- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κατσαρόλες με βιβλία: Άντονυ Μπουρνταίν, ο μεγάλος ταξιδευτής
Τιμούμε τον μάγειρα και ταξιδευτή πηγαίνοντας στην κουζίνα του, διαλέγοντας μία συνταγή από το βιβλίο «Αγαπημένα Cookbook»
Κατσαρόλες με βιβλία: Η συνταγή του Άντονυ Μπουρνταίν για λιγκουίνι με λευκή σος και αχιβάδες από το βιβλίο «Αγαπημένα Cookbook»
«Ήθελα το τέλειο πιάτο», έγραφε ο Άντονυ Μπουρνταίν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από 5 χρόνια σαν σήμερα, στις 8 Ιουνίου 2018, έχοντας γεννηθεί στις 25 Ιουνίου του 1956. Βετεράνος σεφ σε πολλές κουζίνες, έχοντας γράψει μεταξύ άλλων και δύο αστυνομικά μυθιστορήματα, πήρε τον δρόμο τον μεγάλο και δεν επέστρεψε. Μας άφησε τα ταξίδια του στον κόσμο και στη Νέα Υόρκη, όπως αποτυπώθηκαν στις τηλεοπτικές του εκπομπές. Μάλιστα, λίγο πριν μας αφήσει, είχε κάνει και ένα πέρασμα από τη Νάξο. Ήταν ένας ταξιδευτής, ένας «Οδυσσέας», στη διαδρομή της ανθρωπότητας, ψάχνοντας για γεύσεις και ανθρώπους και για κάτι που ακόμη δεν είχε βρεθεί.
«Ήθελα επίσης –για να είμαι απόλυτα ειλικρινής– τον συνταγματάρχη Ουόλτερ Ε. Κουρτς, τον Λόρδο Τζιμ, τον Λόρενς της Αραβίας, τον Κιμ Φίλμπ, τον Πρόξενο, τον Φάουλερ, τον Τόνυ Πο, τον Μπ. Τρέιβεν, τον Κρίστοφερ Ουόκεν… Ήθελα να βρω, όχι, ήθελα να είμαι ένας από τους διεφθαρμένους ήρωες και τα παλιοτόμαρα του Γκράχαμ Γκριν, τον Τζόζεφ Κόνραντ, τον Φράνσις Κόππολα και του Μάικλ Τσιμίνο. [...] Ήθελα να κάνω τον γύρο του κόσμου με άθλιο γκοφρέ σακάκι και να μπλέξω σε μπελάδες. […] Ήθελα μαγεία. Και πότε, γίνεται το φαγητό μαγεία;», έγραφε και αναρωτιόταν.
Στεκόμαστε για μια στιγμή, υψώνουμε το ποτήρι μας και ρίχνουμε λίγο στη Γη. Τιμούμε τον μάγειρα και ταξιδευτή Άντονι Μπουρνταίν, σήμερα, πηγαίνοντας στην κουζίνα του, διαλέγοντας μία συνταγή από το βιβλίο «Αγαπημένα Cookbook». Βάζουμε μουσική δυνατά και ανάβουμε το μάτι τοποθετώντας πάνω την κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε.
Λιγκουίνι με λευκή σος και αχιβάδες του Άντονυ Μπουρνταίν
Τα υλικά
(για 4-8 άτομα ως κυρίως, για 8 ως πρώτο πιάτο)
- 5 ντουζίνες αχιβάδες
- 60 ml άριστης ποιότητας ελαιόλαδο
- 12 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες
- 1 κουτάλι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
- 1 κουτάλι του γλυκού μπούκοβο
- 120 ml λευκό ξηρό κρασί
- 500 γραμ. λιγκουίνι ξερά
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
Η συνταγή
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει.
Ρίξτε στην κατσαρόλα 4 (από τις 5) ντουζίνες αχιβάδες, σκεπάστε την και αφήστε τες για περίπου 5 λεπτά. Τσεκάρετέ τες κάθε τόσο και βγάλτε όσες ανοίγουν απο το νερό για να μην παραβράσουν. Μην πετάξετε το νερό που έχετε βράσει τις αχιβάδες.
Μόλις κρυώσουν, βγάλτε τες από τα όστρακά τους με ένα κουτάλι ή με καθαρά χέρια, προσπαθώντας να μείνουν ολόκληρες και μαζεύοντας όσο περισσότερο ζωμό από τα όστρακα μπορείτε.
Πλύντε την κατσαρόλα, γεμίστε την κατά τα 3/4 με πολύ καλά αλατισμένο νερό και βάλτε το να βράσει. Παράλληλα ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέστε το σκόρδο και το μπούκοβο. Σοτάρετέ τα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά προσέχοντας να μη μαυρίσει το σκόρδο. Προσθέστε το κρασί και δυναμώστε τη φωτιά ώστε να βράσει και να μειωθεί ο όγκος στο μισό, και στη συνέχεια προσθέστε το ζουμί από τις αχιβάδες και λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν. Στη συνέχεια, βάζετε και την τελευταία ντουζίνα αχιβάδες και σκεπάζετε μέχρι να βράσουν. Πετάμε όσες δεν ανοίγουν.
Βάζετε τα λιγκουίνι στο νερό που βράζει ώσπου να γίνουν αλ ντέντε. Παράλληλα προσθέτετε τις αχιβάδες στο τηγάνι και αλατοπιπερώνετε. Βάζετε βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να ζεσταθούν όλα.
Τοποθετήστε ένα σουρωτήρι σε ένα μπολ ή σε καθαρή κατσαρόλα ώστε να μαζεύει το νερό που πέφτει και στραγγίστε τα ζυμαρικά. Βάλτε αμέσως τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τη σος. Ανακατέψτε για 1 λεπτό προσθέτοντας λίγο από το νερό της κατσαρόλας στο οποίο έβρασαν, 60 με 120 ml τη φορά –αν χρειάζεται–, για να αραιώσει η σος. Γαρνίρετε με μαϊντανό και μεταφέρετε τα όστρακα στο μπολ σερβιρίσματος. Προσθέστε τις αχιβάδες που είναι ακόμη στο όστρακό τους και σερβίρετε αμέσως.
Τι πίνουμε
Κτήμα Άλφα, Μαλαγουζιά 2022
Τι ακούμε
Τα βιβλία
- «Αγαπημένα Cookbook», Antony Bourdain with Laurie Woolever, εκδόσεις Πεδίο
- «Η περιπλάνηση ενός μάγειρα. Αναζητώντας το τέλειο γεύμα», Άντονυ Μπουρνταίν, εκδόσεις Νάρκισσος
- «Κουζίνα εμπιστευτικό - Περιπέτειες στο υπογάστριο των μαγειρείων» Άντονυ Μπουρνταίν, εκδόσεις Νάρκισσος
- «Bone in the throat»
- «Gone Bamboo»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
210 εκδοτικοί οίκοι αναμένουν το αναγνωστικό κοινό με πλούσιες εκδηλώσεις
Tο έργο του διερεύνησε τα τραύματα του 20ού αιώνα και χαιρετίστηκε για τον πειραματικό και τολμηρό χαρακτήρα του
Ένα λυρικό και την ίδια στιγμή ένα σκληρά ρεαλιστικό μυθιστόρημα για τη Θεσσαλονίκη που την κατάπιαν οι φλόγες
Ο Κωνσταντίνος Τσικλέας μιλάει στην ATHENS VOICE για τους ξεχασμένους ήρωες της μουσικής και τις ιδιαίτερες ιστορίες τους
Η συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων «Τους χαιρετισμούς μου στην Ιθάκη»
Ξαναδιαβάζοντας την Ιλιάδα, σε μετάφραση Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, από τις Εκδόσεις Κάκτος
Η ταινία φέρνει ξανά στο προσκήνιο την Αρχαία Ελλάδα
Ο δημιουργός του Αστερίξ, του Ιζνογκούντ και του Μικρού Νικόλα και βασικός σεναριογράφος του Λούκυ Λουκ
Η Κατερίνα Αγυιώτη μιλάει για το βιβλίο της «Η τσουλήθρα και άλλες ιστορίες» (εκδόσεις Τεχνοδόμιον), για τη ζωή της, τη γραφή, την έμπνευση και το παράδοξο
Γιατί κάθε εποχή ξαναγράφει την προϊστορία για να καταλάβει το παρόν της
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος»
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Το μυθιστόρημα της Ελευθερίας Τίγκα για την κακοποίηση των γυναικών βασίζεται σε αληθινή ιστορία
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη συλλογή «Ικέτες των απλών πραγμάτων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός
Άνθρωπος της επικοινωνίας και του βιβλίου, επανέρχεται με τη νέα του ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος» από τις εκδόσεις Αρμός
Από το σπίτι μέχρι το νησί και την παραλία, αυτές είναι οι βιβλιο-επιλογές μας
«Στον δρόμο μάς φωνάζουν αλλιώς»: Μια ιστορία για το πώς είναι να ζεις ως δύο διαφορετικοί άνθρωποι, μέσα και έξω από το σπίτι, και για όσα κληροδοτεί αυτή η αυτολογοκρισία στα παιδιά
Αυξήθηκαν οι δανεισμοί, πόσο «παλιά» είναι τα βιβλία που δανείζονται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.