήρες. Υπάρχουν όμως πολλοί παραλληλισμοί και με την ψυχολογία ενός συγγραφέα, καθώς και ένα διακριτό καφκικό στοιχείο στις φανταστικές σκηνές «δίκης», ειδικά κατά τα τελικά στάδια της ζωής του ηθοποιού.

Robert A. Heinlein, Το διπλό αστέρι, εκδόσεις Anubis

Robert A. Heinlein, Το διπλό αστέρι, εκδόσεις Anubis
Το βραβευμένο με Hugo αριστούργημα του Robert A. Heinlein μάς μεταφέρει στα αστέρια, όπου η μοίρα του κόσμου πέφτει στους ώμους ενός άσημου ηθοποιού, που θα κληθεί να δώσει την παράσταση της ζωής του. Η ζωή του Λορέντζο Σμάιθ θα αλλάξει για πάντα, όταν από τα κακόφημα μπαρ βρεθεί στην καρδιά μιας διαπλανητικής συνωμοσίας. Όλα ξεκινούν όταν συναντά έναν διαστημικό πιλότο που του προσφέρει ένα ποτό, αλλά πριν καν καταλάβει τι συμβαίνει, βρίσκεται στον Άρη, εμπλεκόμενος σε μια βαθιά συνωμοσία με διεθνείς συνέπειες. Του ανατίθεται μία απίστευτη αποστολή. Η αποτυχία δεν σημαίνει μόνο τον θάνατό του, αλλά σχεδόν σίγουρα έναν ολοκληρωτικό πλανητικό πόλεμο. Με «Το Διπλό Αστέρι», ο συγγραφέας όχι μόνο κέρδισε το πρώτο του βραβείο Hugo, αλλά και έθεσε τις βάσεις για το σύγχρονο sci-fi. Όπως και όλα τα κλασικά έργα, καταφέρνει και διατηρεί τη ζωντάνια και τη λάμψη του, παρά τα χρόνια που μας χωρίζουν από την πρώτη του έκδοση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ