- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Κατσαρόλες με βιβλία: Άντονυ Μπουρνταίν, ο μεγάλος ταξιδευτής
Τιμούμε τον μάγειρα και ταξιδευτή πηγαίνοντας στην κουζίνα του, διαλέγοντας μία συνταγή από το βιβλίο «Αγαπημένα Cookbook»
Κατσαρόλες με βιβλία: Η συνταγή του Άντονυ Μπουρνταίν για λιγκουίνι με λευκή σος και αχιβάδες από το βιβλίο «Αγαπημένα Cookbook»
«Ήθελα το τέλειο πιάτο», έγραφε ο Άντονυ Μπουρνταίν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από 5 χρόνια σαν σήμερα, στις 8 Ιουνίου 2018, έχοντας γεννηθεί στις 25 Ιουνίου του 1956. Βετεράνος σεφ σε πολλές κουζίνες, έχοντας γράψει μεταξύ άλλων και δύο αστυνομικά μυθιστορήματα, πήρε τον δρόμο τον μεγάλο και δεν επέστρεψε. Μας άφησε τα ταξίδια του στον κόσμο και στη Νέα Υόρκη, όπως αποτυπώθηκαν στις τηλεοπτικές του εκπομπές. Μάλιστα, λίγο πριν μας αφήσει, είχε κάνει και ένα πέρασμα από τη Νάξο. Ήταν ένας ταξιδευτής, ένας «Οδυσσέας», στη διαδρομή της ανθρωπότητας, ψάχνοντας για γεύσεις και ανθρώπους και για κάτι που ακόμη δεν είχε βρεθεί.
«Ήθελα επίσης –για να είμαι απόλυτα ειλικρινής– τον συνταγματάρχη Ουόλτερ Ε. Κουρτς, τον Λόρδο Τζιμ, τον Λόρενς της Αραβίας, τον Κιμ Φίλμπ, τον Πρόξενο, τον Φάουλερ, τον Τόνυ Πο, τον Μπ. Τρέιβεν, τον Κρίστοφερ Ουόκεν… Ήθελα να βρω, όχι, ήθελα να είμαι ένας από τους διεφθαρμένους ήρωες και τα παλιοτόμαρα του Γκράχαμ Γκριν, τον Τζόζεφ Κόνραντ, τον Φράνσις Κόππολα και του Μάικλ Τσιμίνο. [...] Ήθελα να κάνω τον γύρο του κόσμου με άθλιο γκοφρέ σακάκι και να μπλέξω σε μπελάδες. […] Ήθελα μαγεία. Και πότε, γίνεται το φαγητό μαγεία;», έγραφε και αναρωτιόταν.
Στεκόμαστε για μια στιγμή, υψώνουμε το ποτήρι μας και ρίχνουμε λίγο στη Γη. Τιμούμε τον μάγειρα και ταξιδευτή Άντονι Μπουρνταίν, σήμερα, πηγαίνοντας στην κουζίνα του, διαλέγοντας μία συνταγή από το βιβλίο «Αγαπημένα Cookbook». Βάζουμε μουσική δυνατά και ανάβουμε το μάτι τοποθετώντας πάνω την κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε.
Λιγκουίνι με λευκή σος και αχιβάδες του Άντονυ Μπουρνταίν
Τα υλικά
(για 4-8 άτομα ως κυρίως, για 8 ως πρώτο πιάτο)
- 5 ντουζίνες αχιβάδες
- 60 ml άριστης ποιότητας ελαιόλαδο
- 12 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες
- 1 κουτάλι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
- 1 κουτάλι του γλυκού μπούκοβο
- 120 ml λευκό ξηρό κρασί
- 500 γραμ. λιγκουίνι ξερά
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
Η συνταγή
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει.
Ρίξτε στην κατσαρόλα 4 (από τις 5) ντουζίνες αχιβάδες, σκεπάστε την και αφήστε τες για περίπου 5 λεπτά. Τσεκάρετέ τες κάθε τόσο και βγάλτε όσες ανοίγουν απο το νερό για να μην παραβράσουν. Μην πετάξετε το νερό που έχετε βράσει τις αχιβάδες.
Μόλις κρυώσουν, βγάλτε τες από τα όστρακά τους με ένα κουτάλι ή με καθαρά χέρια, προσπαθώντας να μείνουν ολόκληρες και μαζεύοντας όσο περισσότερο ζωμό από τα όστρακα μπορείτε.
Πλύντε την κατσαρόλα, γεμίστε την κατά τα 3/4 με πολύ καλά αλατισμένο νερό και βάλτε το να βράσει. Παράλληλα ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέστε το σκόρδο και το μπούκοβο. Σοτάρετέ τα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά προσέχοντας να μη μαυρίσει το σκόρδο. Προσθέστε το κρασί και δυναμώστε τη φωτιά ώστε να βράσει και να μειωθεί ο όγκος στο μισό, και στη συνέχεια προσθέστε το ζουμί από τις αχιβάδες και λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν. Στη συνέχεια, βάζετε και την τελευταία ντουζίνα αχιβάδες και σκεπάζετε μέχρι να βράσουν. Πετάμε όσες δεν ανοίγουν.
Βάζετε τα λιγκουίνι στο νερό που βράζει ώσπου να γίνουν αλ ντέντε. Παράλληλα προσθέτετε τις αχιβάδες στο τηγάνι και αλατοπιπερώνετε. Βάζετε βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να ζεσταθούν όλα.
Τοποθετήστε ένα σουρωτήρι σε ένα μπολ ή σε καθαρή κατσαρόλα ώστε να μαζεύει το νερό που πέφτει και στραγγίστε τα ζυμαρικά. Βάλτε αμέσως τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τη σος. Ανακατέψτε για 1 λεπτό προσθέτοντας λίγο από το νερό της κατσαρόλας στο οποίο έβρασαν, 60 με 120 ml τη φορά –αν χρειάζεται–, για να αραιώσει η σος. Γαρνίρετε με μαϊντανό και μεταφέρετε τα όστρακα στο μπολ σερβιρίσματος. Προσθέστε τις αχιβάδες που είναι ακόμη στο όστρακό τους και σερβίρετε αμέσως.
Τι πίνουμε
Κτήμα Άλφα, Μαλαγουζιά 2022
Τι ακούμε
Τα βιβλία
- «Αγαπημένα Cookbook», Antony Bourdain with Laurie Woolever, εκδόσεις Πεδίο
- «Η περιπλάνηση ενός μάγειρα. Αναζητώντας το τέλειο γεύμα», Άντονυ Μπουρνταίν, εκδόσεις Νάρκισσος
- «Κουζίνα εμπιστευτικό - Περιπέτειες στο υπογάστριο των μαγειρείων» Άντονυ Μπουρνταίν, εκδόσεις Νάρκισσος
- «Bone in the throat»
- «Gone Bamboo»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη δέσμευση της συγγραφέα να δωρίσει τα έσοδα από τα βιβλία της στην οργάνωση Palestine Action
Από τον Καζαντζίδη και τον Άκη Πάνου μέχρι τον Νικ Κέιβ και τους Μπιτλς, ένα βιβλίο γεμάτο μουσικές, αναμνήσεις και μικρές ιστορίες της ζωής
Πώς ένας Κορεάτης οικονομολόγος μάς μαθαίνει να διαβάζουμε τον κόσμο μέσα από το φαγητό
Μια συζήτηση για τον έρωτα και την απώλεια με αφορμή το βιβλίο «Βαρύτητες» που μόλις κυκλοφόρησε
Η Ισπανίδα συγγραφέας και εικονογράφος μιλά στην Athens Voice με αφορμή την ελληνική έκδοση του παιδικού βιβλίου «Το Μεγάλο Τιγράκι» (εκδόσεις Key Books)
Παραδέχεται παλαιότερη λογοκλοπή
Μια μυθοπλαστική βιογραφία της αινιγματικής φωτογράφου δρόμου από την Ιταλίδα Φραντσέσκα Ντιοταλέβι
Η ιστορική έρευνα του Tim Tzouliadis για το πώς έζησαν και πέθαναν οι Αμερικανοί μετανάστες στη σοβιετική Ρωσία στη δεκαετία του 1930
Ο Αργύρης Παυλιώτης έλυσε το «Επικηρυγμένο Πρόβλημα» 20 χρόνια πριν την OpenAI
Ο πολυαγαπημένος Βρετανός συγγραφέας μάς μίλησε για το τελευταίο του μυθιστόρημα
Από τις παράξενες ηρωίδες μέχρι το φύλο των συγγραφέων, μια συζήτηση για τις ταμπέλες που συνοδεύουν τα βιβλία
Συγγραφέας χωρίς λογοτεχνικά όρια - Ήταν ανάμεσα στα φαβορί
Η Ελίζα Χριστοπούλου συγκεντρώνει σε ένα μικρό βιβλίο ιστορίες για έρωτες, φιλίες, λάθος αποφάσεις, γάτες και εκείνες τις απρόοπτες στιγμές που, χωρίς να το καταλάβουμε, γίνονται οι πιο σημαντικές.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η ιστορία της Ευαγγελίας Κακούρου μάς θυμίζει πως το να βλέπουμε καλύτερα δεν αφορά μόνο την όρασή μας αλλά και τον τρόπο που κοιτάζουμε τον εαυτό μας και τους δίπλα μας
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα με αφορμή τη νουβέλα του «Κόκκινο Φαράγγι»
Η γερμανίδα συγγραφέας γράφει για τη λατρεία των υψηλών επιδόσεων, την κουλτούρα της αμείλικτης αυτοπειθαρχίας και του αέναου ανταγωνισμού, στο μεγάλο χρηματιστήριο της εικόνας.
Ο ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας συνυπογράφει το μυθιστόρημα «The Protector»
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.